Zināms, cik lielas ir Latvijas iedzīvotāju parādsaistības kredītiestādēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kalkulators. Ilustratīvs attēls.
Kalkulators. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Aktīvi aizņēmumu līgumi ar kredītiestādēm šobrīd ir 692 tūkstošiem privātpersonu par kopējo summu 13 miljardi eiro. Savukārt kopējais iedzīvotāju parāda apjoms kredītiestādēm ir sasniedzis 1,4 miljardus eiro, liecina AS "Kredītinformācijas biroja" (KIB) dati.

Vidējā līguma summa ir 11 tūkstoši eiro, vidējais līgumu skaits vienai personai 1,9 līgumi. Trešā daļa aizņēmumu līgumu (29%) ir par summu līdz 500 eiro, un lielākā daļa aizņēmēju jeb 34% ir vecumā līdz 30 gadiem.

Lielākais parādnieku skaits ir vecuma grupā no 31 līdz 50 gadiem: puse šīs grupas pārstāvju (51%) kavē kādu no kredītiestādes līgumiem, 49% šīs grupas pārstāvju ir arī kāds kavēts rēķins.

"Visvairāk parādu ir ekonomiski aktīvajā grupā, pie kam līdzīgs parādnieku skaits ar kavētiem kredītiestāžu līgumiem un rēķiniem liecina, ka tie varētu būt vieni un tie paši cilvēki.

Vienai personai bieži vien ir vairāki aizņēmumi pie dažādiem aizdevējiem, un šie ir tikai privātpersonu aktīvie līgumi ar lielākajām finanšu iestādēm - bankām, līzinga devējiem, patēriņa kreditētājiem.

KIB datu bāzē tiek reģistrēti arī privātpersonu nenomaksātie rēķini pie dažādiem pakalpojumu sniedzējiem - apsaimniekotājiem, elektroenerģijas un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem, kā arī nodokļu parādi un parādi ārpustiesas parādu piedziņas uzņēmumiem. Šādu parādnieku kopskaits šobrīd ir 222 tūkstoši, un kopējā parādu summa sasniegusi 167,7 miljonus eiro," uzsver KIB valdes loceklis Intars Miķelsons.

Trešdaļai aktīvo aizņēmēju (35%) ir "E" un "D" līmeņa kredītreitings, kas klasificējas kā ļoti slikts (sarkanā zona) un slikts (oranžā zona). "Tas nozīmē, ka aizdevējiem ir zemas prognozes atgūt šos aizdevumus. "A" klases kredītreitings (zaļā zona) šobrīd ir vien 29% aktīvo aizņēmēju, vēl 10% ir "C" klase jeb dzeltenā zona," secina KIB pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu