Valdības jaunākie ieroči cīņā pret pandēmiju - izmaiņas "AstraZeneca" lietošanā, jauniešu potēšana un atvieglojumi vakcinētajiem (8)

Ilustratīvs attēls. Foto: DimaBerlin/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijā vēl aizvien "stabili slikti" turpinās Covid-19 pandēmija, taču sabiedrības vakcinācijas apjomi pret koronavīrusu strauji aug, līdz ar to valsts galvas ceturtdienas, 13. maija, sēdē pieņēma vairākus lēmumus, kas tieši vai netieši skar potēšanos. Portāls "Apollo.lv" apkopoja svarīgāko, par ko Ministru kabinets (MK) sēdes laikā vienojās.

Gaidāmi ierobežojumu atvieglojumi personām, kas vakcinētas pret Covid-19

MK ceturtdienas, 13. maija, valdības sēdē atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu pakāpeniski atcelt ierobežojumus vakcinētām personām, vienlaikus ministri vēl diskutēs par konkrētiem pasākumiem, kurus varētu attiecināt uz vakcinētām personām.

VM rosināja nodrošināt "drošu, godīgu un kontrolētu ierobežojumu atcelšanu" vakcinētām personām vairākos soļos:

  • pirmais solis paredz ieviest vakcinētajiem tādus pašus izņēmumus kā personām, kas pārslimojušas Covid-19;
  • otrajā solī paredzēts ieviest individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas atvieglojumus slēgtos un kontrolētos kolektīvos.
  • trešais solis paredz ieviest atvieglojumus individuālu pakalpojumu sniegšanai.
  • savukārt ceturtais solis paredz ieviest plašākus atvieglojumus pulcēšanās ierobežošanai, pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai.

No VM provizoriskā plāna izriet, ka nākamnedēļ varētu ieviest izņēmumus sejas masku lietošanai darba vietās, kur vienā telpā atrodas ne vairāk kā 20 cilvēki, kas visi ir vakcinēti.

No 1. jūnija varētu ieviest izņēmumus individuālo pakalpojumu sniegšanai, ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinēts.

Savukārt no jūnija vidus varētu paredzēt izņēmumus pulcēšanās ierobežojumiem, pakalpojumu saņemšanai un pasākumu apmeklēšanai.

Vakcinētām personām pēc ceļošanas ļaus neievērot pašizolāciju

Pret Covid-19 vakcinētām personām, kas Latvijā ieceļojušas no jebkuras Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts, Šveices vai Lielbritānijas, turpmāk nebūs jāievēro pašizolācijas prasība, apstiprinot grozījumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", sēdē nolēma valdība.

Regulējums ir līdzīgs jau spēkā esošajai kārtībai, kas ļauj pašizolācijas prasību neievērot Covid-19 pārslimojušajām personām.

Noteikumi attieksies uz personām, kuras varēs uzrādīt apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai jeb 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas. "Johnson & Johnson" vakcīnas gadījumā būs jāpaiet 15 dienām pēc pirmās un vienīgās devas saņemšanas.

Noteikumu iesniedzēja, VM, anotācijā norāda, ka attiecībā uz vakcinētas personas statusu, personām ieceļojot Latvijā, ir atšķirīga pieeja, nekā paredzot izņēmumus personām, kas neizbrauc no valsts.

Patlaban nav pierādījumu, ka "AstraZeneca" viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar Covid-19 paveidu, un, tā kā vairākās valstīs ārpus Latvijas šis jaunais vīrusa paveids ir izplatīts, lai novērstu šī koronavīrusa paveida ievešanu Latvijā, tiek noteikts, ka par pilnīgi vakcinētu tiek uzskatīta persona, kurai aizsardzību nodrošina divas vakcīnas devas vai jau minētā "Johnson & Johnson" viena deva.

Lai nodrošinātu iespēju ārstniecības personām pēc iespējas ērtākā veidā izsniegt apliecinājumu par vakcināciju, kamēr valstī nav ieviests elektroniskais sertifikāts, noteikumos iekļauta izziņas veidlapa par vakcinācijas faktu latviešu un angļu valodā.

Pēc personas pieprasījuma ārstniecības iestādei būs pienākums aizpildīt minēto veidlapu, tajā iekļaujot informāciju, kas reģistrēta Veselības informācijas sistēmā par personas vakcinācijas faktu.

Vienlaikus VM atgādināja, ka vakcinācijas galvenais ieguvums ir sevis pasargāšana no saslimšanas ar Covid-19 smagā formā un nāves.

Nākamnedēļ varētu sākt pusaudžu no 16 gadiem vakcinēšanu pret Covid-19

Potes saņemšanai jaunieši no 16 gadiem varēs pieteikties vietnē "manavakcina.lv" vai, zvanot pa tālruni 8989 vai sazinoties ar vakcinācijas kabinetu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē skaidroja, ka "manavakcina.lv" var pierakstīties tie jaunieši, kuriem ir iespēja vietnē autentificēties. Taču iespējams zvanīt arī pa tālruni 8989 un arī savam ģimenes ārstam, ja speciālists vakcinēšanas pakalpojumu nodrošina.

Primāri jauniešu no 16 līdz 18 gadiem vakcinēšana tiks nodrošināta masu vakcinēšanas centros, pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja ministrs. Jaunieši tiks potēti ar "Pfizer/Biontech" vakcīnu.

"No ārstniecības viedokļa cilvēks, kam ir 16 gadu, ir tiesīgs pieņemt lēmumus, kas attiecas uz to, kādi ārstniecības soļi tiek sperti,"

sacīja politiķis, komentējot jautājumu, ko darīt jaunietim, kurš vēlas saņemt vakcīnu, taču viņa vecāki iestājas pret potēšanos.

Saskaņā ar ministrijas datiem pašlaik lielāko vakcinēšanas aptveri nodrošina ārstniecības iestādes - 52% no visiem vakcinēšanas faktiem. 35% gadījumu potes tiek saņemtas ģimenes ārstu praksēs, bet 13% nodrošina klīniskās universitāšu slimnīcas.

VM pagaidām neesot skaidra plāna rīcībai, ja Latvijā aptrūktos "AstraZeneca" devas otrajām potēm

Ņemot vērā neregulārās "AstraZeneca" vakcīnu piegādes, iepriekš pieņemts lēmums, ka Latvijā jau esošās "AstraZeneca" vakcīnas devas tiek saglabātas balstvakcīnām jeb otrajām potēm. Pašlaik zināms, ka Latvija varētu saņemt vēl aptuveni 12 000 šīs vakcīnas devu.

Līdz šim pirmo šīs vakcīnas poti saņēmuši nepilni 130 000 cilvēku, bet otro - aptuveni 31 000 cilvēku, no kā izriet, ka nepilni 100 000 cilvēku savu otro "AstraZeneca" devu vēl gaida. Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta publiskoto informāciju, līdz šim Latvijā bija saņemti apmēram 219 000 šīs vakcīnas devu.

Jautāts, vai ir pamats bažām par iespējamu vakcīnu iztrūkumu otro devu nodrošināšanai, Pavļuts norādīja, ka šāds variants patlaban netiek aplūkots.

Gadījumā, ja šāda situācija tomēr izveidosies, risinājums tiks meklēts.

"Ja kāda iemesla dēļ nonāksim pie situācijas, ka uz to brīdi, kad pienāk balstvakcinācijas laiks kādiem Latvijas iedzīvotājiem, mums nebūs "AstraZeneca", mēs radīsim risinājumu. Bet šobrīd mēs šādu variantu neaplūkojam," pēc valdības sēdes žurnālistiem solīja Pavļuts.

Nākamnedēļ valdība varētu spriest par atļauju strādāt kosmētiķiem un kosmetologiem

Ceturtdienas valdības sēdē ministri uzklausīja Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidentes Sabīnes Ulbertes viedokli par Covid-19 pandēmijas apstākļos nevienlīdzīgo un diskriminējošo attieksmi pret skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem, proti, vieniem ļaujot, bet citiem neļaujot strādāt.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pievienojās paustajam, atzīstot, ka ir "interesanti un dīvaini", ka daļai nozares ir ļauts strādāt, bet daļai nav. Viņa ieskatā, nav taisnīgi "turēt ciet" vienu profesiju grupu, tāpēc šis jautājums būtu sakārtojams.

Arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) piebilda, ka viņam nav saprotams, kāpēc vieni nozarē strādājošie var strādāt, bet citi nevar.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka Veselības ministrija varētu pārskatīt dažādus noteikumus un vērtēt, vai tajos ir kas labojams. Premjers piebilda, ka valdībai nākamnedēļ vajadzētu atgriezties pie šī jautājuma un izvērtēt, vai ierobežojumi ir līdzsvaroti un atbilstoši esošajiem apstākļiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu