Okeānā tiks novadīts ūdens no Fukušimas AES (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Japānas valdība apstiprinājusi plānu novadīt okeānā vairāk nekā miljonu tonnu attīrīta ūdens no Fukušimas atomelektrostacijas, otrdien, 13. aprīlī, paziņojis Japānas premjerministrs Josihide Suga.

Ūdens nopludināšana jūrā, domājams, vēl nesāksies vismaz divus gadus, bet jau izraisījusi pretestību no vietējām zvejnieku kopienām un bažas Pekinā un Seulā.

Japānas vadība apgalvo, ka plāns esot drošs, jo ūdens no Fukušimas atomelektrostacijas ir attīrīts gandrīz no visiem radioaktīvajiem elementiem.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) atbalsta Japānas plānu, norādot, ka process ir līdzīgs tam, kādā tiek apstrādāti notekūdeņi atomelektrostacijās visā pasaulē.

"Japānas valdība ir izpildījusi pamatnosacījumus, lai novadītu apstrādāto ūdeni okeānā," žurnālistiem sacīja Suga.

Foto: Trīskāršā traģēdija - desmit gadi kopš Tohoku zemestrīces un Fukušimas katastrofas

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas stipra zemestrīce, kurai sekoja postošs cunami un kodolkatastrofa Fukusimas atomelektrostacijā. Šajās katastrofās dzīvību zaudēja vai bez vēsts pazuda aptuveni 18 500 cilvēku.

Pēc avārijas atomelektrostacijā uzkrājušies aptuveni 1,25 miljoni tonnu ūdens, tostarp ūdens, kas tika izmantots reaktoru dzesēšanā, kā arī lietus ūdens un gruntsūdeņi.

Ūdens tiek sūknēts ārā un attīrīts, bet valdības lēmums novadīt to atpakaļ okeānā, protams, izpelnīsies pretrunīgus vērtējumus.

"Viņi sacīja mums, ka nelaidīs ūdeni jūrā bez zvejnieku piekrišanas," raidorganizācijai NHK norādīja vietējā zvejnieku kooperatīva vadītājs, uzsverot, ka viņi nevar atbalstīt valdības lēmumu. Pēc avārijas zvejniekiem grūti nācās atjaunot sabiedrības uzticību jūras produktiem no cunami cietušā reģiona.

Pret Japānas valdības plānu, vēl pirms tas tika oficiāli paziņots, iestājās arī Dienvidkoreja, kas pauda nopietnas bažas par tā ietekmi uz cilvēku drošību un vidi.

Arī Pekina pauda bažas un aicināja Japānu rīkoties atbildīgi šajā jautājumā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu