Kuldīgas skola, nesagaidot Covid-19 analīžu rezultātus, ļāvusi ar vīrusu inficētai skolniecei kārtot eksāmenu (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: roibu/Shutterstock

Kāda Kuldīgas Centra vidusskolas skolēna mamma raidījumam "Bez Tabu" vēstīja, ka skola nesagaidīja Covid-19 analīžu rezultātus un ļāva kārtot eksāmenu Covid-19 pozitīvai skolniecei. 

Kāda skolēna mamma raidījumam "Bez Tabu" sacīja: "Kuldīgas skolā... Sakarā ar to, ka vakardien nesagaidīja vienai meitenei testa rezultātus. Un skolotāja pateica, ka ir derīgs iepriekšējais tests – nedēļu vecs. Tas viss pēc Ministru kabineta noteikumiem."

Skolēna mamma netic, ka ir tādi MK noteikumi, kas atļauj izmantot iepriekšējo testu.

"Un tagad 20 bērniem tiek atcelti visi eksāmeni uz divām nedēļām. Es vienkārši nesaprotu to bezatbildību, kāpēc var bērnu pielaist bez testa, un pēc tam saistībā ar to, ka vienam ir pozitīvs, visi 20 pārējie bērni uz divām nedēļām eksāmenus nevar likt," pauda sieviete. 

Saskaņā ar epidemiologu sagatavoto testēšanas stratēģiju centralizētajiem eksāmeniem, ja skolēni testu nodeva 7., 8. vai 9. maijā, tiktu nosegts viss eksāmenu periods līdz pat 21. maijam.

Siekalu testa izpildes laiks ir aptuveni 24 stundas, tāpēc testēšanu varēja veikt arī 10. maijā jeb dienu pirms angļu valodas eksāmena vidusskolēniem. Speciālisti gan to uzskatīja par riskantu. Un tieši šo ceļu izvēlējās Kuldīgas Centra vidusskola.

Kamēr puisis ārpusē gaidīja ziņu no laboratorijas un pie eksāmena kārtošanas tā arī netika, tikmēr skolas telpās atradās klasesbiedrene, kura arī vēl nebija saņēmusi 10. maija testa rezultātus.

Tiesa gan, skolniecei bija negatīvs 5. maija rezultāts. Par spīti tam, ka skolniecei vēl nebija atsūtīti rezultāti, kamēr pārējie tos saņēma [izņemot pieminēto puisi], skolas vadība nolēma pamatoties uz iepriekšējo testu.

Jau pēc eksāmena skolnieces vecāki ziņoja direktorei, ka meitenei ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Atklājas, ka vienīgais aizkavējušais testa rezultāts e-pastā tika atsūtīts aptuveni 20 minūtes pēc eksāmena sākuma.

Skolas vadība neuzskata, ka rīkojusies pretstatā noteikumiem, kā arī nemaz nepieļāva, ka rezultātu aizkavēšanās varētu nozīmēt iespējamas problēmas.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts uzskata, ka šī ir rūgta mācība. Ja tests tiktu veikts vismaz vēl dienu ātrāk, skolā būtu jau cita situācija.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets 

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu