Saseksas hercogu neīstā laulība bez juridiskā spēka. Vai Megana Mārkla intervijā stāstīja patiesību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ Scanpix

Iepazīstoties ar Anglikāņu baznīcas likumu īpatnībām, eksperti uzzinājuši, kas patiesībā bija "kāzu ceremonija trijatā", par kuru Saseksas hercogiene Megana stāstīja intervijā Oprai Vinfrijai. Izrādās, šādām ''pagalmu kāzām'' nemaz nav juridiska spēka.

Starp daudzajiem prinča Harija un hercogienes Meganas atklātajiem noslēpumiem skandalozajā intervijā ar Opru Vinfriju bija abu kāzu noslēpums. Intervijas laikā pāris minēja, ka abi jau bija precēti trīs dienas pirms publiskajām kāzām Vindzoras pils kapelā, kam sekoja līdzi miljoniem skatītāju visā pasaulē.

Megana intervijā stāstīja par t.s. pagalma kāzām, kurās divatā esot apmainījušies ar laulību solījumiem.

"Mēs apprecējāmies trīs dienas pirms mūsu kāzām. Neviens to nezina,'' intervijā paziņoja Megana.

''Mēs piezvanījām arhibīskapam un teicām: Redzi, šī lieta, tā ir izrāde visai pasaulei, bet mēs vēlamies noslēgt šo aliansi starp mums divatā. Tāpēc mēs apmainījāmies ar zvērestiem, kurus paši formulējām, būdami vieni paši pagalmā kopā ar Kenterberijas arhibīskapu." Harijs apstiprināja sievas vārdus: "Mēs bijām tikai trīs."

Šīs ziņas izraisīja neskaidrību par to, kura ceremonija jāuzskata par derīgu.

Briti sāka domāt - vai tiešām viņi 2018. gada 19. maijā iztērēja miljonus "iestudējumam", kas pat nebija juridiski patiess? Eksperti ātri izpētīja situāciju.

Tajā laikā pāris dzīvoja Notingemas kotedžā, Kensingtonas pils teritorijā. Pēc Saseksas intervijas pārraidīšanas Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs atteicās komentēt šo stāstu vai viņa līdzdalību tajā. Arhibīskapa birojs vairākkārt medijiem ziņoja, ka "arhibīskaps nekomentē personiskas vai pastorālas lietas".

Tā kā komentāru nebija, eksperti nolēma izpētīt Anglijas Baznīcas likumus. Viņiem bija aizdomas, ka ceremoniju mājas pagalmā nevar uzskatīt par oficiālu laulības ceremoniju, jo ​​tas ir pretrunā ar stingrajiem baznīcas noteikumiem, saskaņā ar kuriem kāzas ir jārīko garīdznieku vadībā baznīcā vai ar īpašu atļauju noteiktā vietā, divu liecinieku klātbūtnē. 

Saskaņā ar kanonu kāzu norises vietai jānodrošina arī "neierobežota piekļuve", lai tie, kas vēlas, varētu izteikt pamatotus iebildumus (atcerēsimies vārdus - "ļaujiet viņam tagad runāt vai mūžīgi klusēt", kas tik bieži tiek izmantoti dramatiskās kino ainās).

Anglikāņu vikārs Džordžs Pičers, kurš bija iepriekšējais Kenterberijas arhibīskapa vecākais padomnieks, "Radio National" komentēja, ka iepriekš minētie svinīgie noteikumi ir būtiski. "Noslēdzot laulības, es ļoti bieži jau iepriekš atvainojos pāriem, sakot: lai gan neesmu konservatīvs tradīciju piekritējs, man jāpārliecinās, ka katrs sīkums ir pareizs, lai neviens nekad nevarētu apstrīdēt laulības likumību," sacīja Pičers, uzsverot, ka divu liecinieku klātbūtne laulības brīdī ir būtiska.

"Lieciniekiem ir jāparaksta laulības apliecība, un, parakstot dokumentu, viņi oficiāli apliecina, ka ir bijuši liecinieki pāra svētajām laulībām, ievērojot visus atbilstošos noteikumus un noteikumus, kas mums jāievēro laulības likumības dēļ," vikārs paskaidroja.

"Ja [Harija un Meganas] privātajās kāzās nebūtu liecinieku, tad tās nevarētu būt kāzas, kuras apstiprina laulības apliecība."

Pēc Pičera teiktā, Kenterberijas arhibīskaps precīzi zinājis šos noteikumus, kas nozīmē, ka ceremonija "mājas pagalmā", iespējams, bija tikai neformāls pasākums, kam nebija juridisku seku. Vikārs ieteica, ka arhibīskaps varētu "uztvert to kā ģenerālmēģinājumu".

"Es domāju, ka mēs varam būt droši, ka viņi nav precējušies divas reizes," sacīja Džordžs. 

Situāciju var noskaidrot tikai ar laulības apliecību, kurā jānorāda kāzu datums. Ņemot vērā, ka tas jāparaksta diviem lieciniekiem, visticamāk, tas notika 2018. gada 19. maijā, kad Harijs un Megana apprecējās tūkstošiem viesu un miljonu skatītāju klātbūtnē visā pasaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu