Saeimas Mandātu komisija ierosina ētikas pārkāpuma lietu pret Stepaņenko (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko.
Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti šodien lēma ierosināt ētikas pārkāpuma lietu pret deputāti Jūliju Stepaņenko (LK) saistībā ar viņas pausto attiecībā uz parlamentārieša Ilmāra Dūrīša (AP) ģimenes stāvokli.

Šodien komisija izskatīja vairāku deputātu iesniegumu attiecībā uz Stepaņenko un Alda Gobzema (LK) 18.marta Saeimas sēdē pausto par Dūrīša ģimenes stāvokli. Parlamentārieši minētajā Saeimas sēdē teica, ka "jūs taču neesat vecāks, jūs nekad nebūsiet vecāks" un "Es nezinu, vai jums ir bērni? Man šķiet, ka nav. Un man liekas, ka tā ir atbilde, kāpēc jūs tā rīkojaties.".

"Attīstībai/Par!" frakcijas pārstāve Krista Baumane teica, ka viņai šie izteikumi šķiet nepieņemami. Viņa stāstīja, ka kā sieviete gadiem bija spiesta klausīties svešu cilvēku jautājumus un komentārus par to, kāpēc viņai nav bērnu, taču, kad bērns piedzima, tad cilvēki vaicājuši, kad būs nākamais.

"Ir iemesli, kāpēc cilvēkiem nav bērnu, un šādi jautājumi ir rupja iejaukšanās privātajā dzīvē. Tie ir cietsirdīgi, īpaši paceltā balsī publiski kliedzot no tribīnes," teica parlamentāriete.

Stepaņenko gan skaidroja, ka viņas runa bija saistīta ar to, ka Dūrītis "bremzē bērnu sporta jautājuma tālāku virzību", un "bezkaunīgi piesedzot savu draugu pēcpuses" attiecībā uz Vakcinācijas projekta biroja saglabāšanu. Viņasprāt, šāda "pašlabuma meklētāja un bezsirdīga cilvēka rīcība ir pelnījusi ļoti lielu nosodījumu", un tas, ka Dūrītim neesot bērnu, ir acīmredzami, jo, ja viņam tādi būtu, viņš redzētu, kā tie šajos mēnešos ir cietuši no tā, ka "bērnu sports faktiski ir aizliegts".

Dūrītis atbildēja, ka uztver šo kā humoru un piedāvājumu. "Visu cieņu! Jums ir piens un asinis, paldies par šo piedāvājumu," teica deputāts, vienlaikus piebilstot, ka viņš to uztver kā piedāvājumu ieņemt bērnus. Stepaņenko, atbildot uz Dūrīša izteikumu, norādīja, ka tie esot mēģinājumi aizskart viņu personīgi. Viņasprāt, Dūrītis pieļāva "seksistisku paņēmiemu", kas būtu nopietni izskatāms šajā komisijā.

Komisija lēma ierosināt lietu pret Stepaņenko. Savukārt, kad pienāca Gobzema kārta paskaidrot paša iepriekš teikto, deputāts bija sagatavojis jaunus apvainojumus Dūrītim, nosaucot viņu par geju un aicinot "iznākt no skapja".

Gobzems teica, ka minētajā Saeimas sēdē viņš ir teicis, ka "viņam šķiet", ka Dūrītim nav bērnu, tāpēc viņš, balsojot par priekšlikumu attiecībā uz bērnu sportu, balso pret bērniem.

Tad parlamentārietis teica, ka Dūrītis ir gejs un tas ir iemesls, kāpēc viņam nav bērnu. Gobzems aicināja viņu "iznākt no skapja, nevis slēpties un kautrēties", kā arī teica, ka tas būtu jādara arī deputātam Andrim Skridem (AP).

Atbildot uz šiem izteikumiem, Dūrītis teica, ka viņam pirmo reizi dzīvē gadās, ka kāds vīrietis tā interesējas par viņa seksualitāti.

Balsojumā vairākums deputātu norādīja, ka konkrētajā Saeimas sēdē Gobzems nav paudis apgalvojumu, bet teicis, ka viņam šķiet, tāpēc lielākā daļa deputātu balsojumā atturējās. Līdz ar to par Gobzema 18.marta izteikumiem Saeimas sēdē netika ierosināta ētikas kodeksa lieta.

Tomēr atsevišķi deputāti pauda nosodījumu par parlamentārieša šodienas izteikumiem. Tā, piemēram, Vitālijs Orlovs (S) atzīmēja, ka viņam Gobzema šodien teiktais šķiet nepieņemams, tam piekrita arī deputāts Normunds Žunna (JKP), kurš vienīgais aicināja ierosināt pret Gobzemu šo lietu, jo šodien viņš esot apliecinājis, ka nav tā, ka viņam "tikai šķiet".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu