Baltkrievijas opozīcija šķeļas: izveidotas vairākas jaunas partijas (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska. Foto: Sviatlana Tsikhanouskaya/Handout via REUTERS

Baltkrievijas demokrātiskā opozīcija izveidojās, kad Svetlanas Tihanovskas vadībā apvienojās trīs ieslodzītu vai pie vēlēšanām nepielaistu politiķu kampaņas štābi. Astoņus mēnešus pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām opozīcija atkal ir sašķēlusies - tiek dibinātas divas jaunas partijas, vēsta izdevums "Politico".

Bijušais diplomāts un ministrs Pāvels Latuško, kurš atrodas Polijā, ceturtdien paziņoja par jaunas politiskās partijas dibināšanu. "Mēs veidojam daudzpartiju sistēmu, kurā Baltkrievijas pilsoņiem būs īsta iespēja izvēlēties star vairākām politiskajām partijām," viņš paziņoja.

Latuško aicināja izveidot "parlamentāri prezidentālu republiku, kas balstīta uz varas dalīšanas, daudzpartiju sistēmas un uzraudzības principiem".

Pēc 2020.gada 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais diktators Aleksandrs Lukašenko, Baltkrievijā sākās plaši protesti, kurus Lukašenko režīms vardarbīgi apspieda. Neskatoties uz nepieredzēta apmēra protestiem, opozīcijas aktivitāti un starptautisko spiedienu, Lukašenko joprojām ir pie varas.

Pirms nedēļas par savas partijas dibināšanu paziņoja bijušais baņķieris Viktors Babariko, kurš priekšvēlēšanu laikā tika uzskatīts par Lukašenko ticamāko sāncensi. Viņš savāca vislielāko parakstu skaitu no visiem kandidātiem, kuri centās reģistrēt  savu kandidatūru vēlēšanās. Babariko štābs vēlēšanu komisijai iesniedza 367 000 parakstu, taču tā par derīgiem atzina tikai 165 000 (reģistrācijai nepieciešami vismaz 100 000 parakstu). 

2020.gada 18.jūnijā bijušais baņķieris Babariko un viņa dēls Eduards tika aizturēti saistībā ar apsūdzībām ekonomiskajos noziegumos un korupcijā. Viņi apsūdzības noliedz.

Jauno opozīcijas partiju dibināšana nostāda neērtā pozīcijā Tihanovsku.

Opozīcija cer, ka, iestājoties siltākam laikam, atsākties plašās demonstrācijas pret Lukašenko. Latuško savus atbalstītājus aicinājis uz protestu 9.maijā.

Tihanovska un Latuško ir starp septiņiem opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes locekļiem. Organizācijas mērķis ir panākt demokrātisku varas nodošanu. Koordinācijas padomei pietuvināti informācijas avoti medijam "Politico" sacījuši, ka saziņa Viļņā esošās Tihanovskas un Latuško starpā esot mazinājusies.

"Mums nav citas izvēles, kā vien palikt vienotiem," Tihanovska norādīja "Politico" žurnālistam. "Mēs strādājam kopā, mums ir viens mērķis. Es apzinos, ka esmu vienojošais posms. Pāvelam Latuško, Valērijam Cepkalo, Viktoram Babariko - viņiem ir savas politiskās ambīcijas, un tas ir normāli. Taču mūsu galvenais mērķis ir padarīt Baltkrieviju par demokrātisku valsti."

Tikmēr Latuško lika uzsvaru uz labajām attiecībām ar Tihanovsku. "Tihanovska izlēma rīkoties brīdī, kas mūsu valsts vēsturē bija ļoti nozīmīgs. Viņa saņēma ļoti daudz vēlētāju balsu, un es viņu ļoti cienu," viņš sacīja.

Lai arī veikt neatkarīgas aptaujas Baltkrievijā ir sarežģīti, domnīcas "Chatham House" janvārī veiktā interneta aptaujā par valsts populārākajiem politiķiem pirmajā vietā ierindojās Babariko ar 28,8%, kuram sekoja Lukašenko, savukārt Latuško saņēma 12,1% atbalstu. Atbalsts Tihanovskai un vairākiem citiem politiķiem bija ap 4%.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu