Pusaudžu un bērnu inficēšanās ar Covid-19 pieaug

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērns ar sejas aizsargu. Ilustratīvs attēls.
Bērns ar sejas aizsargu. Ilustratīvs attēls. Foto: SIPA/Scanpix

Pagājušās nedēļas beigās Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis brīdināja par jaunu, satraucošu tendenci, proti, ka Covid-19 jauno, lipīgāko paveidu aktīvi pārnesāt varētu sākt tieši mazi bērni, ziņo "TV3 Ziņas". 

Kad Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Covid-19 slimniekiem jautā, kur notikusi inficēšanās. Daļa nevēlas teikt, jo negrib atklāt, ja apzināti pārkāpuši noteikumus, bet puse patiešām gluži vienkārši to nezina. Otra puse, kas infekcijas avotu atpazīst, sadalās starp mājām, darbavietu, izglītības vai ārstniecības iestādi.

"Mājsaimniecības kā tuvie kontakti saglabājas jau kādu laiku kā viens no vadošajiem, bet jāsaprot, ka pirmais ir ārējais faktors – protams, darbavieta vai kādas satikšanās bijušas. Ir pirmais saslimšanas gadījums," atklāj SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Galvenā infektologa Ugas Dumpja paziņojums, ka šis ārējais kontakts arvien biežāk varētu būt mazi bērni, kas lipīgo paveidu atnes mājās no bērnudārza, radījis satraukumu vecāku vidū. 

Ainu par visām pirmsskolām redz un apkopo Izglītības kvalitātes valsts dienests. Šobrīd lielāki vai mazāki epidemioloģiskie pasākumi noteikti 68 bērnudārzos, tiesa, tendence pēdējās nedēļās ir šim skaitam augt. Karantīnā ir 1353 bērnu un 139 pedagogi, bet sešas pirmsskolas slēgtas pavisam. Kā vērtē atbildīgais, skaitļi uz Latvijas fona nav neko lieli.

"Es neesmu epidemiologs, bet no statistiskā viedokļa – nevaru piekrist tam, ka pirmsskolas ir nedroša vide. Jebkura pirmsskola cenšas ievērot prasības, un man nav šaubu, ka ievēro. Jebkuri skaitļi ik pa laikam pieaug, samazinās, tas ir dabisks process. Redzam korelāciju ar novadiem, kur augsta saslimstība. Tās pilsētas nokļūst arī mūsu sarakstā," saka IKVD Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs.

SPKC tikmēr novērojuši vēl kādu tendenci – kamēr visās vecuma grupās saslimstība iet uz leju, tieši pusaudžu vidū, virs desmit gadiem, notiek pretējais, kas liek domāt – par spīti skolu slēgšanai, viņi no satikšanās nespēj atturēties.

"Tas, ko mēs novērojām, – kad bija pīķis pieaugušajiem, laiku vēlāk bija bērni, kam attīstījās multisistēmu iekaisīgais sindroms. Daudziem bija vieglā formā vai nebija simptomu, bet bija kontakti ar Covid pozitīviem cilvēkiem, bet teikt, ka Covid-19 bija iemesls, kāpēc ienāca slimnīcā smagā stāvoklī, nevaru, ka bija tādi uzliesmojumi," teic Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Liene Čupāne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu