VP meklētā Rieksta bizness ir saistīts ne tikai ar hosteļiem, bet arī ar dezinformācijas platformu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sakarā ar ugunsgrēku Merķeļa ielas hostelī, kā rezultātā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, likumsargi aktīvi meklē hosteļa īpašnieku Ernestu Riekstu. Domnīcas "Atlantic Council" dezinformācijas pētniecības atzars "DFRLab" atklājis, ka bēdīgi slavenajam uzņēmējam ir kāds hobijs - lietotne "DecentaSpeak". Viņš to reklamēja kā alternatīvu sociālajam tīklam "Facebook", kas pēdējā laikā sācis aktīvāk cīnīties pret sazvērestību teoriju izplatītājiem.

Publiski pieejamā informācija liek domāt, ka "DecentaSpeak" ir viens no Rieksta projektiem. 

Šī gada 7.janvārī "Facebook" bloķēja toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa kontu. Tas notika dienu pēc tam, kad Trampa atbalstītāji pēc uzvedinošiem sociālo tīklu ierakstiem un izteikumiem publiskā runā ielauzās ASV Kapitolija ēkā, lai apturētu formālo elektoru kolēģijas balsu skaitīšanu un Trampa sāncenša Džo Baidena oficiālo atzīšanu par 2020.gada prezidenta vēlēšanu uzvarētāju. Trampa konti tika bloķēti arī citās lielākajās sociālo tīklu platformās, un viņš solīja izveidot savu sociālo tīklu. 2021.gada maijā klajā nāca mikroblogam līdzīga vietne, kurā Tramps publicē savus paziņojumus.

Tikmēr daudzi Trampa atbalstītāji pievienojās tādām "alternatīvajām" sociālo tīklu platformām kā "Parler" un "Gab", kurās ir vāja satura moderācija. Domājams, ka lietotne "DecentaSpeak" Latvijā tika radīta, sekojot šīm ASV tendencēm.

Taču "DecentaSpeak" panākumi ir ļoti pieticīgi.

Laikā, kad "DFRLab" analizēja platformu, tai bija tikai 1600 lietotāju. Tomēr tajā reģistrējušies vairāki aktīvisti, "kovidskeptiķi" un pret LGBT noskaņotas personas no Latvijas, kas lielajos sociālajos tīklos saskārušies ar faktu pārbaudēm vai kontu bloķēšanu.

"DecentaSpeak" piedāvā līdzīgas funkcijas kā "Facebook". Lietotāji var publicēt dažāda veida saturu (tekstu, foto, video) un reaģēt uz citu lietotāju ievietoto saturu, veidot grupas, tirgot preces, reklamēt pasākumus un tamlīdzīgi.

Platforma parādījās 2021.gada sākumā. Domēna nosaukums tika reģistrēts šī gada 12.janvārī. Saskaņā ar "DecentaSpeak" publiski sniegto informāciju, pirmais lietotājs esot pievienojies 10.februārī. Tomēr tā lietotāju loks joprojām ir ļoti neliels - 1618 lietotāji, 13 lapas un 16 grupas. Apspriestie temati ir visnotaļ neitrāli.

Vispopulārākā ir preču tirgošanas, pirkšanas un maiņas grupa - tajā ir 110 lietotāji, taču neviena ieraksta.

Taču, kā norāda "DFRLab", platforma piesaistījusi vairākas interneta personības un politiskos aktīvistus, kuri ir noskaņoti pret Latvijas pašreizējo valdību un iestājas pret vakcināciju. To vidū ir pret vakcināciju noskaņotā "Vakcīnrealitāte", aktīvists Valentīns Jeremejevs, deputāts Aldis Gobzems, viltus ziņu izplatītāji Niks Endziņš un Jānis Pļaviņš, kā arī muzikants Andris Kivičs.

2020.gada augustā Rieksts viesojās Kiviča "YouTube" raidījumā "No Bullshit Experience", ko tolaik sponsorēja uzņēmums "Riga Float". Rieksts intervijas laikā atzina, ka viņš esot "Riga Float" īpašnieks.

"DecentaSpeak" un "Facebook" platformās atrodamas vairākas liecības, kas norāda, ka Riekstam pieder arī "DecentaSpeak". 26.martā Rieksts savā "Facebook" profilā rakstīja, ka esot radījis "DecentaSpeak" tiem, "kurus "Facebook" cenzē". Vēlāk Rieksts kādam "DecentaSpeak" lietotājam, kurš sūdzējās par platformas funkcionalitātes trūkumiem, solīja: "Salabosim visu!"

Interesanti, ka "DecentaSpeak" lapai "Facebook" ir 18 600 sekotāji, bet jaunajai platformai veltītā grupā ir 56 100 dalībnieki. Taču tās abas pastāvējušas un sekotājus vākušas jau no 2016.gada decembra, piedzīvojot dažādas nosaukuma un tematiskās transformācijas. Sākumā tajās tika publicēti humoristiski attēli un sludinājumi, bet 2018.gadā tajās tika apspriestas kriptovalūtas. No 2020.gada tās bija veltītas "Riga Float" reklamēšanai, bet 2021.gada 22.februārī sāka reklamēt "DecentaSpeak".

Foto: DFRLab / Facebook

"Facebook" auditorijas analītikas rīka "CrowdTangle" dati liecina, ka pēdējo mēnešu laikā lapas un grupas sekotāju skaits ir nokrities.

Neskatoties uz mēģinājumiem pieteikt "DecentaSpeak" kā "Facebook" alternatīvu, kas "brīva no cenzūras", un vairāku Latvijas sazvērestības teoriju izplatītāju un interneta personību pievienošanos, platformai nav izdevies piesaistīt vērā ņemamu lietotāju skaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu