Kurš nākamais mantos troni? Lielbritānijas karaliskā pēctecība (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/ Reuters/ Scanpix

Karaliene Elizabete II ir ilgāk valdošais monarhs Apvienotās Karalistes vēsturē, tronī atrodoties gandrīz 70 gadus. Viņa dzimusi 1926. gadā un mantojusi troni 1952. gadā pēc tēva Džordža VI nāves. Kā šobrīd izskatās Lielbritānijas troņa pēctecība?

Apvienotās Karalistes mantojuma pamatā ir dzimšanas tiesības. Tas nozīmē, ka pirmais rindā, kurš pārņem troni, ir monarha pirmdzimtais. Vēsturiski vīriešiem pēcnācējiem ir piešķirta prioritāte troņa mantojuma secībā.

Ja monarha ģimenē būtu dzimis vismaz viens dēls, viņš un viņa pēcnācēji apsteigtu savas māsas un viņu pēcnācējus troņa mantojuma līnijā neatkarīgi no māsu vecuma.

Meita varētu mantot troni tikai tad, ja monarham nebūtu piedzimis dēls. Tā tas bija arī ar Elizabeti II - viņai nebija brāļu, bija tikai jaunākā māsa, tāpēc viņa kļuva par karalieni.

2013. gadā šī kārtība tika mainīta, un tagad troni manto vecākais pirmdzimtais neatkarīgi no dzimuma. 

Apvienotās Karalistes troņa pēctecība

1. Velsas princis Čārlzs

Velsas princis Čārlzs, karalienes vecākais bērns, ir pirmais, kurš mantos troni. Pašlaik viņam ir 72 gadi.

1981. gadā viņš apprecējās ar Lēdiju Diānu Spenseri, kura kļuva par Velsas princesi. Pārim piedzima divi bērni, Viljams un Harijs. Viņi izšķīrās 1997. gadā. Princese Diāna mira autoavārijā, kas notika Parīzē.

2005. gada aprīlī princis Čārlzs apprecējās ar Kamillu Pārkeri Boulzu. Viņa sievai ir Kornvolas hercogienes tituls. Tomēr, kad princis Čārlzs kļūs par karali, Kamillai, visticamāk, netiks piešķirts karalienes tituls. Tā kā princis Čārlzs ir pirmdzimtais, viņa pēcnācējiem troņa mantojuma līnijā ir prioritāte salīdzinājumā ar prinča Čārlza brāļiem vai māsu.

Velsas princis Čārlzs
Velsas princis Čārlzs Foto: GEORGE ROGERS/SIPA/Scanpix.ee

2. Kembridžas princis, princis Viljams 

Princis Viljams ir prinča Čārlza un princeses Diānas pirmdzimtais dēls. Viņš ir otrais rindā pēc troņa mantojuma. Pašlaik viņam ir 38 gadi.

Kad viņa māte nomira, princim Viljamam bija 15 gadu. Viņš studēja Sv. Endrjūsas universitātē, kur iepazinās ar savu nākamo sievu Keitu Midltoni. Viņi apprecējās 2011. gadā.

Pirmdzimtais Džordžs nāca pasaulē 2013. gadā, otrais bērns Šarlote 2015. gadā un trešais bērns Luijs 2018. gadā. Ja princis Viljams kļūs par karali, viņa sieva Keita kļūs par karalieni.

Princis Viljams
Princis Viljams Foto: AFP / Scanpix

3. Kembridžas princis Džordžs

Trešais pēc kārtas Lielbritānijas tronī pēc viņa tēva un vectēva ir Kembridžas princis Džordžs, prinča Viljama pirmdzimtais bērns. Pašlaik viņam ir 7 gadi.

4. Kembridžas princese Šarlote

Ceturtā rindā ir Kembridžas princese Šarlote, prinča Viljama otrais bērns. Viņai 2021. gadā 2. maijā apritēs 6 gadi.

Saskaņā ar Lielbritānijas pirmtiesībām, ja Šarlotes brālim princim Džordžam ir pēcnācēji, viņi būs augstāki par Šarloti troņmantības secībā.

5. Kembridžas princis Luijs

Piektais rindā ir Kembridžas princis Luijs, prinča Viljama trešais bērns. Viņam 2021. gada 23. aprīlī būs trīs gadi.

Ja Luisa vecākajam brālim Džordžam un/vai viņa vecākajai māsai Šarlotei būs pēcnācēji, viņi troņa mantinieku līnijā atradīsies augstāk nekā viņš.

Foto: GEORGE ROGERS-POOL/SIPA/Scanpix

6. Saseksas hercogs, princis Harijs

Sestais rindā ir Kembridžas hercogs princis Harijs. Pašlaik viņam ir 36 gadi. Princis Harijs 2018. gadā apprecējās ar amerikāņu aktrisi Meganu Mārklu. 

2020. gadā pāris ziņoja, ka atsakās no karaliskās ģimenes vecāko locekļu statusa. Tomēr saskaņā ar Lielbritānijas monarhijas pēctecības noteikumiem princis Harijs paliek troņmantnieku rindā. Ja kādam no prinča Harija vecākā brāļa bērniem būs pēcnācēji, viņi tronī pacelsies augstāk nekā Harijs.

Princis Harijs
Princis Harijs Foto: Reuters/ScanPix

7. Ārčijs Harisons Mauntbatens-Vindzors

Prinča Harija un Meganas Mārklas pirmdzimtais Ārčijs piedzima 2019. gadā. 2021. gadā. 6. maijā Ārčijam būs divi gadi. Viņa vecāki izvēlējās nepiešķirt viņam titulu, kas, iespējams, liek domāt, ka princis Harijs un Megana Mārkla nevēlas, lai viņu dēlu oficiāli uzskata par karaliskās ģimenes locekli.

Tomēr Ārčijs joprojām ir daļa no troņa. Turklāt, kad princis Čārlzs kļūs par karali, Ārčijs kā monarha dēla dēls automātiski saņems prinča titulu.

Tiesa, tāpat kā viņa tēva gadījumā, ja kādam no prinča Viljama bērniem ir pēcnācēji, viņi troņa mantojuma secībā pakāpsies augstāk nekā Ārčijs. Princis Harijs un Megana Mārkla nesen atklāja, ka gaida otro bērnu, meitu. Pēc piedzimšanas viņa kļūs par astoto pēc kārtas tronī.

Megana Mārkla, princis Harijs, Ārčijs Harisons Mauntbatens- Vindzors
Megana Mārkla, princis Harijs, Ārčijs Harisons Mauntbatens- Vindzors Foto: ALPR/AdMedia/SIPA/Scanpix

8. Jorkas hercogs princis Endrjū

Jorkas hercogs princis Endrjū ir karalienes Elizabetes un prinča Filipa trešais bērns. Princim Endrjū šobrīd ir 61 gads. Lai gan viņam ir vecāka māsa, princese Anne, kā jau minējām, līdz 2013. gadam bija noteikums, ka vīriešu pēcnācējiem ir prioritāte pār mantojumu tronī.

1986. gadā princis Endrjū apprecējās ar Sāru Fergusoni, kura kļuva par Jorkas hercogieni. Viņiem ir divas meitas - Beatrise (32) un Eiženija (31). 1992. gadā ziņots par pāra šķiršanos.

2019. gadā princis Endrjū atkāpās no visiem karaliskajiem pienākumiem. Tas notika aizdomu dēļ par viņa ciešajām attiecībām ar amerikāņu finansistu Džefriju Epšteinu, kurš tika apsūdzēts par nepilngadīgo tirdzniecību seksuālas izmantošanas dēļ un tika atrasts miris cietuma kamerā.

Princis Endrjū vairākkārt ir noliedzis, ka viņš būtu saistīts ar seksuālu vardarbību, vai kaut ko zinātu par Epšteina darbību, taču daudzas viņa atbalstītās organizācijas un uzņēmumi ir pārtraukuši saistības ar viņu.

Princis Endrjū
Princis Endrjū Foto: Reuters/ScanPix

9. Jorkas princese Beatrise

Devītā rindā uz troni ir prinča Endrjū pirmdzimtā Jorkas princese Beatrise. Pašlaik viņai ir 32 gadi. 2020. gadā viņa apprecējās ar nekustamā īpašuma magnātu Edoardo Mapelli Mozzi.

Princese Beatrise
Princese Beatrise Foto: EPA/Scanpix

10. Jorkas princese Eiženija

Desmitā rinda tronī ir Jorkas princeses Eiženija, prinča Endrjū otrā meita. Pašlaik viņai ir 31 gads. 2018. gadā viņa apprecējās ar savu ilggadējo draugu Džeku Bruksbanku. 2021. gadā pārim piedzima dēls Augusts.

Princese Eiženija
Princese Eiženija Foto: Reuters/ScanPix

11. Augusts Filips Hauks Brūksbenkss

Tas ir princeses Eiženijas vecākais dēls Augusts Filips Hauks no Brūksbenksas, kurš ir vienpadsmitais rindā uz troni. Viņš ir jaunākais no pirmajiem 15 - viņš ir dzimis 2021. gadā. 

12. Veseksas grāfs, princis Edvards

Veseksas grāfs, princis Edvards ir karalienes Elizabetes jaunākais bērns. Pašlaik viņš ir divpadsmitais rindā uz troni, viņam ir 57 gadi. 1999. gads Edvards apprecējās ar Sofiju Raiju-Džonsu, pārim ir divi bērni - Luijs, kura dzimusi 2003. gadā, un Džeimss, kurš dzimis 2007. gadā.

Princis Edvards ar sievu Sofiju un meitu Luīzi.
Princis Edvards ar sievu Sofiju un meitu Luīzi. Foto: Reuters/ScanPix

13. Severnas vikonts Džeimss

Džeimss ar Severnas vikonta titulu ir trīspadsmitais pēc kārtas tronī. Pašlaik viņam ir 13 gadi. Dzimis pirms 2013. gada, viņš troņa rindā pārspēj vecāko māsu.

14. Lēdija Luīze

Lēdija Luīze, prinča Edvarda un Sofijas Raijas-Džonsas meita, ir četrpadsmitā tronī pēc kārtas. Pašlaik viņai ir 17 gadi.

15. Karaliskā princese Anna

Karaliskā princese Anna ir karalienes Elizabetes otrais bērns un vienīgā meita. Tikko piedzimusi, viņa bija trešā troņa mantojumā, bet tagad ir tikai piecpadsmitā. Pašlaik viņai ir 70 gadu.

Princese Anna ir precējusies divas reizes. Viņas pirmais vīrs, kapteinis Marks Filipss, ir viņas divu bērnu Pētera un Zāras tēvs. Viņas otrais vīrs ir viceadmirālis Timotijs Lorenss.

Princese Anna
Princese Anna Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu