"Nekā personīga": Kristīgajā pansionātā pēc atteikšanās no vakcinēšanas uzliesmojis Covid-19, nonāvējot trešdaļu iemītnieku (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas gultas.
Slimnīcas gultas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Adventistu senioru namā "Zilaiskalns" marta beigās saslimuši gandrīz visi tur mītošie sirmgalvji. Desmit saslimušie ir miruši. Tā ir trešā daļa no visiem pansionāta iemītniekiem. Vakcīna pret Covid sociālās aprūpes centriem pieejama jau divus mēnešus, taču "Zilākalna" centra vadība no tās atteicās, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Senioru nams "Zilaiskalns" ir uzcelts par Septītās dienas adventistu baznīcas draudzes ziedojumiem. Atklāšanā 2016. gadā piedalījās baznīcas augstākā vadība, ziedotāji no ārzemēm.

Senioru nama "Zilaiskalns" direktore Sarmīte Iveta Lauberte 2016. gadā sacīja: "Šis pansionāts ir īpašs ar to, ka tas būs kristīgais adventistu pansionāts, kura mērķis ir veselīgs dzīvesveids. Mums būs dievkalpojumi katru nedēļu, notiks lūgšanu grupiņas."

Adventistu Latvijas draudžu Savienības prezidents Vilnis Latgalis norādīja: "Cilvēki meklē kristīgu attieksmi, cilvēki meklē tādas vecumdienas, kuras būtu cilvēka cienīgas."

Dzīves apstākļi pansionātā bija labi, darbinieki atsaucīgi, iemītnieki apmierināti. Klientus nešķiroja pēc piederības baznīcai, uzņēma visus. Šī gada sākumā tajā dzīvoja 33 seniori, strādāja 25 darbinieki.

Marta beigās senioru tuvinieki uzzināja, ka "Zilajākalnā" uzplaiksnījis Covid-19. Iegūt ziņas par iemītniekiem kļuva arvien grūtāk. Iepriekš atsaucīgie darbinieki telefonu vairs necēla.

Zilākalna pagasta pārvaldes vadītāja Anita Žogola sacīja: "Vairāk sāku interesēties par situāciju, kāda ir senioru namā, kad man bija zvans no vienas personas, kura meklēja savu vecotēvu, ka nav nekādas ziņas, vai ir saslimis, kādā stāvoklī ir. Senioru nama vadība nedod nekādas ziņas."

Kopš janvāra vidus sociālās aprūpes centriem katru dienu Labklājības ministrijai jāziņo par koronavīrusa inficētajiem klientiem un darbiniekiem. "Zilaiskalns" 23. martā ziņoja par uzliesmojumu. Centrs kopumā informējis par 14 inficētajiem un diviem mirušajiem. Taču vīrusa upuru skaits patiesībā bija daudz lielāks.

Pansionāta direktore nav sazvanāma. Arī viņa bija viena no tiem, kura inficējās ar Covid-19, un slimo joprojām. Pansionāta īpašnieka - biedrības "Reach" - vadītājs ar "Nekā personīga" runāt sākotnēji atteicās.

Pansionāta telpās reģistrēta arī Zilākalna Septītās dienas adventistu draudze. Tās mācītājs ir Viktors Geide. Senioru namā viņš līdz uzliesmojuma bijis biežs viesis, uzmundrinājis te dzīvojošos.

"Bijām ļoti priecīgi, ka pandēmijas laikā tur ilgi, ilgi turējās, jāsaka arī ļoti stingra kārtība bija. Apmeklēt nevarēja un rokas jāmazgā, nākot. Tomēr beigās tas vīruss tur tomēr ielauzās," sacīja Geide.

NP: "Cik daudzi saslima pansionātā, zināt?"

Geide: "Es tik zinu, ka 10 nomira, bet saslima vairāk."

Biedrības "REACH" vadītājs Vitālijas Prihodko norādīja, ka nevar pateikt, cik pansionātā kopumā inficējās cilvēki.

Prihodko adventistu publikācijās minēts kā pansionāta idejas autors. Viņš vada biedrību, kas ir pansionāta īpašnieks. Sākumā viņš apgalvo, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, vēlāk saka, ka nevienam neliedza vakcinēties, ja to gribēja.

NP: "Jums taču tas ir jāorganizē."

Prihodko: "Kas jāorganizē?"

NP: "Vakcinācijas procesu."

Prihodko: "Vēl jau pilnīgi viss nav pazaudēts. Visu vienā dienā vajadzēja izdarīt?"

NP: "Jums šobrīd 10 cilvēki nomiruši?"

Prihodko: "Pie mums? Vērsieties pie Mironovskas."

NP: "Ārstes? Viņa ir šeit Zilākalnā?"

Prihodko: "Meklējiet."

Zilākalna doktorātā zināja stāstīt, ka pansionātā vakcīnas nemīl. Arī pret gripu vakcinēšana tur netiek organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste ir infektoloģe un ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid-19 nodaļā.

Vidzemes slimnīcas infektoloģe, ģimenes ārste Anna Mironovska sacīja:

"Es zvanīju direktorei un teicu: sastādiet sarakstu, es vakcinēšu. Viņa atraidīja mani ar šo te ideju, ka viņiem ir jāsaskaņo ar piederīgajiem, juridiski - aizbildņiem."

NP: "Piederīgie min, ka viņi paši zvanījuši un lūguši vakcinēt, bet viņiem atteikts, vai teikts, ka kaut kad vēlāk. Šobrīd, kad citi pansionāti jau divus mēnešus ir savakcinējušies, tas ir diezgan novēloti."

Mironovska: "Jā, iespējams. Es domāju, tas varbūt ir arī saistīts ar vadības drusku tādu reliģisku ievirzi. Viņiem ir drusku, teiksim tā, neordināra domāšana un attieksme pret dzīvi, uzklausīt un lūgt dievu. Varbūt tāda tā motivācija."

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sākās, kad no slimnīcas tika atvesta kāda iemītniece. Viņu nevis izolēja, bet ievietoja kopējā telpā. Kundze izrādījās inficēta ar koronavīrusu.

Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījās kāds no jaunajiem, "lipīgākiem" koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi. Trešā daļa no centra iemītniekiem nomira.

"Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas.

Tiem, kam bija smagākas slimības formas, es nosūtīju uz stacionāru, vairākus klientus arī nosūtīju ar neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šobrīd var teikt, ka visi klienti ir pārslimojuši, izveseļojušies, un situācija ir pilnīgi normāla," sacīja Mironovska.

"Tieši no Covid-19, ar Covid-19 aizgāja deviņi. Viena kliente viņiem uz vietas pansionātā tieši šajā periodā aizgāja, bet viņai nebija simptomu," viņa norādīja.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš teica: "Ja runājam par Zilokalnu, diemžēl informācija ir, bet jāsaka tā, ka informācija ir pretrunīga. Ir trīs, četri informācijas avoti, un katrs no tiem ziņo kaut ko atšķirīgu, tajā skaitā pati šī te biedrībā stāsta, ka ir tikai 14 klienti bijuši inficēti. No citiem avotiem ir citi dati. Šajā kontekstā Labklājības ministrija ir uzsākusi padziļinātu pārbaudi, un arī informācija ir nosūtīta Veselības inspekcijai un Slimību profilakses un kontroles centram, jo acīmredzot tikai kompetentās iestādes, kuru rīcībā ir medicīniskā dokumentācija, varēs tos punktus uz "i" salikt."

Vakcinācija sociālās aprūpes centros sākās 12. februārī. Poti saņēmuši gandrīz 11 tūkstoši iemītnieku un darbinieku. Savu kārtu vēl gaida tie, kas nesen vīrusu pārslimojuši. Taču ir vairāki centri, kas no vakcīnas atsakās.

Rēzeknes novada veco ļaužu pansionāts ar trim filiālēm jau divus mēnešus domā, vai vakcinēties. Tur vadība neuzticas "AstraZeneca" vakcīnai. Aizvien kavējas arī privātais pansionāts "Sofija" Pierīgā. Līdzīgi kā Zilajākalnā arī tur ir problēmas ar komunikāciju, jo vadība nerunā latviski. Visās šajās vietās Covid uzliesmojums nozīmētu nāves, kuras bija iespējams novērst.

"Tad jau droši vien būs jāvērtē katra vadītāja atbildību. Jo tas pats Epidemioloģiskās drošības likums jau nosaka šo sankciju un tā sankcija ir diezgan barga par epidemioloģiskās drošības nosacījumu neievērošanu. Nu tad kompetentās iestādes vērtēs šī nodarījuma sekas," teica Dūdiņš.

NP: "Šajā gadījumā mēs runājam par kriminālatbildību?"

Dūdiņš: "Diemžēl likums paredz arī kriminālatbildību. Diemžēl vai par laimi, es zinu, kā to nosaukt, bet sankcija ir iespējama ļoti barga."

Inficēšanās pēdējās nedēļās konstatēta sociālās aprūpes centrā Vecpiebalgā, Rūjā, Derpelē. Tur klienti saņēmuši pirmo poti, tāpēc Covid-19 pārslimojuši vieglā formā.

Pansionāti kavēšanos ar iemītnieku vakcinēšanu skaidro ar to, ka jāsaņem atļauja no visiem senioru tuviniekiem. Patiesībā pansionātos dzīvojošie paši ir tiesīgi pieņemt lēmumu par savu veselību, ja vien viņiem nav noņemta vai ierobežota rīcībspēja.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu