Kā tiek aprēķināta vakcīnu pret koronavīrusu efektivitāte?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: AP/Scanpix

Vakcīnu reģistrācijas pētījumos secināts, ka "Pfizer"/"BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" efektivitāte ir 95%, "Moderna" – 90,9%, "Janssen" – 67%, bet "AstraZeneca" - 60%. Šo procentu nozīmi Latvijas Radio skaidroja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

"Pētījumā ir vakcīnas grupa un placebo grupa. Un tad pētījuma noslēgumā skatās, cik daudz bija saslimuši vienā grupā un otrā grupā. Un tad rēķina attiecību, kāds ir risks saslimt vienā vai otrā grupā – vakcīnas vai placebo grupā. Un pēc tam no šīs attiecības pārrēķina, cik liela būs efektivitāte procentos, cik liela ir aizsardzība. Tātad, kāda ir iespēja, ka vakcīna pasargās no simptomātiskas saslimšanas. To tas procents arī norāda," norādīja Poplavska.

Viņa norādīja, ka ir svarīgi pieminēt un ko pēc tam papildus skatās, – kas notika ar tiem cilvēkiem, kuri saslima, kā viņi saslima: vai bija smaga slimības gaita, vai bija hospitalizācija, ko mēs saistām ar smagu slimības gaitu, vai bija nāve pēc saslimšanas.

"Dažādām vakcīnām bija atšķirīgs datu apjoms, kas bija pieejams [reģistrācijas brīdī par] saslimšanas gadījumiem, līdz ar to ne visām [vakcīnām] mēs jau varam statistiski precīzi aprēķināt," skaidroja ZVA pārstāve.

"Bet visām vakcīnām mēs redzējām – arī ja gadījās saslimt, slimības gaita bija vieglāka, nebija hospitalizācijas un smagas slimības gaitas," norādīja Poplavska.

Viņa skaidroja: "Kas arī ir diezgan loģiski, jo tas, ko mēs no vakcīnas sagaidām – ja tā pilnvērtīgi nepasargā, kaut kāda imunitāte ir un tad tā slimības gaita būs vieglāka, novērsīs smagu saslimšanu."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu