Tiesa Lembergam varētu konfiscēt 85 miljonus dolāru Luksemburgā un tirdzniecības centru Ventspilī (44)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsūdzētais oligarhs Aivars Lembergs
Apsūdzētais oligarhs Aivars Lembergs Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairāki desmiti ofšoru, aptuveni 50 nekustamo īpašumu, 85 miljoni dolāru Luksemburgā un tirdzniecības centrs Ventspilī ir starp aktīviem, kas varētu nonākt valsts īpašumā, ja stātos spēkā pirmās instances spriedums tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Tiesa norāda, ka par konfiscējamu atzīta gandrīz visa manta, kam prokuratūra uzlikusi arestu. Lembergs spriedumu varēs pārsūdzēt, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tā sauktajā Aivara Lemberga krimināllietā apsūdzētajiem konfiscējamās mantas apjoms ir lielākais Latvijas vēsturē. Tiesa lēmusi konfiscēt daļas vairākos desmitos ārzonu kompāniju, kas dod ietekmi tādos Ventspils ostā strādājošos uzņēmumos kā "Ventbunkers", "Kālija parks" un "Ventspils tirdzniecības osta".

Lielākā spriedumā izskanējusī konfiscējamā summa ir 85 miljoni ASV dolāru, kas glabājoties kompāniju kontos Luksemburgā. Lietas prokurors gan atzīst, ka pārliecības par šīs naudas esamību nav.

"Šie dati mums netika atsūtīt pirmstiesas izmeklēšanas laikā, tieši par šiem 85 miljoniem eiro, bet lēmums tāds tika pieņemts, jo bija informācija, ka nauda tur varētu būt, bet apstiprinājumu nesaņēmām. [..] Ja tiesas spriedums stāsies spēkā tādā versijā, kā ir šobrīd, tad attiecīgi arī skatīsies, ir tur, ko konfiscēt, vai nav," sacīja prokurors Aivis Zalužinskis.

Konfiscējamo mantu sarakstā ir arī vairāk nekā 50 nekustamo īpašumu, pārsvarā Ventspils novada teritorijā.

Lemberga dzīvesvieta 60 hektāru īpašumā "Vecupes" Puzes pagastā pie ezera nepieder Aivaram Lembergam, bet gan viņa dēlam Anrijam un Lemberga meitas Līgas vīram Jānim Austriņam, liecina Zemesgrāmatas dati.

Tiesa lēmusi konfiscēt Anrijam Lembergam piederošo īpašuma daļu. Vairums lietā konfiscēto īpašumu pieder tieši Anrijam, nevis Aivaram Lembergam.

Savukārt vienīgais īpašums, ko lemts konfiscēt kā noziedzīgi iegūtu, ir lielveikals "Tobago" Ventspilī, kurā, apsūdzības ieskatā, ieguldīti noziedzīgi iegūti līdzekļi.

Bez nekustamajiem īpašumiem lemts konfiscēt arī atsevišķus transportlīdzekļus, motorlaivu, laivu vedēju, piekabes, kā arī citas mantas, piemēram, 75 Latvijas Bankas zelta monētas, no kurām katra ir 100 latu vērtībā, kā arī zelta aproču pogas.

Tiesā norāda, ka lemts konfiscēt to mantu, kurai prokuratūra izmeklēšanas laikā uzlikusi arestu.

"Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika skaidrots, kāda manta pieder. Kas tika atrasts, tā arī tika arestēta. [..] Inkriminētie noziedzīgie nodarījumi ir pamatā mantiska rakstura, jo motīvs personām ir mantkārība. Attiecīgi ir saprātīgi lūgt konfiscēt piederošo mantu, jo tāds ir likumdevēja paredzēts viens no papildsodiem," norādīja prokurors Zalužinskis.

"Ir atsevišķs normatīvs akts, kas paredz lietas un priekšmetus, kurus nevar konfiscēt, un tiesa to ņēma vērā, atceļot arestu Anrija Lemberga dzīvesvietai. Attiecībā uz pārējo mantu, kura tika nolasīta tiesā spriedumā, nebija pamata viņu nekonfiscēt," savukārt sacīja tiesnese Irīna Jansone.

Par valsts konfiscēto mantu atbildīgs ir Valsts ieņēmumu dienests. Lembergu īpašumus valsts konfiscēs tikai gadījumā, ja spriedums stāsies spēkā. Taču Lembergs solījis to pārsūdzēt.

Turklāt lietā arestēto kompāniju kapitāldaļu pārvaldītājs Rūdolfs Meroni atsakoties pildīt tiesas lēmumu un īpašumus nav nodevis Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Tāpēc tiesa rosina pret viņu uzsākt jaunu kriminālprocesu.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu