Merkele: Baltkrievijas protestētājus nedrīkst aizmirst (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: john smith williams/shutterstock.com

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien paziņoja, ka viņa ir "dziļi iespaidota" par Baltkrievijas protesta kustību, kas sākās pirms sešiem mēnešiem, norādot, ka protestētājus nedrīkst aizmirst.

"To, pie varas esošo, aprēķins bija, ka pasaule aizmirsīs šos drosmīgos cilvēkus. Mēs to nevaram pieļaut," pavēstīja Merkele, piebilstot, ka Baltkrievijas valdībai ir jāizbeidz vardarbība pret mierīgajiem demonstrantiem.

"Vācija un Eiropas Savienība turpinās saukt pie atbildības tos, kas ir atbildīgi par notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā," sacīja Merkele, norādot, ka Aleksandram Lukašenko un viņa lokam ir jāciena izteiksmes brīvība.

Vācijas federālā valdība ir pieņēmusi rīcības plānu, vienkāršojot vīzu izsniegšanas procedūru Baltkrievijas opozīcijas pārstāvjiem. Vīzu izsniegšana tiks atvieglota spīdzināšanas upuriem un citām personām, kam nepieciešama aizsardzība.

"Baltkrievu pilsoniskās sabiedrības rīcības plāns" arī paredz stipendiju izveidi un atbalstu neatkarīgajiem medijiem.

Lietuva un Polija jau ir atvieglojušas vīzu izsniegšanu Baltkrievijas opozīcijas aktīvistiem.

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimst kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu