"Es neesmu aukstasinīga bezsirde." "Nevainīgs cilvēks tā nedarītu." Bēdīgi slavenā "līgavaiņa slepkava" no Latvijas (1)

Foto: Reuters/AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Andželika Grāsvalde atceras, ka 2015. gada liktenīgā svētdiena sākās vēlu pēcpusdienā. Viņai ar līgavaini Vincentu todien bijušas smagas paģiras no iepriekšējās nakts izpriecām, taču pāris neatcēla savus plānus smaiļot pa Hudzonu. No upes atgriezās tikai Andželika. Mediji vēlāk viņu nodēvēja par "līgavaiņa slepkavu" no Latvijas, vēstī laikraksts "NewYork Times".

Smaiļošanas laikā vējš pieņēmās spēkā un upē sacēlās viļņi. Vincents zaudēja kontroli pār kajaku un iekrita saltajā ūdenī. Viņš pazuda.

911 izsaukuma ierakstā dzirdams, kā Andželika lūdz palīdzību, paralēli kliedzot: "Turies, mīļais!" Pagāja pāris dienas pēc negadījuma un pratināšanas laikā viņa izmeklētājiem pateica, ka "es gribēju, lai viņš nomirst, un tagad viņa vairs nav, un es esmu OK ar to".

Varas iestādes paziņoja, ka sieviete ir tīši sabojājusi līgavaiņa kajaku. Andželika tika arestēta un apsūdzēta Vincenta slepkavībā. Apsūdzība pret viņu tika pārskatīta - slepkavība aiz nolaidības -, un sieviete atzina savu vainu.

2017. gada nogalē sieviete tika atbrīvota no ieslodzījuma, un viņa sāka publiski runāt ar medijiem. Andželika vēlējās mainīt to, kā viņa tiek attēlota un dalīties sajūtās, ko viņa visu laiku ir "turējusi sevī".

"Es neesmu aukstasinīga bezsirde,"

sava advokāta klātbūtnē laikrakstam pauda Grāsvalde. "Es esmu cilvēks ar jūtām. Es mīlu cilvēkus. Es mīlēju Vincentu, mīlu viņa ģimeni. Es mīlu savus draugus un viņa draugus. Es viņu nenogalināju. Es mēģināju viņu izglābt... Tas nav godīgi, ka visi mani attēlo kā aukstasinīgu slepkavu."

Andželika Grāsvalde.
Andželika Grāsvalde. Foto: Reuters/Scanpix

Aizdomas par Andželiku sāka pieaugt neilgi pēc tam, kad līgavainis pazuda ledainajos ūdeņos. Viņas uzvedība daudziem šķita dīvaina, piemēram, viņa sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja videoklipu, kur kādā bārā dzied karaoki, un turpināja uzvesties tā, it kā nekas nebūtu noticis. "Tā es ar to tiku galā," viņa vēlāk teica.

Vincenta māsa Laura Raisa sacīja, ka detaļas par to, kas notika pirms viņas brāļa noslīkšanas, joprojām ir neskaidras. "Galu galā neviens nezina, kas patiesībā notika," laikrakstam pastāstīja sieviete, piebilstot, ka Grāsvaldes uzvedība un teiktais detektīviem tikai apstiprinājis viņas aizdomas.

"Viņa noteikti kaut kādā veidā ir vainīga pie Vincenta nāves," norādīja Laura.

"Viņa joprojām par to runā un attaisnojas. Nevainīgs cilvēks tā nedarītu."

Tolaik 37 gadus vecā Grāsvalde tika aizturēta 10 dienas pēc Viafores pazušanas. Vīrieša mirstīgās atliekas tika atrastas vien maijā.

Vincents Viafore.
Vincents Viafore. Foto: AP/Scanpix

Andželika tika pratināta 11 stundas. Likumsargi ziņoja, ka viņas teiktais ir pretrunīgs. Grāsvalde teikusi, ka viņa "jūtas labi, zinot, ka Vincents ir miris", kā arī to, ka notikušais viņai ir sniedzis "atvieglojuma sajūtu".

Pratināšanas telpā video novērošanas kameras ierakstā redzams, ka sieviete brīvajos brīžos nodarbojas ar jogu un lec klasītes.

Nākamajā dienā viņa aizstāvēja savu uzvedību, skaidrojot, ka viņa bija izsalkusi, izslāpusi un nogurusi. "Es gribēju kooperēties," skaidroja Andželika. "Es zināju, ka es nevaru tā vienkārši aiziet prom."

Prokurori norādīja, ka sieviete ir saņēmusi Vincenta Viafores dzīvības apdrošināšanas polises kompensāciju aptuveni 250 000 ASV dolāru vērtībā. Tāpat viņa izmeklētājiem bija stāstījusi, ka līgavainis viņu spiedis uz netiklām darbībām, ko viņa nav vēlējusies darīt. Varas iestādes šos faktus uztvēra kā motivāciju vīrieti nogalināt. Bet viņa to apstrīdēja.

"Es biju nepareizā vietā un nepareizā laikā - savas dzīves pašā zemākajā punktā," norādīja Grāsvalde, pastāstot par nelabvēlīgajiem laikapstākļiem, ar ko pāris sastapies upē.

"Arī man draudēja briesmas, tāpat kā viņam. Man paveicās un es izdzīvoju - par to ir jājūtas vainīgai?"

Prokurori atzīmēja, ka Vincenta kajakam trūka aizbāznis, kas nodrošina, lai laiva nepiepildītos ar ūdeni. Trūkstošā detaļa vēlāk tika atrasta Andželikas auto.

Izmeklēšanas gaitā tika atklāts, ka aizbāžņa iztrūkums nav pietiekams iemesls, lai pakļūtu zem ūdens. Prokurori piebilda, ka Vincentam mugurā nebija glābšanās veste, tāpat pāris smaiļošanas laikā lietojuši alkoholu, līdz ar to, ņemot vērā Grāsvaldes pretrunīgo uzvedību, viņas rīcība un teiktais nenozīmē tiešu atzīšanos.

Andželikai ir "zudusi ticība tiesu sistēmai pilnībā", neskatoties uz to, ka visu lietas izskatīšanas laiku bija spēkā nevainības prezumpcija. 2017. gada vasarā viņa samierinājās ar dzīvi cietumā, jo par atzīšanos slepkavībā aiz nolaidības viņa tiktu atbrīvota šī paša gada nogalē. Viņa atzina savu vainu, ka zinājusi par pazudušo aizbāzni, neatbilstošiem laikapstākļiem un vīrieša nepiemēroto apģērbu, taču uzsvēra, ka viņa nedomāja, ka viņš ies bojā.

Viņa atstāja cietumu tikai dažas dienas pirms Ziemassvētkiem pēc tam, kad apcietinājumā bija pavadījusi apmēram 32 mēnešus.

Latvijā dzimusī sieviete ieradās ASV pēc tam, kad atrada aukles darbu Griničā. Viņa bija universitātes studente, kas studēja angļu un vācu valodu, cerot kļūt par skolotāju vai tulkotāju.

Andželika ar savu līgavaini iepazinās 2013. gadā. Viņš bija sabiedrības mīlulis un abu intereses pārklājās: abi mīlēja garus pārgājienus un aktīvu dzīvesveidu. Pārim bija ļoti aktīva sabiedriskā dzīve. Viņi saderinājās 2014. gada februārī. Andželika pastāstīja, ka Vincenta bildinājums bijis spontāns: "Mēs ēdām vienā steiku vietā, un gredzens bija paslēpts sīpola šķēlē manā porcijā."

Lielākie strīdi pāra vidū bijuši par dzimumaktiem, jo Andželika brīžiem jutusies spiesta pārgulēt ar savu līgavaini. Kad Andželika izmeklētājiem pateica, ka jutās atvieglota, viņa to nebija domājusi par Vincenta nāvi: "Nē, es jutu atvieglojumu, ka spiediens uz seksu ir beidzies."

Sieviete stāstīja, ka pāris ar nepacietību gaidīja savas kāzas, kas bija paredzētas 2015. gada 15. augustā - tieši 15 gadus pēc tam, kad viņa ieradās ASV.

Nelaiķa māsa Laura esot zinājusi, ka pāris ļoti strīdējies, taču piebilda, ka nezinot viņu seksuālās dzīves detaļas, taču viņu vidū bijuši citi konflikti Andželikas temperamenta dēļ.

Laura pastāstīja, ka Vincents ļoti pārdzīvojis, ka līgava nevēlas strādāt un viņam topošo sievu ir jāuztur. Vīrietis it kā atsaucis saderināšanos, bet turpinājis uzturēt Andželiku. Māsa uzskata, ka viņas brālis vēlējies izbeigt attiecības.

Māsa apgalvo, ka Vincenta radinieki pārdzīvo, jo Andželikai, pēc viņu domām, vajadzētu pavadīt cietumā ilgāku laiku, tāpat ģimene esot centusies atturēt Grāsvaldi no apdrošināšanas kompensācijas saņemšanas. "Mums vienkārši jāturpina pārdzīvot," sacīja Raisa.

Foto: AP/Scanpix

"Pagaidām es dzīvoju dienu no dienas," sacīja Grāsvalde. "Es nezinu, ko gaidīt. Es it kā gribu doties uz Eiropu un atstāt visu aiz muguras, bet es negribu, lai kaut kas no tā man sekotu. Bet tas nav tik vienkārši."

Hronoloģija

ASV bāzētais medijs "ABC News" bija viens no daudziem medijiem, kas centās iztirzāt šo mistisko noziegumu. Žurnālisti apkopoja zīmīgākos notikumus, kas par šo krimināllietu jāzina - no latvietes ierašanās ASV līdz pēdējām tiesas sēdēm pēc līgavaiņa bojāejas.

2000. gada 15. augusts

Grāsvalde no Latvijas pārceļas uz ASV, lai strādātu par auklīti. Sieviete sākotnēji bija plānojusi Amerikā padzīvot vien gadu.

"Ziniet, reizēm mēdz teikt, ka laimējas vienvirziena biļete uz Ameriku un tas bija mans gadījums,"

Andželika stāstīja 2015. gada intervijā "ABC News".

2013. gada 22. septembris

Grāsvalde un Viafore iepazīstas un sāk romantiskas attiecības. Vien pēc nedēļas Andželika ievācas Vincenta dzīvesvietā un vien piecus mēnešus vēlāk pāris saderinās.

2015. gada 19. aprīlis, aptuveni pulksten 16.15

Andželika kādā intervijā minējusi, ka liktenīgajā dienā viņa ar līgavaini sākuši smaiļot pa upi ap pulksten 16.15. Viņi bija plānojuši aizairēt uz Banermana pils salu. Pārim ļoti patikusi smaiļošana, taču šī bija pirmā reize, kad abi atradušies šajā Hudzonas daļā. Prokurori apgalvo, ka ap pulksten 19.15 Vincents iekritis ūdenī.

2015. gada 19. aprīlis, pulksten 19.40

Grāsvalde zvana 911 un lūdz palīdzību. Atbildīgie dienesti Andželiku izglābj un nogādā krastā. Glābējiem neizdodas atrast Vincentu.

2015. gada 20. aprīlis

Vincenta kajaks tiek atrasts netālu no vietas, kur pāris sāka savu ceļojumu. Neilgi pēc tam sliktu laika apstākļu dēļ meklēšana tika pārtraukta.

2015. gada 29. aprīlis, pulksten 12.35

Grāsvalde sniedz liecību. Sarunā viņa izrāda cieņu pret savu mirušo līgavaini Vincentu.

2015. gada 29. aprīlis, pulksten 15.25

Tiek uzsākta 11 stundu ilga pratināšana Ņujorkas štata policijas Montgomerijas kazarmās. Pratināšanas laikā viņa pastāstīja, ka līgavainis bijis kontrolējošs, vienmēr mudinājis uz netiklībām. Grāsvalde izteicās, ka vēlējusies, lai Vincents nomirst, bet visas intervijas laikā noliedza, ka būtu viņu ir nogalinājusi.

2015. gada 30. aprīlis

Andželika tiek arestēta un apsūdzēta par otrās pakāpes slepkavību.

2015. gada 23. maijs

Hudzonā tika atrasts Viafores ķermenis pāris kilometru attālumā no vietas, kur pāris sākuši savu liktenīgo ceļojumu.

2015. gada 26. maijs

Orindžas apgabala tiesa apsūdz Grāsvaldi par otrās pakāpes slepkavību.

Foto: AP/Scanpix

2015. gada rudens

Grāsvalde atrodas ieslodzījumā Orindžas apgabala cietumā, gaidot tiesu. Tiesnesis izdod rīkojumu par lietu, paziņojot prokuratūrai un aizstāvībai, ka viņi vairs nevar runāt ar plašsaziņas līdzekļiem vai dalīties ar jebkādiem lietas aspektiem.

Smaiļošanas eksperts Tods Raits 2015. gada intervijā žurnālam "20/20" stāstīja, ka, viņaprāt, nelaimes gadījums bija vairāku sliktu lēmumu kopums: vīrietim nebija glābšanas veste vai piemērots apģērbs, pāra kajaki nebija atbilstoši Hudzonai, ne Vincents, ne Andželika nebija pienācīgi apmācīti glābšanā.

2015. gada 6. novembris

Grāsvalde pirmoreiz piekrita intervijai televīzijā. "ABC News" raidījuma laikā viņa uzstāj, ka nav vainīga. "Mani apsūdz par kaut ko tādu, ko es pat neesmu spējīga izdarīt," viņa sacīja.

Vaicāta par viņas pretrunīgajiem izteikumiem pratināšanas laikā, Grāsvalde paskaidroja, ka visi viņu ir pārpratuši. "Ko es ar to patiesībā domāju - es gribēju atbrīvoties no tāda dzīvesveida, naktsdzīves, striptīza klubiem, seksa trijatā. Es to nedarīju. Es neko no tā negribēju, es gribēju būt brīva no tā visa. Bet jebko, ko viņš darīja, es gribēju būt viņam blakus."

"Viņi man uzdeva vienus un tos pašus jautājumus simts reizes. Es zināju, ka esmu nevainīga," intervijā stāstīja latviete. 

"Es biju savā lūzuma punktā... Es vienkārši devu viņiem to, ko viņi gribēja."

2016. gada jūnijs

Valsts policijas izmeklētājs pirmstiesas sēdē liecināja, ka Grāsvalde viņam teikusi, ka pēc tam, kad līgavaiņa kajaks apgāzies, sieviete turējusi viņu pie aira līdz mirklim, kad vīrietis lūdzis viņu zvanīt glābējiem. Cits izmeklētājs stāstīja, ka Grāsvalde esot stāstījusi, ka viņa tīši ir izņēmusi Vincenta kajakam aizbāzni.

Aizstāvība apgalvoja, ka šīs sarunas ar detektīviem nav reģistrētas un pirms šīm sarunām sievietei netika nolasītas viņas tiesības. Policija apgalvo, ka viņa kļuva par aizdomās turamo pēc šīm sarunām ar izmeklētājiem.

2016. gada 16. decembris

Orindžas apgabala tiesas tiesnesis Roberts Frīhils nosaka, ka prokurori drīkstēs izmantot lielāko daļu 11 stundu ilgās policijas pratināšanas ieraksta tiesā.

2017. gada 24. jūlijs

Grāsvalde panāk vienošanos ar prokuroriem, lai atzītu savu vainu par slepkavību aiz nolaidības. Sieviete atzīst, ka viņai vajadzēja uztvert riskus, kas saistīti ar atrašanos uz ūdens tajā dienā. Viņa vienmēr ir apgalvojusi, ka nekad nebija domājusi nogalināt Vincentu.

Apgabala tiesas advokāts Deivids Hūvlers paziņojumā sacīja, ka vienošanās tika panākta, konsultējoties ar Viafores ģimeni, sakot: "Šis nodrošina, ka apsūdzētā tiks saukta pie kriminālatbildības par viņas rīcību."

2017. gada 8. novembris

Andželikai Grāsvaldei tiek piespriests no pusotra līdz četriem gadiem cietumā par sava līgavaiņa Vincenta Viafores slepkavību aiz nolaidības.

2017. gada 21. decembris

Latviete tiek atbrīvota no Bedfordhilsas sieviešu labošanās iestādes pēc tam, kad viņa aiz restēm pavadījusi nedaudz vairāk kā divarpus gadus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu