Ordeņu kapituls lēmis par valsts apbalvojuma atņemšanu Gunāram Bubulim (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "KULK" direktors Gunārs Bubulis Jelgavas domes sēžu zālē preses konferencē informē par Jelgavas pašvaldības izstrādāto ielu remonta, rekonstrukcijas, izbūves plānu un nepieciešamo finansējumu un domes viedokli valsts ceļu politiku.
SIA "KULK" direktors Gunārs Bubulis Jelgavas domes sēžu zālē preses konferencē informē par Jelgavas pašvaldības izstrādāto ielu remonta, rekonstrukcijas, izbūves plānu un nepieciešamo finansējumu un domes viedokli valsts ceļu politiku. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Saskaņā ar Ordeņu kapitula 2021. gada 23. februāra lēmumu Jelgavas uzņēmējam Gunāram Bubulim, kurš ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu ir atzīts par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā, atņemts augstākais Latvijas valsts apbalvojums - Atzinības krusts, informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Foto: Ordeņu kapituls

Ordeņu kapitulam ir kļuvis zināms, ka ar valsts apbalvojumu apbalvotā persona atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā. Ordeņu kapituls atbilstoši Valsts apbalvojumu likumam ir pārbaudījis un izvērtējis šo informāciju, un konstatējis, ka apbalvotā persona ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu ir atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā.

Ņemot vērā konstatēto, Ordeņu kapituls 2021.gada 23.februārī atbilstoši Valsts apbalvojumu likumā noteiktajai kārtībai nolēma atņemt augstāko valsts apbalvojumu.

Ordeņu kapituls nevērtē nopelnus, par kādiem savulaik piešķirts valsts apbalvojums, kā arī nevērtē konkrētā kriminālprocesa apstākļus, jo Valsts apbalvojumu likums šādos gadījumos nepiešķir Ordeņu kapitulam rīcības brīvību. Atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 48. panta pirmās daļas 1. punktam Ordeņu kapitulam ir likumā noteikts pienākums atņemt valsts apbalvojumu personai, kura ar spēkā stājušos tiesas spriedumu ir notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu.

Vienlaikus Ordeņu kapituls norāda, ka pieņemtie lēmumi par personu apbalvošanu ar valsts apbalvojumu un lēmumi par valsts apbalvojuma atņemšanu ir politiski lēmumi, tādēļ tie nav pārsūdzami administratīvajā tiesā.

Valsts prezidenta Egila Levita parakstītajā Ordeņu kapitula lēmumā minēts, ka Bubulim IV šķiras Atzinības krusts tika piešķirts 2016.gada 7.aprīlī.

Ordeņu kapituls uzsver, ka Latvijas valsts apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta - piešķiršana ir augstākais mūsu valsts cieņas apliecinājums apbalvoto personu darbam Latvijā un Latvijai, goda, pateicības un atzinības paušana cilvēkiem, kuri ir devuši nozīmīgu ieguldījumu mūsu valsts un tautas labā. Valsts apbalvojums ir šo cilvēku paveiktā valstisks novērtējums.

Valsts augstākā apbalvojuma saņemšana ir ne tikai mūža darba atzinīgs novērtējums, bet vienlaikus liela atbildība arī turpmākajos gados būt cienīgam saņemtā apbalvojuma nesējam.

LETA jau ziņoja, ka Bubulis, kurš vēl nesen bija pašvaldības faktiskais partneris uzņēmumā "Jelgavas komunālie pakalpojumi" (JKP), ar prokuratūru vienojies par 141 900 eiro naudassods par gandrīz tikpat liela kukuļa došanas mēģinājumu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Nevienu konkrētu amatpersonu, kam bija domāts jau sagatavotais kukulis, izmeklēšanā noskaidrot neesot izdevies, tomēr Bubulis atzinis, ka vēlējies panākt, lai Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) konkursā noraidītais JKP projekts, kas paredzēja atkritumu pārstrādes iekārtas izveidi Brakšķu poligonā, tomēr tiktu pie Kohēzijas fonda līdzfinansējuma

Bubulim agrāk piederējušajam uzņēmumam SIA "Kulk" kopā ar Jelgavas pilsētas domi pieder kompānija JKP, kas nodarbojas ar atkritumu apsaimniekošanu. Bubulis līdz 2019.gada vidum bija "Kulk" līdzīpašnieks, bet kopš tā laika nekādus amatus uzņēmumā vairs neieņem.

Saskaņā ar pagājušā gada nogalē pieņemto Zemgales rajona tiesas Jelgavā spriedumu Bubulis notiesāts par gandrīz 150 000 eiro kukuļa došanas mēģinājumu, bet viņa sens paziņa Henrihs Penčura - par starpniecības kukuļošanā mēģinājumu, vēsta "de facto".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu