Lemberga partijas biedri Ventspils domes vārdā prasa viņam atcelt apcietinājumu (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītās partijas "Latvijai un Ventspilij" deputāti pašvaldības domē ir nobalsojuši par paziņojumu, kurā Ventspils domes vārdā prasa viņam atcelt apcietinājumu.

Politiķi ir nolēmuši vērsties pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša un aicināt augstākas instances tiesu "pēc būtības vērtēt" Lemberga personību un atcelt viņam nepamatoti piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu.

Par šādu aicinājumu nobalsoja astoņi Lemberga partijas biedri, pret balsoja opozīcijas deputāti Aivis Landmanis (LRA), Dace Korna (V), Ivars Landmanis (LRA), savukārt Ģirts Valdis Kristovskis (V) sēdē nepiedalījās, taču iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka domes vadības un vairākuma deputātu lēmums prasīt drošības līdzekļa maiņu Lembergam ir necieņas izrādīšana pret visu drošības līdzekļa institūtu. Sēdē nepiedalījās Lembergs, par kuru domes izplatītajā informācijā atzīmēts - "attaisnots iemesls".

Domes valdošā koalīcija norāda, ka Lembergs kā Augstākās Padomes deputāts ir balsojis par Latvijas valsts neatkarību, apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Par nozīmīgu ieguldījumu pilsētas attīstībā apbalvots ar Ventspils pilsētas Lielo balvu.

Ventspils valdošie politiķi norāda, ka vairāk nekā 30 gadus, piedaloties domes darbā un esot Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatā un veicot domes deputāta pienākumus, Lembergs esot "nodrošinājis radikālas un pozitīvi novērtējamas pārmaiņas pilsētas attīstībā", kuru rezultātā Ventspils no ekoloģiski bīstamas pilsētas esot kļuvusi par augsti attīstītu Eiropas līmeņa ekonomisko un tūrisma centru.

Domes valdošā koalīcija uzsver, ka Lemberga tiešā vadībā pilsētā ir realizēti valsts un vietējas nozīmes attīstības projekti.

Paziņojuma autori norāda, ka tiesvedība pirmās instances tiesā kriminālprocesā ilga vairāk nekā desmit gadus un šajā laikā tiesa nesaskatīja kriminālprocesuālu pamatu apcietināt Lembergu, līdz ar to pašlaik neesot saprotams objektīvs pamats šādai tiesas pozīcijas maiņai. Viņuprāt, šo pozīcijas maiņu, iespējams, sekmēja atsevišķu šobrīd valstī politiski ietekmīgu personu izteikumi plašsaziņas līdzekļos. Tāpat Ventspils pilsētas domes valdošās koalīcijas rīcībā neesot informācijas, ka tiesībsargājošās iestādes līdz šim būtu konstatējušas kriminālprocesā Lembergam noteikto drošības līdzekļu pārkāpumus.

Politiķi aicina augstākas instances tiesu pēc būtības vērtēt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Lemberga personību un atcelt viņam "nepamatoti piemēroto drošības līdzekli" - apcietinājumu.

LETA jau rakstīja, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnese Irīna Jansone pirmdien pēc sprieduma pasludināšanas Lembergam žurnālistiem gan vērsa uzmanību, ka drošības līdzekli-apcietinājumu var pārsūdzēt tikai kopā ar pilno spriedumu apelācijas kārtībā. Atsevišķi šo drošības līdzekli pārsūdzēt nevar.

LETA jau vēstīja, ka 22.februārī Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā - no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim.

Neraugoties uz to, partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes sēdē nolemts, ka arī šajās pašvaldību vēlēšanās Aivars Lembergs būs "Latvijai un Ventspilij" saraksta pirmais numurs un Ventspils pilsētas mēra amata kandidāts, aģentūru LETA informēja partijas valde.

Pēc pirmās instances tiesas sprieduma, ar kuru Lembergs atzīts par vainīgu virknē noziegumu un viņš atkal nonācis apcietinājumā, "Latvijai un Ventspilij" valde ir izplatījusi paziņojumu, kurā tiesas spriedumu vērtē kā politisku izrēķināšanos ar partijas valdes locekli.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu