"The Lancet": Vairāku valstu zinātnieki pauž nopietnas bažas par "Sputnik V" vakcīnas drošību (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
''Sputnik-V'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Sputnik-V'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: AFP/SCANPIX

Publikācijā vienā no pasaules vadošajiem medicīnas žurnāliem "The Lancet" vairāku valstu biologu un epidemiologu grupa paudusi nopietnas šaubas par datiem, kas sniegti par Krievijas Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" klīnisko izmēģinājumu trešo fāzi, un secinājumiem.

Atklātajā vēstulē, kas publicēta "The Lancet", zinātnieki, kuru vidū ir arī Krievijas speciālists, izanalizējuši iepriekš šajā žurnālā publicētos datus par Krievijas vakcīnas izmēģinājumiem.

Vakcīnas izstrādātājs - Gamalejas vārdā nosauktais institūts -, balstoties šajos izmēģinājumos, paziņoja, ka "Sputnik V" efektivitāte pārsniedz 91%.

Publikācija prestižajā medicīnas žurnālā kļuva par vienu no galvenajiem argumentiem Krievijas varasiestādēm, kā arī politiķiem vairākās pasaules valstīs, arī Eiropas Savienībā, lai paziņotu par Krievijas preparāta uzticamību.

Līgumi par "Sputnik V" piegādēm noslēgti ar vairākiem desmitiem valstu, tomēr Krievijas preparātu Pasaules Veselības organizācija (PVO) atšķirībā no sešām citām vakcīnām nav apstiprinājusi.

Kritiskās publikācijas autori, izanalizējuši vakcīnas veidotāju argumentus, raksta par daudzām neatbilstībām sniegtajos datos un virkni neparastu un aizdomīgu sagadīšanos.

Cita starpā vakcīnai atbilstoši oficiālajiem datiem bijusi teju vienāda efektivitāte visās vecuma grupās.

Autori arī norāda uz caurredzamības trūkumu "Sputnik V" izmēģinājumu trešajā fāzē, kā arī precīzu to veikšanas noteikumu trūkumu.

Galvenais autoru bažu avots ir tas, ka nav tikusi publicēta virkne datu par izmēģinājumiem, bez kuriem rezultātus objektīvi izvērtēt nav iespējams.

Vēstules autoru grupa iepriekš jau pauda šaubas par "Sputnik V" izmēģinājumu pirmās un otrās fāzes rezultātiem.

Vakcīnas izstrādātāji turpat izdevumā "The Lancet" atbildējuši uz atklāto vēstuli, kurā sniegtie dati kritizēti.

Kā norāda vakcīnas izstrādātāji, ""Sputnik V" drošība un imunogenitāte apstiprināta daudzos pētījumos", arī Argentīnā, kur notiek masveida vakcinācija ar Krievijas preparātu.

Viņi arī noraida apgalvojumus, ka nav snieguši vajadzīgos datus.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu