Sagatavoti grozījumi likumā, lai pastiprinātu kriminālatbildību par naida noziegumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Michal Kalasek/shutterstock.com

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) un "Attīstībai/Par!" (AP) sagatavojušas grozījumus Krimināllikumā, lai pastiprinātu personu kriminālatbildību par naida noziegumiem un labāk tos atpazītu.

Kā aģentūru LETA informēja JV, Saeimas deputāts, Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) ir sagatavojis priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā, kuros piedāvāts skaidri definēt, ka par naida noziegumu atzīstamas arī tādas sabiedriski bīstamas un noziedzīgas darbības, kas veiktas personu seksuālās orientācijas dēļ.

Viņaprāt, likumā jābūt skaidrām un saprotamām normām, lai varētu ne tikai sodīt pārkāpējus, bet arī novērst naida noziegumus.

Deputāts uzsvēra, ka naida noziegumus valsts nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut.

"Mums ir nepārprotami jānorāda, ka ar šādiem noziegumiem mēs Latvijā nesamierināsimies, tie netiks pieļauti un par tiem pienāksies kriminālatbildība. Mums kā sabiedrībai ir jābūt iekļaujošai un atbalstošai," uzskata Judins.

Judina priekšlikumi grozījumiem Krimināllikumā iesniegti izskatīšanai otrajā lasījumā. Priekšlikumu izskatīšana Krimināltiesību politikas apakškomisijā plānota maija pirmajā sēdē.

Tikmēr AP Saeimā ir iesniegusi savu piedāvājumu grozījumiem Krimināllikumā. Parlamentāriete Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstījusi, ka AP pārstāvji jau kādu laiku ir strādājuši pie izmaiņām Krimināllikumā, kas ļautu labāk atpazīt naida noziegumus un reaģēt uz tiem. Politiskā spēka pārstāvji esot tikušies ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī konsultējušies ar juristiem.

Viņa minēja, ka šādas izmaiņas likumā ir akūti nepieciešamas, tāpēc šodien AP iesniedza savus grozījumus Krimināllikumā. Likumprojekta anotācijā teikts, ka ar politiskā spēka izstrādātajiem grozījumiem plānots precizēt personas atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar sociālo naidu, nesaticības izraisīšanu un cita veida diskrimināciju.

AP norāda, ka likumprojekts sagatavots, reaģējot uz tiesībsarga 2020.gada novērojumiem tādu gadījumu pieaugumā, kuros izteikta naida runa pret personām ar citu ādas krāsu un etnisko izcelsmi, kā arī seksuālajām minoritātēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu