Meroni noliedz, ka būtu atteicis Lemberga lietā arestētās mantas nodošanu. Kāpēc valstij neizdodas pārņemt mantu, iespējams, simts miljonu eiro vērtībā? (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, Šveices advokāts Rūdolfs Meroni
Apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, Šveices advokāts Rūdolfs Meroni Foto: Zane Bitere, Lita Krone/LETA

Šveices advokāts Rudolfs Meroni, kam bija uzticēta arestētā manta tā sauktajā Lemberga lietā, noliedz, ka būtu atteicis aktīvu nodošanu valstij, kā to paredz tiesas lēmums. Kopš tā pagājis jau teju pusgads, vēsta "TV3 Ziņas".

Valsts joprojām savā gādībā no Rudolfa Meroni nav pārņēmusi Lemberga lietā arestēto mantu, iespējams, simtu miljonu eiro vērtībā.

Nedēļas sākumā Rīgas apgabaltiesa pasludināja spriedumu tā sauktajā Lemberga lietā, vienlaikus pieņemot blakuslēmumu – aicināt Valsts policiju vērtēt kriminālprocesa sākšanu pret Rudolfu Meroni. Kāpēc un kāda ir Šveices advokāta loma visā šajā procesā.

Meroni iesaiste notiekošajā Latvijā datējama jau ar deviņdesmitajiem. Sākotnēji viņš bija Ventspils mēra Aivars Lemberga sabiedrotais, vēlāk pārgāja ierakumu otrā pusē. Pēc tam, kad Lembergu aizturēja 2007. gadā, lietā arestēto mantu, kas ietver daļas daudzās ārvalstu, bet ar Ventspils tranzītbiznesu saistītās kompānijās, uzticēja glabāt Meroni.

Prokurors Juris Juriss tolaik vēl klāt nebija, bet norāda, ka šādai rīcībai saskatāms saprotams skaidrojums. Meroni jau bija amatpersona samudžinātajās Ventspils biznesa struktūras ķēdēs, kā arī bija liecinieks lietā.

"Tā brīža loģika lika par pamatu izvēlēties tādu personu, kurai ir zināšanas un kompetence attiecīgajā jomā un attiecīgajās jurisdikcijās, arī likums viņam uzliek par pienākumu kā labam saimniekam rīkoties ar to mantu, tātad pārvaldīt. Tāda bija tā konstrukcija," norāda Juriss.

Meroni gan nav bijis kluss šīs mantas glabātājs un izrādījis pat oligarha ambīcijas, papildus biznesam pastarpināti cenšoties izvērst ietekmi arī politikā un medijos. Izskanējuši arī pārmetumi par uzticēto līdzekļu izmantošanu personīgām vajadzībām.

Kopējā mantas vērtībā ir grūti nosakāma, taču sākotnējās aplēses liecināja, ka runa varētu būt par aptuveni 350 miljonu eiro. Vai un cik no šīs iespējamas vērtības gadu laikā varētu būt notrallināts, nav zināms.

Valsts policijā notiek izmeklēšana par arestētās mantas izšķērdēšanu un piesavināšanos. Šī kriminālprocesa dēļ augustā Rīgas apgabaltiesa lēma atcelt Meroni no mantas glabāšanas, kas viņam bija uzticēta padsmit gadus. Aktīvi būtu jāpārņem Nodrošinājuma valsts aģentūrai, bet ar to nevedas. Noprotams, ka tiesa nav mierā ar šīm neveiksmēm un tas neaprobežojas tikai ar Meroni.

"No tiesas rīcībā esošās informācijas varēja secināt, ka arestētās mantas glabātājs Rudolfs Meroni Nodrošinājuma valsts aģentūrai darīja zināmu to, kādā veidā viņš ir gatavs nodot viņa glabāšanā esošo mantu, tomēr Nodrošinājuma valsts aģentūra nepamatoti norādīja, ka Krimināllietu tiesas kolēģijas lēmuma izpilde ir neiespējama," norāda Rīgas apgabaltiesā.

Tiesa vērsās pie iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) ar lūgumu nodrošināt lēmuma izpildi un izvērtēt Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonu rīcības likumību, kas faktiski vērtējama kā izvairīšanās no tiesas lēmuma pildīšanas.

Iekšlietu ministrija komentāros bija skopa, bet Lemberga sprieduma pasludināšanas dienas rītā tā paziņoja, ka saņemts Nodrošinājuma valsts aģentūras vadītāja atlūgums. Tagad plānots piesaistīt talkā konsultantus.

Savukārt Meroni TV3 Ziņām klāsta, ka nav atteicies nodot mantu Nodrošinājuma valsts aģentūrai un sarakstē pat aicinājis to pārņemt, attiecīgi arī tiesas blakuslēmums viņam neesot saprotams.

"Es nevēlos nekādas darīšanas ar Aivaru Lembergu. Man ir apnicis būt saistītam ar šo noziedznieku. (..) Aģentūra man apgalvo, ka veids, kādā es piedāvāju nodot arestētos aktīvus, viņiem nav pieņemams. Vienlaikus aģentūra nepaskaidro, kādā veids viņiem būtu pieņemams," saka Meroni.

Svarīgi gan uzsvērt, ka šajā stāstā idejiska mantas nodošana, parakstot kādu dokumentu, un Šveices advokāta ietekmes pārraušana Ventspils uzņēmumos var būt divas dažādas lietas. Patlaban komunikācija jau ilgāku laiku apstājusies. Vienlaikus Meroni noliedz mantas izšķērdēšanu – ar sev uzticētajiem aktīviem esot rīkojies krietni un rūpīgi. Daļa līdzekļu esot investēta, taču drošā veidā.

Nodrošinājuma valsts aģentūra no komentāriem atteicās.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu