"Mēs esam izsmiekls!" Premjers un uzņēmums "Oribalt" skaidro nepiegādāto vakcīnu situāciju (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

11. martā "Oribalt" atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja plānotās vakcīnas. Ministrs uzsvēra, ka VM mēģinājusi kopā ar "Oribalt" rast risinājumu situācijai, taču sastapusies ar ļoti lielu neatsaucību, ziņo "TV3 Ziņas". 

"Es kļūstu arī dusmīgs. Mēs izdodam baigās reklāmas naudas, bet nevaram 10 tūkstošus vakcīnas izvadāt. Mēs esam izsmiekls tādā veidā," sacīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Ja pat tagad lauzīs līgumu ar farmācijas loģistikas uzņēmumu "Oribalt", premjers apšauba, vai maz arī nākamais komersants spēs izvadāt vakcīnas vajadzīgajos termiņos. Esot apdraudēta masveida vakcinācija aprīlī.

"Kādam tas ir jādabū gatavs! Ko mēs darīsim, ja būs 100 000 vakcīnu?" vaicāja premjers.

Premjers vēlas bruņoto spēku iesaisti – vai nu armija palīdz privātajiem uzņēmumiem izvadāt vakcīnas, vai arī armijai jāgatavojas spējai nekavējoties pārņemt visu vakcināciju. Aizsardzības ministrijā liek noprast – tad vairs nebūtu vajadzīgs Vakcinācijas projekta birojs.

"Ja mēs tiešām domājam par pārņemšanu, tā ir pilnīga pārņemšana, kur tad ir viens komandieris un pārējie pakļaujas. Protams, mums ir daudz lielākas pilnvaras, piemēram, ja komersants nepakļaujas, mēs viņu mobilizējam un atveram noliktavu. Ja gribam tiešām efektīvi, ir jānodod vienās rokās," sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

"Ja būtu tā sistēma bruņotajos spēkos, tad būtu mobilizācijas sistēmas elementi un tad neviena kompānija nevarētu te stāstīt, ka darba laiks, ziniet, 17.00 ir beidzies. Šis ir reāli kaitinoši," norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Un šīs atrunas par darba laika beigām no vakcīnu izvadātāja "Oribalt" esot dzirdējis Nacionālais veselības dienests, kad 11. martā centās noskaidrot iemeslus vakcīnu neaizvešanai līdz vakcinācijas kabinetiem saskaņā ar plānu.

"Saskārāmies ar absolūtu neatsaucību, nevēlēšanos sniegt nekādu informāciju," atklāja Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns.

Nesaņemot atbildes, veselības ministrs vakar lūdza Valsts policiju visu nakti un šīs dienas pirmo pusi norīkot uzraudzības patruļu pie uzņēmuma "Oribalt". Ieradās arī veselības inspekcijas un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji.

Visu situāciju skaidro arī "Oribalt". Sākotnēji uzņēmums pieteicies tikai vakcīnu uzglabāšanai, bet Vakcinācijas birojs esot piedāvājis arī pošu izvadāšanu pa Latviju. Atbilde esot bijusi jāsniedz ļoti ātri. Piekrituši. Taču uzņēmumam neesot bijis laika pienācīgi sagatavoties. Aizkavējumi veidojušies lēnas komplektēšanas dēļ.

"Tas viss notika tik strauji, burtiski pirmdien un otrdien, bet trešdien, 10. martā, visi sāka jau gaidīt piegādi, bet mēs tikai 10. datumā sākām komplektēt šīs piegādes. Loģiski mēs to nevaram vajadzīgā apjomā kā tika gaidīts. 9. datumā pagāja laiks, kamēr pieņēmām vakcīnas, kamēr šļirces pieņēmām, un tikai 10. martā varējām sākt to visu loģistikas procesu," sacīja "Oribalt" vairumtirdzniecības vadītājs Baltijā Ronalds Šlosbergs.

"Mēs tiešām nedomājām, ka tas būs tūlīt un uzreiz, ka vajag vakarā atskaites, kas saņēmis. Mēs vakcīnas izplatām vairāk nekā 20 gadu, tā ir mūsu specialitāte. Mēs zinām un varam. Ir kaut kādi kapacitātes limiti, kur tas nenotiek uzreiz ātri," sacīja "Oribalt" vairumtirdzniecības vadītājs.

Uzņēmums "Oribalt" uzskata, ka šajā gadījumā tomēr varot iztikt arī bez līguma laušanas. Risinājumam tomēr piesaistīt apakšuzņēmēju kā palīgu, un tad viņi spēšot 21 600 vakcīnas nogādāt 670 vakcinācijas vietās ar dienas vai divu nobīdi. Taču premjers otro reizi šādu kļūdu vakcīnu izvadāšanā nevēlas piedzīvot, tāpēc tagad armijai dots uzdevums vērtēt savu iesaistīšanos.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu