Traģēdija Rīgā - pēc zīdaiņa nāves māte mēģina izdarīt pašnāvību, tēvs nonāk cietumā. Radinieki neizpratnē par sociālo dienestu darbību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Daudzstāvu namā Rīgā, Ieriķu ielā, 11. aprīlī notiek traģēdija – dzīvību zaudē aptuveni septiņus mēnešus vecs zīdainis. Bojāgājušā zēna mātes tuvinieki ir ne tikai šokēti, bet arī neizpratnē, kāpēc atbildīgie dienesti, kuru redzeslokā atradās konkrētā ģimene, neesot laikus rīkojušies, lai, iespējams, izglābtu bērna dzīvību, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Manai sievai uz darbu piezvanīja māsa un pateica, ka bērns gājis bojā. Sieva momentāni devās uz šo [sociālo] kopmītni, kur jau bija izmeklētāji, policija. Tur bija arī bērna tēvs. Sieva uzzināja, ka, pirms bērnu aizveda ātrā palīdzība, bērns bija izkritis mātei no rokām, ar galvu atsitoties pret grīdu. To stāstīja kāda kaimiņiene. Vēl pēc kāda laika kaimiņiene jau sadzirdēja skaļu bērna kliedzienu. No rīta atbrauca policija un veica aizturēšanu," sacīja Jevgēnijs, kurš precējies ar bērna mātes māsu.

Konkrētā ģimene jau ilgāku laiku esot vairāku institūciju redzeslokā. Pirms aptuveni trim gadiem liegtas aprūpes tiesības pirmdzimtajai meitai.

Vēlāk ģimene pārcēlusies uz sociālo kopmītņu namu Ieriķu ielā. Mājas pirmajā stāvā pat atrodas Rīgas sociālā dienesta nodaļa. Pie ieejas sastaptā darbiniece par zīdaiņa nāvi dzirdēja pirmo reizi.

Savukārt darbiniece, kura līdz šim strādājusi ar ģimeni, tieši "Bez Tabu" ierašanās dienā darbojas attālinātā režīmā.

Sastaptie vietējie iedzīvotāji atklāja, ka redzējuši konkrēto ģimeni narkotisko vielu ietekmē. Jautājot, vai iedzīvotāji par redzēto ziņojuši sociālajam dienestam vai tiesībsargājošajām iestādēm, to darījis vien retais.

"Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Brasas iecirknī par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 125. panta 3. daļas, proti, par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Saistībā ar šo gadījumu tika aizturētas divas personas, kurām tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Šobrīd turpinās izmeklēšana un ir nozīmētas ekspertīzes, lai noskaidrotu bērna nāves iemeslu. Šobrīd notiek izmeklēšana un tiek skaidroti notikušā apstākļi, tādēļ plašāku informāciju šobrīd nevaram sniegt," informēja Valsts policija.

Jevgēnijs norāda, ka sociālās kopmītnes dzīvoklī esot pabijis vien trīs reizes, taču sieva pie māsas viesojusies biežāk.

"Sieva arī mīlēja šo bērniņu. Tomēr katru dienu tik un tā sazvanījās, interesējās par vecāku stāvokli utt. Viņai izklausījās, ka vecāki ir "skaidrā". Māsa arī apgalvoja, ka narkotikas nelieto, dzer tikai tabletes, aizvietojušās, katrā ziņā – stāvoklis esot bijis stabils. Bet pēc notikušā kaimiņi teica, ka viņi gandrīz visu nedēļu esot dūrušies," sacīja Jevgēnijs.

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice apliecina, ka ar konkrēto ģimeni sociālais dienests strādā jau vairākus gadus.

Vēl pirms zēna nākšanas pasaulē ģimene esot paudusi lielu vēlmi un apņemšanos ģimenes dzīves uzlabošanā. Sociālā dienesta un tā sadarbības partneru darbinieku vizīšu laikā neesot nekas liecinājis par kādām būtiskām novirzēm vai krīzes situāciju.

Tuvinieki gan nespēj pieņemt, kāpēc atbildīgais sociālais darbinieks nav laikus konstatējis kritisko situāciju, lai, iespējams, novērstu traģēdiju.

"Pacel "pakaļu". Nav pat nekur jābrauc. Uzkāp dažus stāvus augstāk, apskaties, vai viņiem tur viss ir kārtībā. Es gluži vienkārši vēlos, lai viņa saņem sodu. Un, lai cilvēki, kuri strādā šajos sociālajos dienestos, tiktu sapurināti un beidzot sāktu domāt, ko viņi dara," sacīja Jevgēnijs.

Brice gan nespēj komentēt, kad bijusi beidzamā reize, kad ar ģimeni esot sazinājies sociālais darbinieks, vien norādot, ka tas esot bijis pirms 12. aprīļa, proti, traģēdijas.

Pēc notikušā tēvs atrodas ieslodzījuma vietā, bet māte, arī esot nebrīvē, centusies izdarīt pašnāvību pakaroties. Šobrīd par sievietes dzīvību cīnās mediķi. Tikmēr septiņus mēnešus vecais Romāns jau guldīts zemes klēpī.

Policija pašreiz nekomentē situāciju saistībā ar mātes pašnāvības mēģinājumu.

Tikmēr Labklājības departamenta pārstāve vēl piebilst, ka pēc policijas veiktās izmeklēšanas, visticamāk, arī tikšot izvērtēta sociālā dienesta un citu iesaistīto iestāžu darbinieku rīcība.

Video: "Degpunktā" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu