Traģēdija Tukumā ⟩ Smagi cietušā vīrieša kolēģe: Viņš bija pilnīgā paranojā iedzīts

Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tukuma traģiskajā notikuma smagākā stāvoklī esošā vīrieša draudzene un kolēģe LTV raidījumam "Panorāma" pastāstījusi par vairākkārtējiem draudiem un uzbrukumiem cietušajam. Viens no tādiem noticis dienu pirms traģiskā notikuma, vēstī raidījums.

Draudzene bijusi pēdējais cilvēks, kurš redzējis smagi cietušo Normundu sveiku un veselu, ziņo "Panorāma". 

"Viņš atnāca pie manis pāri desmitiem. Mēs spēlējām spēles – "pleisi", "gonkas". Sidru dzērām. Pļāpājām visu nakti. Viņš bija sabēdājies par to iepriekšējo notikumu, kad viņam uzbruka "paģītī". To mēs pārrunājām. Es teicu, ka viss būs kārtībā. Viņš teica, ka grib pārvākties, šī nav dzīve Tukumā viņam. Pozitīvs cilvēks vienmēr ir bijis. Mēs vēl ceļojumu plānojām kopā vasarā," pastāstīja draudzene.

Draudzene un darba kolēģe arī atklāja, ka Normundam uzbrukts vēl iepriekšējā dienā pirms viņu aplēja ar degšķidrumu un aizdedzināja. Tā kā viņš uzbrukumus bija piedzīvojis vairākkārt, viņš nēsājis līdzi piparu gāzes baloniņu, ko iepriekšējā dienā bija nācies izmantot aizsargājoties.

"Vēl ceturtdienas rītā, kad viņš to piparu gāzi sapūta acīs viņiem, kad gribēja izmukt, viņi arī teica: ja tu ar saviem draugiem nepārvāksies no Tukuma, tu būsi līķis," stāsta draudzene. 

Taču pats sākums naidīgajai attieksmei draudzenes ieskatā varētu būt bijis rudenī. Bijis konflikts ar kādu kolēģi, kurš esot iesaistījis arī savu tēvu. Draudzene pastāstīja, ka viss eskalējies, kad uzbrucēji uzzinājuši, ka Normunds ar Arti īrē vienu dzīvokli.

"Bija īsziņas. Īsziņās bija: Tu ar savu seksuālo partneri, abi divi vācieties prom. Tāda tipa īsziņas. Draudi visādi bija. Pēc īsziņām un draudiem izdomājām, ka jāiet uz policiju."

Viņš pats negribēja iet, jo zina, kā te ir ar to policiju, nekad nekas netiek īsti risināts,” pastāstīja cietušā draudzene un kolēģe.

Policija uzskatīja, ka šie izteiktie draudi nav pietiekami kriminālprocesa uzsākšanai.

Tikmēr draudzene apliecināja – draudi un uzbrukumi turpinājušies. Kādu brīdi bijusi pauze, un tad uzbrukumi atsākušies no jauna. Taču pēc policijas sākotnējā atteikuma uztvert draudus nopietni Normunds policijā vairs neesot vērsies.

"Viņš nevarēja no dzīvokļa iziet. Kā gāja ārā, skatījās uz visām pusēm. Bez baloniņa vispār negāja ārā no mājas. Viņš bija pilnīgā paranojā iedzīts ar to visu," pastāstīja draudzene.

Policija uzskatīja, ka šie izteiktie draudi nav pietiekami kriminālprocesa uzsākšanai.

Video: LTV "Panorāmas" sižets

Kariņš: Neiecietībai, homofobijai un varmācībai nav vietas mūsu sabiedrībā

Neiecietībai, homofobijai un varmācībai nav vietas mūsu sabiedrībā, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes saistībā ar traģisko notikumu Tukumā pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Sabiedrībai ir nepieciešama skaidrība par notikušo Tukumā, pauda premjers, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu.

Vaicāts, vai Tukumā notikušā izmeklēšanu varētu veikt centralizēti valsts līmenī, "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo (KPV LV) pauda pārliecību, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) strādā ne tikai, lai veicinātu šī, bet arī citu skaļo noziegumu atklāšanu.

Možvillo norādīja, ka gadiem ilgi iekšlietu nozare ir saskārusies ar nožēlojamu finansējumu. Politiķis pozitīvi novērtēja to, ka Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir pauduši atbalstu ieguldījumu veikšanai iekšlietu nozarē nākotnē.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka ir iespējams strādāt attiecībā uz policijas darbību. Ja iesniegums par draudiem sasaistāms ar naida noziegumu, tad policijai ir jārīkojas proaktīvi, lai aizsargātu iespējamo upuri, pauda politiķis. Viņš norādīja, ka vajag izvērt to, vai uz sociālā naida un nesaticības pamata izraisītie noziegumi būtu nosakāmi kā atbildību pastiprinošs apstāklis.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs, veselības ministrs Daniels Pavļuts pauda, ka ir runājis ar iekšlietu ministru Ģirģenu, kurš apliecinājis, ka seko izmeklēšanai un tam, vai ir pienācīgi reaģēts uz iepriekš izteiktiem draudiem. AP Saeimas frakcija ir rosinājusi veikt grozījumus, kas paredzētu precizēt personas atbildību par noziegumiem, kas saistīti ar sociālo naidu, norādīja partiju apvienības līderis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Raivis Dzintars pauda, ka Tukumā ir pastrādāts ļoti smags noziegums pret cilvēku un ka ir jāuzsver vēstījums, ka šādi noziegumi nedrīkst notikt. Viņš aicināja sabiedriski aktīvus cilvēkus neizmantot šo situāciju politiskā kapitāla vairošanai, jo "necilvēcība ir necilvēcība" neatkarīgi no tā, pret kuru cilvēku tā ir vērsta.

Kā ziņots, Valsts policijā "pēc naktī uz piektdienu notikušā ugunsgrēka" ir sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, un pašlaik norit izmeklēšana.

VP ir izvirzījusi vairākas versijas par incidentu Tukumā, taču netiek izslēgta arī varbūtība, ka nemaz nav noticis noziedzīgs nodarījums, pirmdien žurnālistiem pastāstīja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Zellis. Reizē policija pašlaik nav sniegusi sīkāku skaidrojumu saistībā ar šo versiju.

VP iepriekš vēstīja, ka līdz šim vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais ugunsgrēks, kurā cieta divi vīrieši, būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Tukumā apdegumus guva divi vīrieši, tostarp viens no viņiem cieta ļoti smagi. Viens no cietušajiem uzsver, ka abiem vīriešiem jau iepriekš tika draudēts, tāpēc viņš pieļauj, ka viņa draugam noticis homofobisks naida uzbrukums - viņš apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, savukārt VP nedēļas nogalē uzsvēra, ka līdz šim vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

VP apliecinājusi, ka 2020.gadā tā saņēmusi iesniegumu par iespējamiem draudiem vienam no cietušajiem. Toreiz pieņemts lēmums nesākt kriminālprocesu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu