Lielbritānija atgriezīs kara veterāniem seksuālās orientācijas dēļ atņemtās medaļas

Apollo.lv
Džo Jusalics saņem medaļu.
Džo Jusalics saņem medaļu. Foto: Gmol Henri/Facebook

Lielbritānijas bruņotie spēki ļaus bijušajiem dienesta darbiniekiem, kuriem tika atņemtas medaļas viņu seksualitātes dēļ, pieteikties to atjaunošanai. Šis lēmums pieņemts pēc kāda Karaliskās flotes veterāna 27 gadus ilgas kaujas par savu apbalvojumu atgriešanu, vēsta ziņu aģentūra "AP".

Lielbritānijas aizsardzības ministrija paziņoja par jauno politiku otrdien, 16. februārī, vairāk nekā divas desmitgades pēc kura Lielbritānija 2000. gadā atcēla aizliegumu dienēt LGBT kopienas pārstāvjiem.

"LGBT personāls ir devis un turpina dot nozīmīgu ieguldījumu bruņotajos spēkos," sacījis veterānu ministrs Džonijs Merers. "Šodienas lēmums vērš uzmanību uz vēsturisku netaisnību un parāda, ka militārais dienests ir pieņemoša darba vieta visiem, kuri izvēlas strādāt šajā jomā."

Paziņojums nācis klajā gadu pēc tam, kad Džo Jusalicam, kuram tagad ir 70 gadu, svinīgā ceremonijā Karaliskās flotes galvenajā mītnē Portsmutas ostā tika atjaunota medaļa par ilgu un labu dienestu, kā arī atjaunoti vēl trīs militārie apbalvojumi.

Jusalics ir 18 gadus Jūras spēkos dienējis veterāns, kurš piedalījies Folklendu karā, misijā Tuvajos Austrumos un sešās militārajās ekspedīcijās Ziemeļīrijā. Viņš 1993. gadā tika atbrīvots no dienesta un viņam atņemti militārie apbalvojumi, pamatojoties uz to, ka viņa uzvedība "kaitē labai darba kārtībai un jūras disciplīnai", kaut arī vīrietis ir centies neatklāt savu seksuālo orientāciju.

Posted by LGBT - Tất Tần Tật Về Hormone - YIU on Monday, 16 December 2019

Viņš bija spiests atzīt savu seksualitāti kara tiesas sēdes laikā, kas atzina viņu par vainīgu par "būšanu gultā ar citu vīrieti", ko Džo līdz tam bija noliedzis.

Veterāns vairākus gadus cīnījās par medaļu atdošanu, taču viņa mēģinājumi ir bijuši nesekmīgi, līdz viņš sāka tiesvedību pret Aizsardzības ministriju 2019. gada maijā. Ministrija lietu nokārtoja tā paša gada decembrī, atvainojoties Jusalicam un apsolot atgriezt apbalvojumus arī citiem līdzīgā situācijā esošiem veterāniem.

"Jūras spēki bija mana dzīve un es to mīlēju," Džo Jusalics paziņojis ceremonijas laikā. "Es pavadīju 18 gadus dienējot, pirms zaudēju medaļas un piedzīvoju gan ranga, gan pensijas samazināšanu, un es zinu, ka ir daudzi citi dienējušie, kuri ir pelnījuši šīs netaisnības atzīšanu."

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu