Augsti patogēnā putnu gripa aprīlī nav konstatēta nevienam laboratoriski izmeklētajam ūdensputnam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gulbis.
Gulbis. Foto: Yuriy Balagula/Shutterstock.com

Augsti patogēnā putnu gripa aprīlī nav konstatēta nevienam Latvijā laboratoriski izmeklētajam ūdensputnam, aģentūrai LETA apstiprināja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Volka.

Viņa atzina, ka informāciju par mirušiem savvaļas putniem PVD saņem aizvien retāk, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka, atšķirībā no gada aukstajiem mēnešiem, savvaļas ūdensputni vairs nepulcējas vienkopus un slimības izplatība mazinās.

Tāpat PVD pārstāve piebilda, ka pagājušās nedēļas laikā Latvijā izmeklēšanai uz putnu gripu nosūtīts viens atrasts miris gulbis, kuram laboratoriski putnu gripa netika konstatēta.

Tādējādi no kopumā 133 Latvijā izmeklētajiem ūdensputniem līdz šim augsti patogēnā gripa konstatēta 49 savvaļas ūdensputniem, tostarp galvenokārt gulbjiem. Slimība šogad februārī tika konstatēta 34 ūdensputniem, bet martā - 15 ūdensputniem.

"Reizumis tiek saņemti ziņojumi par atrastiem mirušiem stārķiem, dzērvēm. Arī šādus putnus, kaut arī tie nav ūdensputni, PVD nosūta uz laboratoriju izmeklēšanai uz putnu gripu," piebilda Volka.

Viņa arī atzīmēja, ņemot vērā, ka Latvijā pēdējā mēneša laikā savvaļas putniem putnu gripa nav konstatēta, kā arī kopumā Eiropā epidemioloģiskā situācija uzlabojas, maijā Latvijā plānots atcelt putnu gripas dēļ ieviestos ierobežojumus attiecībā uz mājputnu turēšanu slēgtās telpās.

Vienlaikus Volka uzsvēra, ka savukārt ierobežojumi attiecībā uz izbraukuma tirdzniecību ar mājputniem un inkubējamām olām pagaidām netiks atcelti.

"Tā kā Polijā un mūsu kaimiņvalstī Lietuvā putnu gripas uzliesmojumi konstatēti mājputnu novietnēs, plānots, ka tādi ierobežojumi, kā izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, kā arī dalība tirgos ar mājputniem netiks atcelti," teica PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja.

Viņa arī atzīmēja, ka par attiecīgajiem grozījumiem regulējumā būs jālemj valdībai.

Pēc PVD pārstāves prognozētā, ātrākais, kad valdība varētu izskatīt Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām", ir otrdiena, 11.maijs. "Tomēr datums, kad ierobežojumi varētu tikt atcelti, pagaidām nav zināms," uzsvēra Volka.

Jau ziņots, ka augsti patogēnās putnu gripas izplatības dēļ mājputnu turētājiem putni kopš 2021.gada 26.februāra jātur slēgtās telpās. Tāpat aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, piedalīšanās tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos, kuros iesaistīti mājputni.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Tā izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67 027 402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu