Cilvēktiesību organizācijas sagatavojušas ziņojumu par Krievijas lomu Sīrijas pilsoņkarā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fly_and_Dive/shutterstock.com

Vairākas Krievijas cilvēktiesību organizācijas sagatavojušas ziņojumu par Krievijas lomu Sīrijas pilsoņkarā, izgaismojot Maskavas atbalstu Bašaram al Asadam, bombardēšanām un uzbrukumiem ar ķīmiskajiem ieročiem.

Sīrijas kara sākuma desmitgadē publicētais 200 lappušu ziņojums "Desmit šausmu gadi" ir pirmais, kurā mēģināts parādīt Krievijas armijas darbību upurus Sīrijā, kas ir aizliegta tēma Kremļa kontrolētajos un tam draudzīgajos medijos.

Cilvēktiesību organizācijas "Memoriāls" un citu grupu sagatavotais ziņojums ietver intervijas ar vairāk nekā 150 Sīrijas notikumu lieciniekiem un asi kontrastē ar Maskavas oficiālo naratīvu, kas 2015.gadā uzsākto kampaņu slavē par islāmistu kaujinieku iznīcināšanu.

"Vairums izvaicāto neredz Krieviju kā glābēju, bet gan kā destruktīvu ārzemju spēku, kura militārā un politiskā iejaukšanās palīdzēja stiprināt kara noziedznieku, kurš vada viņu valsti," teikts ziņojumā. "Daži izvaicātie atklāja, ka viņi vai viņu tuvinieki kļuvuši par Krievijas bombardēšanu upuriem."

Ziņojumā Krievija apsūdzēta par pārkāpumiem Sīrijā, tostarp par mierīgo iedzīvotāju bombardēšanu un atbalstu Sīrijas režīmam, kurš tiek vainos par daudzām zvērībām, ieskaitot mērķētu mierīgo iedzīvotāju apšaudīšanu, ķīmisko ieroču pielietošanu un aplenkto pilsētu iedzīvotāju mērdēšanu badā.

Ziņojumā Maskava aicināta veikt neatkarīgu izmeklēšanu par uzlidojumiem Sīrijā un samaksāt kompensācijas upuriem.

Ziņojuma autori pie tā strādāja divus gadus, taču nevarēja iekļūt Sīrijā. Viņi iztaujāja sīriešus, kuri bēguši no kara uz Libānu, Turciju, Vāciju, Krieviju un citām valstīm.

Ziņojuma autori saka, ka viņi vēlas, lai to izlasītu iespējami daudz krievu un "saprastu savu atbildību par to, kas viņu vārdā notiek Sīrijā".

"Mēs izjūtam gan rūgtumu, gan kaunu par to, kā mūsu iztaujātie sīrieši redz krievus," norāda ziņojuma autori.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu