FOTO Krievijā slēgtas rūpnīcas apkaimē klaiņo zili suņi (7)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas pilsētā Ņižņijnovgorodā rūpnīca "Dzerzhinskoye Orgsteklo" ir slēgta jau sešus gadus. Šī gada februāra vidū bijušās rūpnīcas apkaimē iedzīvotāji ievērojuši ko neparastu - suņus ar spilgti zilu apmatojumu, vēstī ziņu aģentūra "Reuters".

Pirmais, kurš ar zilo suņu fotogrāfijām dalījās publiski, bija Aleksejs Gaņins sociālajā tīklā "VKontakte", izraisot lielu izbrīnu, bažas un virkni joku interneta lietotāju vidū.

Aizdomīgajām bildēm izplatoties, pieauga pamatots pieprasījums pēc atbildēm. Tā kā suņi tika pamanīti netālu no ķīmisko rūpnīcu tīkla, kas tika slēgts pēc bankrota 2015. gadā, visticamāk, dzīvnieki tikuši pakļauti ķīmisko atkritumu iedarbībai.

Foto: Reuters/ScanPix

Suņi, iespējams, izvārtījušies vara sulfātā, kas ir koši zila viela, ko izmanto organiskā stikla ražošanā, kas rūpnīcā reiz tika ražots.

Uzņēmuma "Dzerzhinskoye Plexiglas" bankrota vadītājs Andrejs Misļivets piekrita, ka tas tik tiešām tā varētu būt. 

"Apkaimē ir ļoti daudz klaiņojošu suņu. Iespējams, vienā no ēkām dzīvnieki atrada ķīmisko vielu atliekas - piemēram, vara sulfātu."

Taču Misļivets neuzņemas atbildību par suņu aprūpi un veselības pārbaudēm: "Es atsakos segt klaiņojošu suņu izķeršanas un sterilizācijas izmaksas."

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas ziņu aģentūras vēstīja, ka pašvaldība parūpēsies par suņiem. Dzīvnieki tiek uzraudzīti veterinārajā klīnikā, kaut vai pēc vietējo amatpersonu domām suņu dzīvība neesot apdraudēta.

"Pēc sākotnējām pārbaudēm suņiem ir apmierinošs veselības stāvoklis," paziņoja pilsētas dome.

Tomēr dzīvnieku tiesību aizstāvji nav tik pārliecināti, ka ķepaiņi patiešām ir drošībā un veseli. "Humane Society International" viceprezidente Kellija O'Mīra par zilajiem suņiem izteicās, ka šis gadījums norāda uz "acīmredzamu labturības problēmu".

Foto: Reuters/ScanPix

"Suņu kažoka krāsa apliecina, ka viņiem ir bijusi tieša saskare ar potenciāli toksiskām vielām, iespējams, pat iekšķīgi. Ķimikālijas ilgākā laika periodā var izraisīt sāpīgu ādas dedzināšanu, nepatīkamu niezi vai pat iekšēju asiņošanu un citas saslimšanas, kas var izraisīt nāvi," medijiem norādīja O'Mīra.

"Humane Society International" filiāles ir visā pasaulē, taču sadarbība ar Krieviju esot niecīga, kas, pēc O'Mīras domām, varētu būt ciešāka, ja runa ir par klaiņojošiem dzīvniekiem: 

"Līdz šim Krievijas pašvaldības nav īstenojušas efektīvas, humānas stratēģijas, lai izskaustu ielu suņu populācijas, un bieži vien izmanto nežēlīgas un neefektīvas kontroles metodes."

Viņa arī aicināja ieviest stingras sterilizācijas un vakcinācijas programmas, lai palīdzētu nodrošināt klaiņojošu dzīvnieku labturību.

Foto: Reuters/ScanPix

Neilgi pēc tam, kad izplatījās informācija par zilajiem suņiem, Krievijas ziņu dienesti Podoļskā, netālu no Maskavas, publicēja stāstu par citu krāsainu suņu bariņu - šoreiz zaļas krāsas. Par laimi šie suņi bija izvārtījušies kādā dzīvību neapdraudošā apdares krāsā.

Savādas krāsas suņu novērojumi tikuši datēti jau iepriekš. Piemēram, 2017. gada augustā Indijā, Mumbajā, tika pamanīts ducis zilu suņu.

Mumbajas suņi savu zilo kažoku ieguva, iespējams, līdzīgā ceļā kā Ņižņijnovgoradas ķepaiņi. Lokālā rūpnīca nelegāli piesārņoja tuvējo upi, kur dzīvnieki bieži peldējušies. Atkritumi, visticamāk, saturēja zilo krāsu, ko izmanto mazgāšanas līdzekļu un citu ķīmisko produktu ražošanā.

Šī incidenta rezultātā Maharastras piesārņojuma kontroles padome pārtrauca rūpnīcas darbību. Viens no suņiem tika notverts un tika atzīts, ka viņa veselības stāvoklis ir apmierinošs, un kažoka zilā nokrāsa viegli nomazgājas.

Tāpat portāls "Apollo.lv" ziņoja par neparastas krāsas zelta retrīvera kucēnu. Vācijas pilsētā Vermelskirhenā 2019. gada nogalē piedzima piparmētras krāsas kucēns, kurš savas īpašās nokrāsas dēļ tika nodēvēts par Mohito.

Veterinārārsts Kristians Dimitriadis no Diseldorfas norādīja, ka šis gadījums ir ļoti rets. Viņš skaidroja, ka par Mohito kažoka neparasto nokrāsu ir atbildīgs zaļais pigments - biliverdīns -, kas izstrādājas tad, kad sāk sadalīties placenta. Kucēna krāsa gan nebija ģenētiski noturīga un viņš pēc kāda laika zaudēja savu zāles zaļo kažociņu.

Kas attiecas uz Ņižņijnovgorodas suņiem? Šķiet, ka arī viņiem viss būs labi. Septiņi no suņiem tika notverti, un veterinārārsti tos pārbauda.

Veterinārārstu klīnikas vadītājs Iļja Kazakovs sacīja, ka suņi, šķiet, ir apmierinošā stāvoklī, taču kažoka nokrāsas rašanās cēlonis tomēr vēl nav zināms. Klīnika turpinot pētīt, kāds varētu būt īstais iemesls košās krāsas spalvai.

Foto: Reuters/ScanPix

Kaut vai stāsts ir noslēpumains un suņu dzīvība, iespējams, tika pakļauta briesmām, tam ir labas beigas, jo diviem no zilganajiem ķepaiņiem pieteikušies adoptētāji. Bez šī incidenta, visticamāk, viņi nekad nebūtu nokļuvuši pie saimniekiem.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu