SPKC prognozē, kad Latvijā varētu uzlaboties epidemioloģiskā situācija (12)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā Krišjāņa Barona ielā. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā Krišjāņa Barona ielā. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Saglabājot esošos ierobežojumus, pie pašreizējā saslimstības ar Covid-19 samazinājuma tempa epidemioloģiskā situācija Latvijā uzlabosies tikai maijā, prognozē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā joprojām turpina samazināties lēni - salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, saslimstība samazinājusies par 11,2% un atklāti vidēji 592 jauni inficēšanās gadījumi dienā.

SPKC dati liecina, ka Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pagājušās nedēļas beigās bija 461,9 gadījumi, savukārt patlaban tas ir 457,7. Līdz ar to, saglabājot esošos drošības pasākumus, ar pašreizējo lēzeno saslimstības samazinājuma tempu epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kad valstī reģistrētu mazāk par 200 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju dienā, varētu sagaidīt maijā

SPKC jau iepriekš skaidrojis, ka, lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kas vienlaikus ļautu salīdzinoši droši mazināt valstī noteiktos drošības pasākumus, saslimstības rādītājam būtu jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātu gadījumu dienā.

Pēdējo septiņu dienu laikā Latvijā sasniegts līdz šim lielākais veikto testu skaits - veikti kopumā 81 179 testi. Vidējais pozitīvo testu īpatsvars ir 5,1%, kamēr pirms septiņām dienām - kopumā veikti 70 477 testi un pozitīvo testu īpatsvars bijis 6,6%. Veikto testu skaita dinamika nedēļas laikā pieaugusi par 15,2%, veicot vidēji 11 542 testus dienā, savukārt vēl pirms septiņām dienām - 10 068 testus dienā.

Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 4145 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, salīdzinot ar 4667 jauniem gadījumiem pirms septiņām dienām. Analizējot saslimstību reģionos, samazinājums novērots visos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā, un visās vecuma grupās, izņemot bērnus. Joprojām vērojams saslimstības pieaugums bērnu vidū vecuma grupā līdz 14 gadiem. Patlaban, pēc SPKC paustā, visaugstākā saslimstība vērojama 10 līdz 19 gadus veco jauniešu vidū.

Kaimiņvalstī Igaunijā saslimstība turpina pieaugt, un ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju 1309,1 Igaunija Covid-19 saslimstības izplatībā ir otrajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm. Igaunijā, kur mācību process noritēja klātienē, salīdzinot ar Latviju, vecumā no 10 līdz 19 gadiem vērojams divreiz augstāks saslimstības īpatsvars. Tas apliecina, ka mācības klātienē ietekmē bērnu saslimstības īpatsvaru, uzsver SPKC.

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients Latvijā šobrīd ir 0,91, kamēr vēl pirms nedēļas tas bija 0,97. Tas nozīmē, ka patlaban 100 saslimušo teorētiski inficē 91 citu cilvēku.

Tomēr, vērtējot situāciju kopumā, SPKC rezumē, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā aizvien ir ļoti svārstīga un trausla. Vērtējot Covid-19 saslimstību, ko nosaka Lielbritānijas celma izplatība Latvijā, situācijas uzlabošanās paredzama tikai maijā.

SPKC aicina ikvienam Latvijas iedzīvotājam izvērtēt savas ikdienas gaitas - pāriet uz attālināto darbu, ja tas ir iespējams, doties uz veikalu vienam ģimenes loceklim, parādoties kaut nelieliem saslimšanas simptomiem, palikt mājās, un, apmeklējot sabiedriskās vietas, pareizi lietot sejas masku, nosedzot degunu un zodu.

Lai saslimstības izplatība turpinātu samazināties, svarīga ir ikviena līdzcilvēka iesaiste un atbildība, uzsver SPKC.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu