Latvijā plāno vērienīgu koronavīrusa vakcīnas rūpnīcas izveidi (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mike Mareen.shutterstock.com

Latvijas farmācijas uzņēmumi ir pārliecināti, ka tas ir Latvijā ir iespējams ražot vakcīnas pret Covid-19. Nepieciešamas lielas investīcijas, taču idejai vismaz sākotnējs atbalsts jūtams arī valdības līmenī, ziņo "TV3 Ziņas".

Februāra beigās Eiropas Komisijas mudināja Eiropas Savienības (ES) valstis apsvērt iespēju ražot vakcīnas ES. Priekšlikuma mērķis bija noskaidrot, kādas ir iespējas izvērst Covid-19 vakcīnu ražošanu tepat vecajā kontinentā, kas patlaban potēšanā pamatīgi iepaliek iepretim, piemēram, ASV vai Apvienotajai Karalistei. Uz Eiropas Komisijas aicinājumu atsaukusies arī Latvija.

Latvijas farmācijas kompānijas - "Olainfarm", "Grindex" un "Pharmidea" – piedāvā raudzīties plašāk un iesaistīties procesā jau soli iepriekš, proti, biotehnoloģiskajā daļā, kurā saražo aktīvo vielu. Piedāvājums veidot vērienīgu rūpnīcu.

"Latvijas farmācijas uzņēmumi skatās uz jauniem apvāršņiem, atsperas no savām vēsturiskajām zināšanām par sintētiskajām zālēm un skatās 20, 30 gadu apvārsnī uz priekšu," norāda "Pharmidea" līdzīpašnieks, Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas vadītājs Vitālijs Skrīvelis.

"Tas no tādas komplicētības viedokļa ir kā atomzemūdeni būvēt. Iedomājiet, ja Latvijā sāktu būvēt atomzemūdeni. Cik plaši vajadzētu iesaistīt," saka Skrīvelis.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), pie kura farmācijas uzņēmumi vērsušies ar vēstuli, šonedēļ par vakcīnu ražošanu Latvijā apspriedās ar Eiropas iekšējā tirgus komisāru. Vitenbergs uzskata, ka naudu šādai rūpnīcai Latvijā, iespējams, varētu smelties patlaban aktuālajā Eiropas Atjaunošanas un noturības mehānismā un Briselē mūsu iniciatīvu potenciāli varētu atbalstīt.

"Es no komisāra sarunas laikā sapratu, ka ir ne gluži varbūt vilšanās, bet saprotam, ka ir bijušas lielas problēmas šajā Covid laikā un Eiropas Savienība nebija šim gatava. Jādara viss iespējamais, lai nākotnē mēs varētu būt gatavāki un tas varētu būt viens no risinājumiem," norāda Vitenbergs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu