Krievija sniegusi atbildi Eiropas Cilvēktiesību tiesas prasībai par Navaļnija atbrīvošanu (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: AP/Scanpix

Atbildot uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prasību nekavējoties atbrīvot opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju Krievija trešdien paziņojusi, ka neesot nekāda tiesiska pamata to darīt.

44 gadus vecais Navaļnijs ECT vērsās 20.janvārī, pāris dienas pēc aizturēšanas. Navaļnijs apgalvoja, ka viņa dzīvība būs briesmās, ja viņš tiks paturēts apcietinājumā.

Strasbūrā bāzētā tiesa šodien atbalstīja Navaļnija prasību un nolēma, ka Krievijas varasiestādēm viņš ir jāatbrīvo.

Krievija ir Eiropas Padomes dalībvalsts. ECT ir viena no Eiropas Padomes struktūrvienībām, un Eiropas Padomes dalībvalstīm ir jāievēro ECT lēmumi.

Taču Krievijas tieslietu ministrs Konstantīns Čuičenko aģentūrai "Interfax" norādījis, ka ECT prasība esot "nepamatota un prettiesiska" un tā demonstrē "acīmredzamu rupju iejaukšanos suverēnas valsts tiesu varas darbībā".

Ministrs piebildis, ka prasība esot neizpildāma, jo "saskaņā ar Krievijas likumiem nav tiesiska pamata minētās personas atbrīvošanai no apcietinājuma".

Čuičenko arī norādījis, ka ECT prasība nesaturot "nevienu faktu, nevienu tiesību normu, kas ļautu tiesai pieņemt tādu lēmumu" par Navaļnija atbrīvošanu.

Navaļnijs janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

ECT savu lēmumu pamatojusi ar sava reglamenta 39.pantu par pagaidu tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, jo saskata prasītāja veselības un dzīvības apdraudējumu.

Navaļnija advokāte Olga Mihailova sarunā ar aģentūru "Interfax" norādījusi, ka šādu lēmumu ECT esot pieņēmusi pirmo reizi un ka Krievijas varasiestādēm tas jāpilda.

Navaļnijs atrodas apcietinājumā kopš 18.janvāra. Viņš tika aizturēts par 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu.

Navaļnija aizturēšana izraisīja Krievijā plašus protestus, un Rietumu līderi aicinājuši Krieviju atbrīvot opozicionāru.

Februāra sākumā Maskavas Simonovas rajona tiesa tā dēvētājā "Yves Rocher" lietā par krāpšanos aizstāja opozicionāram 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu ar reālu cietumsodu.

Sūdzības izskatīšana par Simonovas rajona tiesas lēmumu notiks rīt no rīta. Ja apelācijas instance to neatcels, Navaļniju soda izciešanai var nosūtīt uz cietumu.

ECT 2017.gadā atzina, ka "Yves Rocher" lietā par krāpšanos pārkāptas opozicionāra tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu. Navaļnijam tika izmaksāta kompensācija, tomēr Krievijas Augstākā tiesā spriedumu atzina par likumīgu un atteicās to mainīt.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu