Kāpēc mūsdienās dzimst tik daudz dvīņu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash

Pašlaik pasaulē dzimst lielākais dvīņu daudzums, kāds ir zināms pasaules vēsturē - ar šādu pārsteidzošu atzinumu klajā ir nācis pētījums, kura rezultāti 12. martā ir publicēti reproduktīvās medicīnas zinātniskajā žurnālā "Human Reproduction".

Zinātnieki ir analizējuši datus no vairāk nekā simts valstīm un atklājuši, ka dvīņu dzimstība kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem ir ievērojami pieaugusi.

Katru gadu pasaulē piedzimst 1,6 miljoni dvīņu, tātad - katrs 42. bērns ir dvīnis.

"Tendences ir patiešām interesantas. Pēdējo 40-50 gadu laikā mēs esam pieredzējuši ievērojamu dvīņu skaita pieaugumu bagātajās, attīstītajās valstīs.

Tas ir izraisījis vairāk dvīņu parādīšanos gan relatīvā, gan absolūtā mērogā, ko mēs vēl nekad neesam pieredzējuši," atzīmē socioloģijas un demogrāfijas profesors Kristians Mondens no Oksfordas universitātes.

Pētnieki apgalvo, ka galvenais dvīņu skaita pieauguma iemesls ir palielināta piekļuve hormonu terapijai, IVF un citām auglības procedūrām, kā arī aizvien vēlāka mātes grūtniecība, jo dabisko, heterozigotu dvīņu iespējamība palielinās līdz ar vecumu.

Lielākā daļa dvīņu piedzimst "pirmās pasaules" valstīs ar augstiem ienākumiem. Visvairāk dvīņu dzimis Ziemeļamerikā - 71%, savukārt Eiropā reģistrēti 60% šādu gadījumu, bet Āzijā - uz pusi mazāk.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu