95 gadus veca vāciete apsūdzēta līdzdalībā 10 000 nāves gadījumos nacistu koncentrācijas nometnē (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijusī Štuthofas koncentrācijas nometne.
Bijusī Štuthofas koncentrācijas nometne. Foto: AFP / Scanpix

Kāda 95 gadus veca vāciete apsūdzēta par līdzdalību vairāk nekā 10 000 cilvēku slepkavībā Otrā pasaules kara laikā Štuthofas koncentrācijas nometnē, ziņo raidorganizācija BBC. 

Neidentificēta sieviete (medijos dēvēta par "Irmgardi F."), kura divus gadus strādāja koncentrācijas nometnē par sekretāri un komandanta palīgu, tiks tiesāta nepilngadīgo tiesā, jo tajā laikā viņa bija jaunāka par 21 gadu, ziņo Itzehes mazpilsētas prokuratūra, kas atrodas netālu no Hamburgas. 

Vecākais prokurors Pīters Millers-Rakovs paziņojumā sacīja, ka sieviete esot palīdzējusi amatpersonām "sistemātiski nogalināt ebreju ieslodzītos" - kopā ar poļu partizāniem un PSRS kara gūstekņiem. 

Tiek ziņots, ka bijusī sekretāre tiek apsūdzēta arī par līdzdalību slepkavības mēģinājumā. Mediji ziņo, ka šī lieta tiek izmeklēta kopš 2016. gada. 

Štuthofas koncentrācijas nometne bija pirmā nacistu izveidotā nometne ārpus Vācijas. Tā tika uzcelta 1939. gadā un atradās Polijas austrumu daļā netālu no Gdaņskas. Tiek uzskatīts, ka šajā nometnē miruši vai tika nogalināti vairāk nekā 60 000 cilvēku. 

Sieviete 2019. gadā Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai "NDR" pastāstīja, ka viņa sadarbojās ar varas iestādēm un sniedza liecības par redzēto. Viņa gan arī pastāstīja, ka viņai nebija zināms par masveida saindēšanu vai slepkavībām, jo viņas biroja logs bija vērsts prom no nometnes. 

"Tas ir īsts pavērsiens tiesu atbildības jomā,"

laikrakstam "New York Times" sacīja Onurs Ozata - advokāts, kurš pārstāvēja nometnē izdzīvojušos iepriekšējā tiesā par bijušo nometnes sekretāri. "Fakts, ka sekretāri šajā sistēmā - "birokrātiskajā mehānismā", var saukt pie atbildības, ir kaut kas jauns," turpināja advokāts. 

Foto: Public Domain

Ne pirmais šāds gadījums

2020. gada jūlijā Hamburgas tiesa piesprieda nosacītu divu gadu cietumsodu bijušajam nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnes apsargam.

93 gadus vecais Bruno Dejs tika notiesāts par līdzdalību 5230 slepkavībās, kas pastrādātas deviņu mēnešu laikā, kamēr viņš Otrā pasaules kara beigu posmā pildījis dienesta pienākumus kā sargtorņa apsargs Štuthofas koncentrācijas nometnē.

Apsūdzētais strādāja Štuthofas koncentrācijas nometnē, kas atradās netālu no toreizējās Dancigas, tagad Gdaņskas, no 1944.gada augusta līdz 1945.gada aprīlim.

Tiesnese Anne Meiere-Gēringa pavēstīja, ka Dejs palīdzējis "dehumanizēt cilvēkus un pārvērst viņus skaitļos".

"Jūs joprojām sevi uzskatāt par novērotāju, kad patiesībā jūs bijāt līdzdalībnieks šajā cilvēka radītajā ellē," pavēstīja tiesnese.

Dejs tiesā atvainojās holokausta upuriem, taču vēlreiz uzsvēra, ka viņš bijis spiests pildīt savu lomu koncentrācijas nometnē.

Apsūdzība Dejam bija pieprasījusi trīs gadu cietumsodu, bet advokāti lūdza viņu attaisnot, vai piespriest nosacītu sodu, jo viņš cietumā neizdzīvošot.

Apsūdzētais, kurš dzīvo Hamburgā, tika tiesāts nepilngadīgo tiesā, jo bija tikai 17 gadus vecs, kad strādāja Štuthofas koncentrācijas nometnē.

Apsūdzētais nenoliedza, ka strādājis koncentrācijas nometnē, un stāstīja, ka SS dienestā nokļuvis vienīgi sirds vājuma dēļ, jo atzīts par nederīgu sūtīšanai uz fronti.

Viņš apgalvojis, ka nav nevienu nogalinājis un apšaubījis, ka 17 gadu vecumā būtu varējis pretoties nacistu režīmam.

"Es vēlreiz gribētu uzsvērt, ka nekad brīvprātīgi nepieteiktos SS vai kādai citai vienībai - it īpaši koncentrācijas nometnē," pēdējā vārdā tiesā paziņoja Dejs. "Ja es būtu redzējis iespēju pamest dienestu, es to būtu darījis."

Vācijas mediji ziņoja, ka pēc kara apsūdzētais kļuvis par maiznieku, strādājis arī par kravas mašīnas šoferi un citos darbos. Viņš ir precējies un viņam ir divas meitas.

Vairākas desmitgades pēc kara Vācijas tiesas skaidroja, ka pamatā atbildīga par ebreju masu slepkavošanu ir nacistu vadība un ka zemāka ranga indivīdi holokausta mašinērijā bija pakļauti pavēlēm un tāpēc uzskatāmi par mazāk vainīgiem.

Tomēr šī pieeja radikāli tika mainīta juridiskā precedenta dēļ, ko radīja Džona Demjaņuka notiesāšana 2011.gadā. Demjaņuks tika atzīts par līdzvainīgu vairāk nekā 28 000 ebreju slepkavībās laikā, kad viņš Sobiboras nometnē, okupētajā Polijā, bija sargs.

Šobrīd dzīvi varētu būt palikuši tikai nedaudzi cilvēki, kas savulaik bijuši iesaistīti nacistu noziegumos, un Vācijas prokuratūra steidz tiesas priekšā saukt vēl atlikušos iespējamos kara noziedzniekus, kas visi ir jau ļoti lielā vecumā.

2018.gadā nācās apturēt prāvu pret kādu citu bijušo Štuthofas apsargu, jo aizdomās turamais tika atzīts par pārāk nespēcīgu, lai tiktu tiesāts.

Savukārt 2015.gadā par līdzdalību 300 000 slepkavību notiesātais Oskars Grēnings, kas pazīstams arī kā "Aušvicas grāmatvedis", nomira, tā arī neuzsācis izciest viņam piespriesto četru gadu cietumsodu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu