Uzdodoties par Navaļnija līdzgaitnieku, viltvārdis apmānījis Baltijas valstu, Ukrainas un Lielbritānijas politiķus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Leonīds Volkovs un ''neīstais'' Leonīds Volkovs.
Leonīds Volkovs un ''neīstais'' Leonīds Volkovs. Foto: Rihards Kols/Facebook

Kāds viltvārdis, uzdodoties par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija reģionālo štābu vadītāju Leonīdu Volkovu, apmānījis Baltijas valstu, Ukrainas un Lielbritānijas parlamentu ārlietu komisiju vadītājus. Trešdien "viltus Volkova" paziņojumu par blogera Jurija Dudja stāšanos Navaļnija biroja vadītāja amatā pārraidīja LTV raidījums "Panorāma", kas vēlāk šo ziņu atsauca.

Sižetā tika atskaņota telefona saruna ar "Volkovu". Taču drīz pēc sižeta publiskošanas īstais Leonīds Volkovs sociālajos tīklos norādīja, ka ar "Panorāmu" runājis nevis viņš, bet gan "izjokotāji". LTV Ziņu dienests trešdienas vakarā ziņu atsauca, norādot, ka esot ticis maldināts "oficiāls avots" un līdz ar to arī LTV Ziņu dienests.

Atklātībā nākusi informācija, ka "viltus Volkovs" kontaktējies ar politiķiem Baltijā un Lielbritānijā, kā arī mēģinājis sazināties ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO).

Saeimas deputāts un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols atklājis, kā viltvārdis panāca tikšanos ar Baltijas valstu parlamentu ārlietu komisijām. Šā gada 16.martā Saeimas e-pastā esot pienākusi ziņa, kurā it kā Navaļnija pārstāvis Volkovs esot izteicis vēlēšanos uzrunāt Saeimas Ārlietu komisiju par Navaļnija lietu un situāciju ar politieslodzītajiem Krievijā. Tā kā Saeimas Ārlietu komisija šādi tiek uzrunāta bieži, turklāt 18. un 19. martā šis pats cilvēks bija ticies ar Igaunijas un Lietuvas parlamentu ārlietu komisijām, aizdomas neradās.

Viltus Volkova tikšanās ar Saeimas Ārlietu komisiju notika 23.martā. "Saruna notika videokonferences formātā, kurā šis viltus Volkovs pateicās Latvijai par atbalstu un stingro pozīciju ES sankciju jautājumos, uzsvēra, ka svarīgs ir starptautiskais spiediens, lai atbrīvotu A. Navaļniju un citus politieslodzītos, kā arī skaidroja A. Navaļnija pozīciju saistībā ar Krievijas okupētās Krimas pussalas valstisko piederību," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Kols. "Saruna bija visai neizteiksmīga un īsa, un tas, iespējams, bija vienīgais, kas saistībā ar šo tikšanos bija neparasti. Nekas nelika domāt, ka tiekamies ar kādu viltus Volkovu, kādu, kas cenšas "izjokot"."

Par viltus Leonīdu Volkovu: kā trīs Baltijas valstis satika viltvārdi un kā vēlāk tāpat “uzķērās” LTV Ziņu...

Posted by Rihards Kols on Thursday, April 22, 2021

Aizdomas radīja Ukrainas kolēģu sastapšanās ar viltus Volkovu. "Par iespējamību, ka Baltijas valstu Ārlietu komisijas varētu būt bijušas "izjokotas", uzzinājām pēdējo dienu laikā, kad Ukrainas kolēģi ziņoja par savu tikšanos ar viltus Volkovu. Ukrainas gadījumā gan "jokdara" uzvedība bijusi pilnīgi citādāka – atklāti provocējoša un neordināra, kas arī kolēģiem ļāvis noprast, ka "kaut kas te nav"," norāda Kols. Viņš piebilda, ka par notikušo ziņots Satversmes Aizsardzības birojam.

Īstais Volkovs ceturtdien norādīja, ka "Kremļa atbalstītie jokdari, kas pazīstami kā Leksuss un Vovans" esot apmānījuši arī Lielbritānijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Tomu Tagendhetu.

"Putina Kremlis ir tik vājš un nobijies no Navaļnija spēka, ka tas rīko viltus tikšanās, lai diskreditētu Navaļnija komandu," tvīto Tagendhets. "Šodien viņi sazinājās ar mani. Viņi jau nepārraidīs tās vietas, kur es saucu Putinu par slepkavu un zagli, tāpēc atstāšu to šeit."

 

Между тем, приключения Лексуса и Вована продолжаются. В этот раз они от моего имени поговорили с председателями...

Posted by Леонид Волков on Thursday, April 22, 2021

Aprīļa sākumā Volkovs savā "Facebook" kontā rakstīja par vēl kādu "viltus Volkova" iznācienu. Uz Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) e-pastu esot pienākusi ziņa no EDSO Parlamentārās asamblejas prezidenta padomnieka. Viņš rakstīja, ka institūcija esot saņēmusi "visai dīvainu ziņu" it kā no Leonīda Volkova un vēlētos noskaidrot, vai tā tiešām ir īsta. Viltus Volkova sūtītā ziņa esot bijusi sarakstīta "briesmīgā angļu valodā". Tā bijusi nosūtīta no e-pasta adreses "lvolkov@navalny.team", lai gan FBK nepārvalda šādu domēnu, bet saziņai norādīts Polijas tālruņa numurs.

Volkovam zināmi vairāk nekā desmit gadījumi, kad viltvārži izmantojuši viņa identitāti, lai sazinātos ar politisko aprindu pārstāvjiem, tai skaitā Eiropas Padomi, Eiropas Parlamentu un Eiropas Savienības (ES) augstāko pārstāvi ārlietās Žuzepu Borelu. Turklāt vairākos gadījumos viltvāržu mēģinājumi vainagojušies panākumiem - noticējusi gan bijusī organizācijas "Amnesty International" ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāja Džūlija Verhāra, gan Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas īpašais ziņotājs par Navaļnija indēšanas izmeklēšanu Žaks Mers (taču šajā gadījumā tie neesot uzdevušies par Volkovu).

Volkovs ceturtdien pauda izbrīnu par Kola publicēto ekrānuzņēmumu no viltvāržu virtuālās tikšanās ar Latvijas parlamentāriešiem, jo attēlā redzamais cilvēks patiešām ir viņam ļoti līdzīgs. Volkovs pieļāvis, ka varētu būt izmantotas tehnoloģiju piedāvātās iespējas.

Arī Kols pauž līdzīgas bažas. "Skaidrs, ka pilnvērtīgi ir iestājies tā sauktais patiesības pagrimuma (truth decay) jeb post-patiesības un post-faktu laikmets, kam ir potenciāls nopietni apdraudēt vietējo un starptautisko valstu, valdību un sabiedrību drošību un stabilitāti. Tagad meklēsim, kur mūsu sistēmā ir "robi", lai nodrošinātos, ka nākotnē nekas tāds vai kas trakāks nevarētu atkārtoties."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu