Skandalozie VM plakāti: zināms, cik lielu sodu nāksies maksāt kampaņas veidotājiem par kļūdaino tulkojumu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aculiecinieka foto

Aprīlī Veselības ministrija (VM) sāka informatīvo kampaņu "Divi miljoni iemeslu vakcinēties". Bijušā futbolista un no amata atceltā Latvijas Futbola federācijas prezidenta Kaspara Gorkša skaidrojums par to, kādēļ viņš izlēmis vakcinēties, tulkojumā uz krievu valodu radīja neizpratni un jautājumus. 17. maija VM tiešraidē Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča atklāj, kāds sods piespriests kampaņas radošajiem veidotājiem "Nord DDB".

Oriģinālajā latviešu valodas versijā vīrietis saka: "Es vakcinēšos, jo gribu aizbraukt ciemos pie vecvecākiem."

Tomēr tulkojums uz krievu valodu sanāca visai neviennozīmīgs - tajā tika pieļauta lingvistiska kļūda, kas norāda uz došanos mūžībā. Vairāki ļaudis jau paspēja norādīt, ka šādai frāzei krievu valodā ir pavisam cita nozīme nekā tam, kas domāts ar Gorkša teikto. Tāpat pārtulkotajā tekstā norādīts, ka vīrietis vēlas satikt nevis vecvecākus, bet gan vecvecmāmiņu un vecvectētiņu.

Reklāmas aģentūra "Nord DDB Riga", kura veido šos plakātus, jau iepriekš atvainojās par kļūdaino tulkojumu pirmajā versijā. Toreiz tulkojums uz krievu valodu sanāca visai neviennozīmīgs - tajā tika pieļauta lingvistiska kļūda, kas norāda uz došanos mūžībā. Vairāki ļaudis jau paspēja norādīt, ka šādai frāzei krievu valodā ir pavisam cita nozīme nekā tam, kas domāts ar Gorkša teikto. Tāpat pārtulkotajā tekstā bija norādīts, ka vīrietis vēlas satikt nevis vecvecākus, bet gan vecvecmāmiņu un vecvectētiņu.

17. maija preses konferencē par jaunākajām aktualitātēm saistībā ar Covid-19 vakcīnām, Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča uz žurnālistu jautājumu, cik liels sods ir piespriests reklāmas aģentūrai par kļūdainajiem plakātiem, viņa bilda, ka sods būs 10% apmērā no radošās kampaņas tāmes. Viņa norādīja, ka tie ir aptuveni 2000 eiro.

Jau vēstījām, ka pats Gorkšs savā "Twitter" profilā publicējis asprātīgu bildi, kurā viņš attēlo vienu no pasaulē populārākajiem interneta varoņiem - "Haroldu", kurš vairākus gadus ir slavens ar saviem attēliem un bezgalīgi daudzajām "mēmēm", kuros viņš redzams smaidīgs, taču izskatās, ka aiz smaida slēpjas sāpes.

Ieraksta komentāros citi lietotāji pauž sajūsmu par Gorkša asprātīgo aicinājumu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu