Sena monēta varētu izskaidrot slavena un bagāta pirāta pazušanas noslēpumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džima Beilija minētās monētas.
Džima Beilija minētās monētas. Foto: AP/Scanpix

Dārgumu meklētāja Džima Beilija izvirzīta teorija varētu palīdzēt viest skaidrību viena no vēstures slavenāko pirātu, Henrija Eiverija, dzīves gaitās. Par to, kā pāris monētas ir palīdzējušas modelēt ceļu, kuru ar lielu dārgumu skaitu ir veicis slavenais "jūras vilks", vēsta ziņu dienests "AP".

Beilijs Rodailendas štatā ASV atklājis monētu no Jemenas, kas tikusi izgatavota 1693. gadā. Citiem dārgumu meklētājiem ASV austrumos izdevās atrast vēl vairākas tā paša perioda arābu monētas: desmit monētas tika atrastas Masačūsetas štatā, trīs Rodailendā, divas Konektikutas štatā un vēl viena Ziemeļkarolīnas štatā.

Beilijs uzskata, ka monētas piederējušas Henrijam Eiverijam vai viņa komandas locekļiem. Pirāti pazuda bez vēsts 1696. gadā, kad viņus sāka aktīvi meklēt valdības pārstāvji - tiesa, neraugoties uz aristokrātu pūliņiem, netika atrasts ne pats Eiverijs, ne viņa nozagtie dārgumi. Arābu monēta no Rodailendas, pēc Beilija domām, var būt noslēpuma atslēga.

1695. gadā Eiverijs un viņa vīri uzbruka Mogolu impērijas padišas kuģiem, kas pēc svētceļojuma Mekā atgriezās Indijā. Pirāti vairākas dienas spīdzināja, izvaroja un nogalināja ieslodzītos, un pēc tam pazuda ar zeltu un dārgakmeņiem, kuru vērtība, raugoties pēc mūsdienu valūtas kursa, bija mērāma vairākos desmitos miljonu ASV dolāru.

Uzbrukuma rezultātā Anglija atradās uz kara robežas ar Lielajiem Mogāliem. Lai atrisinātu starptautisko skandālu, Anglijas slepenā padome un Lielbritānijas Austrumindijas kompānija paziņoja par milzīgu atlīdzību par Eiverija galvu.

Beilija teorija min, ka pēc uzbrukuma padišas kuģiem Eiverijs devies uz Bahamu salām, bet no turienes - uz Jaunangliju. Lai izvairītos no varas pārstāvju uzmanības, pirāts izlicies par vergu tirgotāju. Ticamības labad viņš ceļā mainījis kuģi, apstājās Reinjonas salā un nolaupījis vairākus desmitus vietējo iedzīvotāju, lai tos pārdotu verdzībā.

Beilijs atsaucas uz dokumentiem, kuros minēts, ka 1696. gadā Rodas salā ieradās kuģis ar nosaukumu "Jūras zieds", kurā atradās apmēram 50 vergu. Tas, viņaprāt, bija slavenā pirāta jaunais kuģis. Arābu monētai no Ziemeļkarolīnas ir arī skaidrojums: saskaņā ar dažām ziņām, tur krastā izsēdies viens no Eiverija komandas dalībniekiem.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu