KNAB komentē Sprūdes iegādāto "Rolex" pulksteni (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāte Karina Sprūde
Saeimas deputāte Karina Sprūde Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesaskata interešu konflikta likuma pārkāpumus Saeimas deputātes Karinas Sprūdes rīcībā ar iegādāto "Rolex" pulksteni, taču, iespējams, parlamentārietes darbības jāvērtē atbilstoši ētikas normām.

KNAB kompetencē ir vērtēt valsts amatpersonas darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā" noteiktajiem ierobežojumiem un aizliegumiem, tostarp pārbaudīt, vai amatpersona nav nonākusi likumā noteiktās interešu konflikta situācijās, aģentūrai LETA skaidroja KNAB.

Proti, situācijā, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt amatpersonas, vai tās radinieku intereses.

KNAB iepazinās ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par deputātes rīcību ar rokas pulksteni un nesaskata pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamiem minētā likuma pārkāpumiem, kuru izvērtēšana ir KNAB kompetencē.

KNAB ieskatā konkrētajā gadījumā, iespējams, vērtējama deputātes rīcības atbilstība profesionālās ētikas normām, tostarp, deputātei izsniegtās diplomātiskās pases izmantošanā. Minētais gan ir Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas uzdevums.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pagājušajā svētdienā ziņoja, ka Sprūdei Polijas galvaspilsētas Varšavas lidostā uzlikts sods par "Rolex" pulksteņa ievešanu no Šveices, to nedeklarējot, turklāt viņa situāciju mēģinājusi risināt, uzrādot diplomātisko pasi, lai gan nav bijusi oficiālā komandējumā.

12.februārī, deputāte devusies uz Šveici. Atceļā sestdienā Sprūde no Cīrihes ieradās Varšavas lidostā. Deputāte Šveicē bija iegādājusies "Rolex" pulksteni. Pametot valsti, viņa izmantoja iespēju saņemt par preci samaksāto pievienotās vērtības nodokli. Kā norāda raidījums, poļu muitnieki bija saņēmuši informāciju no šveiciešu kolēģiem un sievieti jau gaidīja.

Polijas muitnieki prasījuši samaksāt 2700 eiro nodokli un 1200 eiro kā sodu, turklāt, pēc Sprūdes teiktā, to prasīts darīt skaidrā naudā un Polijas valūtā zlotos.

"Un tajā brīdī es sapratu, ka ar mani tiek manipulēts. Es uzrakstīju darbiniekam īsziņu, mani atstāja telpā bez logiem, atstāja tikai numuru, ja man būtu vēlme uz labierīcībām aiziet. Es uzrakstīju: atvainojiet, bet man ir vispār diplomātiskā pase līdzi, kāpēc jūs vispār mani aizturējāt. Tad tie darbinieki saprata, ka neesmu jau es tur parastais mirstīgais, no kura var tā vienkārši izspiest skaidru naudu," radījumam skaidroja deputāte.

Nodokli un sodu Sprūde samaksāja, lai arī muitnieku lēmumiem nepiekrita. Viņa uzskata, ka muitnieki apzināti iemānījuši ceļotāju nepareizajā koridorā.

"Nekā personīga" vērš uzmanību, ka Latvijas iestādes vairāk interesē, kādēļ deputāte uzrādījusi diplomātisko pasi - par atgadījumu Latvijā neviens, iespējams, pat neuzzinātu, ja parlamentāriete muitniekiem nebūtu uzrādījusi diplomātisko pasi.

Tā kā deputāte Polijas varas iestādēm uzrādīja diplomātisko pasi, Ārlietu ministrija vispārējā kārtībā vērsās pie Saeimas Prezidija ar lūgumu informēt, vai deputāte atradās ārvalstīs Saeimas apstiprinātā komandējumā.

Atbilstoši likumam "Par diplomātisko pasi" diplomātiskā pase apliecina, ka tās uzrādītājs ir oficiāls Latvijas pārstāvis ārvalstīs. Līdz ar to ikkatra darbība, ko Latvijas diplomātiskās pases uzrādītājs veic ārvalstīs, tiek saistīta ar rīcību valsts vārdā. Tādēļ diplomātiskās pases izmantošana ceļošanai ir pieļaujama, vienīgi veicot oficiālus ar Saeimas deputāta darbu saistītus uzdevumus.

Saeimas sekretāra Andreja Klementjeva (S) raidījumam teiktais liecina, ka Sprūdei nav bijis oficiāls komandējums uz Šveici.

Deputāte pati skaidroja, ka piektdienas izmanto, lai tiktos ar cilvēkiem. Pēc viņas teiktā, brauciens uz Šveici bijis viņas personīgais komandējums. 

Kā norāda "Nekā personīga", spriežot pēc Polijā aprēķinātā nodokļa, pulksteņa cena pārsniedza 11 000 eiro, savukārt jaunākajā pieejamajā deklarācijā nekādus uzkrājumus Sprūde nav uzrādījusi.

Viņa skaidroja, ka par pirkumu samaksājusi gan arī vīra maksājumu karti, gan savu. 

Informāciju par notikumu Varšavā nodos parlamenta Saeimas Mandātu un ētikas komisijai. 

Sprūde Saeimā tika ievēlēta no "KPV LV" saraksta, bet patlaban ir pie frakcijām nepiederoša deputāte.

Patlaban Sprūde ir Saeimas deputāta Alda Gobzema jaundibinātās partijas "Likums un kārtība" valdes locekle.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu