Zināms, kurš uzņēmums par 898 620 eiro izstrādās vakcinācijas procesa pārvaldības IT risinājumu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Vitalii Stock/Shutterstock

Vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldības informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu par 898 620 eiro izstrādās "ZZ Dats", aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Sintija Gulbe.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Sintija Gulbe, līgums noslēgts starp pasūtītājiem - VM, Nacionālo veselības dienestu, Slimību kontroles un profilakses centru - un izpildītāju "ZZ Dats", kas kā apakšuzņēmējus piesaistīs SIA "Kleintech Services", SIA "Mobilly", SIA "Blue Bridge Technologies", SIA "Meditec", SIA "Rixcat" un SIA "Datamed".

Noslēgtais līgums paredz, ka līgumcena visa līguma darbības laikā nepārsniegs 898 620 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Līgums noslēgts uz diviem gadiem, paredzot sistēmas uzturēšanu vienu gadu. Piegādes termiņš sistēmas pamata funkcionalitātei paredzēts astoņas nedēļas.

Iecerēts, ka IT sistēma palīdzēs īstenot vairākus posmus vakcinācijas procesā. Tostarp plānots, ka IT sistēma palīdzēs īstenot iedzīvotāju reģistrēšanās vietnes "www.manavakcina.lv" funkcionālo papildināšanu, kur iedzīvotāji norādīs uz savu nodomu vakcinēties, norādīt vēlamo vakcinācijas vietu, kā arī pienākot personas rindas kārtai - norādīt vēlamo dienu un laika posmu, lai efektīvi plānotu vakcinācijas kabinetu noslodzes.

Tāpat paredzēts, ka IT platformā būs izstrādāts vakcinācijas rindu modulis prioritāro grupu pārvaldībai un iedzīvotāju apziņošanai par uzaicinājumiem uz vakcināciju, kā arī tiks īstenota vakcinācijas punktu kapacitātes pārvaldība un vakcinācijas procesa nodrošināšana vakcinācijas punktā.

Vienlaikus IT sistēma veiks centralizētās vakcinācijas rindas un kalendāra sinhronizāciju ar biežāk lietotajām ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu informācijas sistēmām, kā arī vakcīnu piegādes vadību uz vakcinācijas punktiem, atbilstoši noslodzes prognozēm.

Tāpat paredzēts īstenot pilnu procesa monitoringu atvērto datu veidā, informējot, gan lēmumu pieņēmējus, gan sabiedrību.

Gulbe atgādināja, ka Ministru kabinets 4.februāra sēdē apstiprināja vakcinācijas plāna ieviešanai nepieciešamo finansējumu 1,45 miljonu eiro apmērā, lai izstrādātu vienotu IT nodrošinājumu vakcinācijas procesa vadībai. Finansējums ir sadalīts vairākās daļās. Noslēgtā līgumcena iekļauj risinājuma izstrādi, integrāciju ar ārstniecības iestāžu informācijas sistēmām, integrāciju ar valsts reģistriem, risinājuma atbalstu 12 mēnešiem, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācijas sistēmu pielāgošanu un infrastruktūras nomu sistēmas izvietošanai.

Savukārt, pārējais finansējums tiks izmantots Nacionālā veselības dienesta sistēmas uzturēšanas papildu izmaksu segšanai, kā arī iedzīvotāju digitālajai apziņošanai par laiku un vietu, kad jāierodas uz vakcināciju.

Jau vēstīts, valdība pirms divām nedēļām nolēma piešķirt ne vairāk kā 1 450 330 eiro speciāla vakcinācijas procesa pārvaldības IT risinājuma izstrādei, lai nodrošinātu vakcinācijas sistēmas efektīvu darbību, kā arī ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu.

Valdība arī atbalstīja ierosinājumu nepiemērot publisko iepirkumu procedūru šīs IT sistēmas izstrādei, pamatojoties uz nepieciešamību paātrināt vakcinācijas procesu. Valdības dotā atļauja paredz, ka sistēmas izstrādes darba grupa paši veido sistēmas prasības un kritērijus tā, lai maksimāli efektīvi nodrošinātu iedzīvotāju pieteikšanās rindu salikšanu kopā ar Latvijā pieejamajām vakcīnām un nodrošinātu iedzīvotāju informēšanu par vietu un laiku, kur tam jāierodas uz savas vakcīnas saņemšanu.

Iecerēts, ka IT risinājums vakcinācijas procesa pārvaldībai ietvers agrīno pieteikšanos vakcinācijai, iepriekšējo vakcinējamo sarakstu, vakcinācijas kabinetu kapacitātes un darba laiku pārvaldību, vienoto rindu veidošanu, saziņu ar vakcinējamiem, vakcīnu piegādes plānošanu, loģistikas organizāciju un krājumu vadību. Paredzēts, ka šāds risinājums ievērojami atvieglos SPKC darbu.

IT sistēmas risinājuma nodrošināšanā tika uzrunāti IT nozares organizācijas un aptuveni 50 lielākie IT uzņēmumi, lai tie deleģētu brīvprātīgos IT jomas ekspertus prasību izstrādāšanai jaunajai pandēmijas vakcinācijas procesa atbalsta IT sistēmai.

No tiem 27 eksperti sāka darbu, lai precīzi nodefinētu būtiskākās vajadzības un prasības vakcinācijas procesa pārvaldībai un automatizācijai. Tika izveidotas četras darba apakšgrupas, lai īsā laikā nointervētu veselības jomas ekspertus un izstrādātu risinājumu atbalstāmo procesu kartes un detalizētākas prasības izstrādei potenciālajam programmas veidotājam.

Brīvprātīgo darba grupu veidoja pārstāvji no vairākiem uzņēmumiem vai iestādēm. Tie bija pārstāvji no "Tet", "Cert.lv", "Emergn", "CTCo", "PwC Information Technology Services", "If P&C Insurance", "Veselības centru apvienības", "Longenesis", Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, "Accenture Latvia", "Sharentic", VM, "Helmes Latvia", "XWP", "White Digital", "TechHub Riga", "Ernest & Young" un "Latvijas mobilais telefons".

Aicinājums pieteikties uz sistēmas izstrādes projektu tika publicēts VM mājaslapā un IT nozares organizāciju kanālos. Pieteicās desmit IT nozares uzņēmumi, kas varētu veikt prasīto IT izstrādi, visi desmit uzņēmumi saņēma procesu kartes, kas sistēmai būtu jānodrošina. Vēlāk tika apstiprināti vērtēšanas kritēriji septiņās vērtēšanas pozīcijās, bet tikai septiņi no desmit uzņēmumiem sniedza detalizētu prezentāciju un savu konkrēto piedāvājumu, kā arī cenu piedāvājumu. Tika atlasīti trīs uzņēmumi, jo pārējie uzņēmumi varēja nodrošināt tikai nelielu daļu no prasītas funkcionalitātes.

Uzņēmumu, kas nodrošinās vakcinācijas procesa IT sistēmas izstrādi, noteica vērtēšanas grupa, kurā ietilpst astoņi cilvēki. To vidū bija IT eksperti no Nacionālā veselības dienesta un VM, kā arī neatkarīgie eksperti.

Vakcinācijas procesa IT sistēmas izveidi koordinē Vakcinācijas projekta birojs kopā ar VM darbiniekiem.

Vakcinācijas projekta birojā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka IT risinājuma izstrādātājs tika izraudzīts jau pagājušajā nedēļā, bet šonedēļ visu nedēļu tika saskaņoti līguma nosacījumi.

Pēc līguma noslēgšanas paredzēts dot astoņas nedēļas pamata IT sistēmas izstrādei, bet daļa no funkcionalitātes varētu tikt nodrošināta jau agrāk.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "ZZ Dats" reģistrēts 1995.gadā. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%). Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 6,186 miljoni eiro, bet peļņa bija 591 602 eiro.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, savulaik "ZZ Dats" strādāja arī pie Vienotās pašvaldību sistēmas (VPS), kā arī Prokuratūras informācijas sistēmas (ProIS) izstrādes. "ZZ Dats" izstrādāja arī vietni "www.manavakcina.lv".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu