Vai Covid-19 testa rezultāti var būt maldīgi? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com

Iemesls šaubām par Covid-19 testa rezultātiem ir sociālajos aprūpes centros konstatētās pretrunas. Vieniem un tiem pašiem cilvēkiem testa rezultāti pilnīgi pretēji. Skaidrojuma meklēšanai iesaistīta neitrālā trešā puse – Nacionālā references laboratorija, vēsta "TV3 Ziņas". 

"Centrālās laboratorijas" sākotnējie uztriepju testi trīs sociālās aprūpes centros "Ērgļi", "Tērvete" un "Lode" uzrādīja Covid-19 pozitīvus rezultātus. Tā kā šiem iemītniekiem nebija nekādu simptomu, aprūpes centri lēma veikt eksprestestus. Tajos pretējs rezultāts – negatīvs.

Tika izsaukta "Centrālā laboratorija" vēlreiz paņemt uztriepju paraugus. Rezultāti tika konstatēts Covid-19 negatīvs. Tātad pretēji šīs pašas laboratorijas pirmajam pozitīvajam testam ar to pašu metodi tiem pašiem cilvēkiem. Satraukumu pauž par sociālajiem centriem atbildīgā labklājības ministre, kas testu rezultātus nosauc par pretrunīgiem, apšaubāmiem.

"Tā situācija šķiet vairāk nekā dīvaina, un tas, ka tam nepievērš pienācīgu uzmanību. Piemēram, sociālās aprūpes centra Tērvete vadītāja teica, ka šis jau viņiem ir trešais šāds gadījums. Viņi ar to sadzīvoja, bet paldies viņiem visiem, ka izlēma neklusēt un to informāciju nodot mums, lai pievērstu uzmanību," saka labklājības ministre Ramona Petraviča.

Lai noskaidrotu, kāpēc Centrālās laboratorijas testi vieniem un tiem pašiem cilvēkiem uzrādīja pretrunīgus rezultātus, Nacionālais veselības dienests uzdevis pārbaudi veikt nacionālās References laboratorijai, kas ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) struktūra.

References laboratorijā uzskaita virkni teorētisko iemeslu, kāpēc varētu rasties diametrāli pretēji testu rezultāti.

"Paraugu paņemšanas kvalitāte, paraugu atbilstoša marķēšana, uzglabāšana un transportēšana. Ja, piemēram, paraugs ir paņemts nekvalitatīvi, tad pēc tam nevar izdalīt RNS, un var parādīties "negatīvs", ka vīruss nav atrasts," pauž RAKUS laboratorijas dienesta vadītāja Nataļja Rešetņaka.

"Centrālā laboratorija" rakstveida atbildē akcentēja, ka izmeklējumi visos paraugos veikti precīzi atbilstoši vadlīnijām. Taču, kāpēc pretruna vienas laboratorijas divās testēšanas reizēs gadījusies, "Centrālā laboratorija" savu versiju vēl neizteica.

Pretrunīgo rezultātu dēļ ir sekas. Vienam no pansionāta iemītniekiem atlikta audzēja operācija. Pietrūkst aprūpes darbinieku, jo daļa aizsūtīta pašizolācijā kā kontaktpersonas. Tāpat tas var ietekmēt vakcinācijas procesu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu