Slimnīcās ar smagu Covid-19 gaitu aizvien biežāk nonāk 45-55 gadus veci pacienti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka / LETA

Stacionāros smagā stāvoklī nonāk Covid-19 pacienti vecumā no 45 līdz 55 gadiem, otrdien valdības sēdē atzina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Aleksejs Višņakovs pauž, ka mediķu prognozes un cerības nav piepildījušās. Pašlaik ir iezīmējusies tendence, kas turpinās jau no marta, ka pacientu klīniskais stāvoklis kļūst daudz smagāks.

"To statistikā nevar redzēt, un, ja arī skaitliski kopējais stacionēto pacientu skaits nav tik liels, pacienti iestājas ar ļoti nopietnām veselības problēmām. Šobrīd ļoti smagā stāvoklī mēs redzam pacientus vecuma grupā no 45 līdz 55 gadiem, ko neredzējām ziemā, kad bija daudz pacientu. Šajā vecuma grupā smagā stāvoklī esošo īpatsvars ir krietni lielāks," informēja RAKUS pārstāvis.

Tostarp šonakt Infektoloģijas centrā mirusi 45 gadus veca sieviete ar Covid-19 abpusējo pneimoniju.

"Principā ir mainījusies pacientu struktūra, kas attiecīgi nozīmē, ka personāla noslodze ir palielinājusies, arī uz mazāku pacientu skaitu ieguldītais darbs nepieciešams daudz lielāks. Par laimi, mēs esam saņēmuši to aprīkojumu, kas bija paredzēts Covid-19 ārstēšanai, un tehnoloģiski mēs esam nodrošināti," atzina Višņakovs.

Nepieciešamības gadījumā aprīkojums tiekot novirzīts uz tiem stacionāriem, kur atrodas pacienti smagākā stāvoklī.

Vienlaikus Višņakovs pauda bažas arī par personāla noslodzi, jo pandēmijas dēļ darbinieki gadu nav bijuši atvaļinājumā. Pašlaik, dodoties atvaļinājumā daļai kolēģu, palielinās pārējo noslodze.

"Mums priekšā nopietnas problēmas ar neatliekamās plūsmas nodrošināšanu," vērsa uzmanību RAKUS speciālists.

Ņemot vērā ilgstoši ierobežotu plānveida un ambulatoro palīdzību, pašlaik vērojams nopietns neatliekami ārstējamo pacientu pieaugums, viņš sacīja. Pēdējā laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests RAKUS katru dienu nogādā vidēji 100 pacientu, un kopējais to skaits sasniedz 150, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekš.

Jau ziņots, ka pašlaik sešās slimnīcās ir ļoti augsta Covid-19 pacientiem paredzēto gultu noslodze, kas ir vairāk nekā pirms nedēļas.

Pirms nedēļas ļoti augsta noslodze bija četrās slimnīcās, bet šonedēļ jau sešās slimnīcās no 16, kur paredzētas gultasvietas Covid-19 pacientiem, noslodze sasniedz 75%. Augstākā gultu noslodze ir Dobeles un apkārtnes slimnīcā, kur aizņemti 94% šādiem pacientiem paredzēto gultu. RAKUS noslodze sasniedz 91%, bet Jelgavas slimnīcā - 90%.

Nedaudz mazāka - 89% - noslodze ir Tukuma slimnīcā, Ludzas medicīnas centrā aizņemti 87% gultasvietu. Savukārt Bauskas slimnīcā aizņemtas trīs ceturtdaļas vietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu