"Es zinu, ka tas ir "dieva pirksts"!" Igaunijā pēc teju 38 gadiem no mūža ieslodzījuma tiek atbrīvots noziedznieks (7)

Foto: Margus Ansu / Postimees
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piektdien, 16. aprīlī, Igaunijā no Tartu cietuma tika izlaists Oļegs Pjatņickijs, kuram pirms teju 38 gadiem tika piespriests mūža ieslodzījums, vēsta laikraksts "Postimees".

"Pirms manis tas vēl nekad nav noticis," sacīja Pjatņickijs, kuru pie cietuma vārtiem sagaidīja divi pavadoņi. Ārpusē aiz saulesbrillēm paslēpušos vīrieti gaidīja vēl divi cilvēki.

"Es zinu, ka tas ir "dieva pirksts". Viņš mani ir apžēlojis, nevis prokurori vai tiesnesis. Esmu par to ļoti pateicīgs," sacīja Pjatņickijs.

Marta beigās Tartu kriminālkolēģija paziņoja, ka apriņķa tiesa pieļāvusi kļūdu, kad atteicās no nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas Pjatņickijam.

Kolēģija uzskatīja, ka Pjatņickija nozieguma apstākļi, ja tie tiek izskatīti pēc tik ilga termiņa, netiek uzskatīti par bīstamiem. Viņa soda mērķi ir sasniegti un izpildīti, tāpēc tiesa lēmusi par viņa atbrīvošanu.

"Piedzīvotais ieslodzījums ir neapstrīdams sods.

Šāda teorija, ka noziedznieks vairs neatgriezīsies pie krimināli sodāmu lietu pastrādāšanas, ir tikai relatīvs jēdziens. Šajā gadījumā tas ir mazticams," skaidroja Tartu tiesa.

Apgabaltiesa uzskata, ka Pjatņickijs neatsāks pretlikumīgas darbības un risks esot ļoti mazs, vēsta "Postimees".

Kā galvenie faktori tiek minēti viņa uzvedība soda izciešanas laikā un fakts, ka viņa domāšana ir vērsta uz likumīgām darbībām.

Kopš 2002. gada Pjatņickijs cietumā ir uzvedies nevainojami. Viņš ir bijis nodarbināts, apguvis dažādu valodu kursus un piedalījies dažādās sociālajās programmās.

Katrā no programmām viņš ir saņēmis pozitīvas atsauksmes, jo atklāti runājis par noziegumiem, kurus pastrādājis. Viņš apzinās, ko pastrādājis un nožēlo izdarīto.

Noziegumi

1983. gada 13. decembrī Pjatņickijam tika piespriests četru gadu cietumsods par laupīšanu.

Pēc diviem gadiem viņš tika atzīts par vainīgu par cietumā izdarītajām slepkavībām, zādzībām, izvarošanu, dzimumtieksmes apmierināšanu nedabiskā veidā un huligānismu. Par visiem šiem noziegumiem viņam tika piespriests 15 gadu cietumsods.

1992. gada rudenī tiesa atzina Pjatņickiju vainīgu vēl vienā cietumnieka slepkavībā un viņam tika piespriests nāvessods.

1993. gada 5. martā toreizējais Igaunijas prezidents Lennarts Meri lēma par nāvessoda aizstāšanu ar mūža ieslodzījumu slēgtā tipa cietumā.

2002. gada rudenī Pjatņickijs nodarīja smagus miesas bojājumus citam ieslodzītajam, kā rezultātā viņam tika piespriests deviņu gadu cietumsods. 

Pjatņickija soda termiņu sākuma datums bija 1983. gada 12. maijs.

Dzīve ārpus cietuma

Pjatņickijs no cietuma tika atbrīvots ar kontrolnosacījumiem - viņš bez atļaujas nedrīkst atstāt Igaunijas teritoriju vai lietot alkoholu. 

Tāpat viņam ir uzlikts pienākums piedalīties sociālajās programmās, taču pirmajos 10 mēnešos tas jādara elektroniski.

Pēc atbrīvošanas Pjatņickijs devās uz rehabilitācijas centru, lai mazinātu grūtības adaptēties atpakaļ sabiedrībā.

Gadījumā, ja Pjatņickijs pārkāps noteikumus pārbaudes laikā, viņu var atkārtoti nogādāt cietumā, bet, ja viņš pastrādās noziegumu - turpināsies mūža ieslodzījuma izciešana.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu