Saeimā vēlreiz savākti paraksti, lai ceturtdien lemtu par skatītāju ielaišanu uz hokeja PČ spēlēm (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja fani
Latvijas hokeja fani Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāti otro reizi ir savākuši 34 parakstus, lai ceturtdien, 20. maijā, turpinātu lemt par skatītāju ielaišanu uz pasaules hokeja čempionāta spēlēm, pastāstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmans.

Politiķis informēja, ka ir savākti vairāk nekā 34 paraksti par vēl vienas ārkārtas sēdes rīkošanu, lai šodien izskatītu JKP sagatavoto lēmumprojektu. Iepriekš valdošajā koalīcijā esošā JKP šos parakstus savāca kopā ar opozīcijas parrtijām.

Feldmans atgādināja, ka iepriekšējā ārkārtas sēdē daži deputāti iebilda lēmuma projekta izskatīšanai konkrētajā parlamenta sēdē, tāpēc nācies sasaukt vēl vienu sēdi.

Politiķis paziņoja, ka JKP iestājoties par "normālu demokrātisku procesu, kur neliek šķēršļus lēmuma pieņemšanā Saeimā neatkarīgi no rezultāta". Tagad rezultāts būšot "tāds, kādu Saeima būs vēlējusies".

Viņaprāt, ja "tiek likti administratīvie šķēršļi", ka deputātiem jāvāc paraksti, lai tiktu pie Saeimas sēdēm, tas nozīmējot, ka ir "kaut kāda deformācija demokrātijā". "Mēs iestājamies par normālu demokrātijas procesu, kur jebkurš deputāts var rosināt jautājumu izskatīšanu, un tos arī izskatīs," klāstīja deputāts.

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās atsevišķu partiju ierosinājumus par klātienes skatītāju ielaišanu uz pasaules hokeja čempionāta spēlēm, kas jau piektdien sāksies Rīgā.

Saeimas vairākums nolēma nodot izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzīto likumprojektu, lai čempionātu ļautu apmeklēt klātienes skatītājiem.

Parlamenta sēdes darba kārtībā bija iekļauts arī JKP deputātu sagatavotais lēmumprojekts uzdot Ministru kabinetam nodrošināt epidemioloģiski drošas iespējas hokeja spēles klātienē vērot, piemēram, vakcinētajiem skatītājiem un skatītājiem ar negatīvu Covid-19 testu, tomēr saņemto iebildumu dēļ to neskatīja.

Vaicāts par tālāko procesu, lai virzītos uz klātienes skatītāju atļaušanu hokeja spēlēs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) skaidroja, ka tas būs atkarīgs no Saeimas tālākajiem lēmumiem šodien.

Rancāns prognozēja, - ja JKP lēmumprojekts tiks pieņemts, tad Aizsardzības komisija šodien neskatītu ZZS rosināto likumprojektu, kurā arī paredzēts noteikt līdzīgu kārtību par klātienes skatītājiem hokeja spēlēs. Ja JKP lēmumprojekts tiks noraidīts, tad gan ZZS likumprojekts varētu tikt skatīts šodien komisijā un tad parlamenta darbs varētu ievilkties, pieļāva deputāts.

JKP, ZZS, "Saskaņas", "KPV LV" un pie frakcijām nepiederošie deputāti šodien vienreiz jau savāca parakstus Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai, lai varētu lemt par atļauju pasaules hokeja čempionāta spēlēs ielaist arī skatītājus.

Līdz šim viedokļi par šo jautājumu bijuši pretrunīgi. Otrdien valdība nelēma par iespēju skatītājiem apmeklēt hokeja čempionātu, kā rezultātā JKP, kura vada par sportu atbildīgo Izglītības un zinātnes ministriju, solīja šo jautājumu pārskatīt Saeimā.

Pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns žurnālistiem sacīja, ka uz otrdienas Ministru kabineta sēdi tikšot meklēti risinājumi, lai vismaz daļa skatītāju varētu klātienē redzēt Rīgā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu, tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neiekļāva šo jautājumu valdības sēdes dienaskārtībā.

Sākotnēji tika runāts, ka uz spēlēm varētu ielaist cilvēkus, kas pabeiguši vakcinēšanos pret Covid-19. Šādu cilvēku pašlaik Latvijā vēl ir relatīvi maz - pārsvarā mediķi un seniori. Kā liecināja aģentūras LETA rīcībā esošais IZM noteikumu projekts, valdībai tika piedāvāts jau cits risinājums - ministrija piedāvāja uz spēlēm ielaist zināmu skaitu cilvēku, kuri uzrādītu pēdējo divu dienu laikā veiktus negatīvus Covid-19 testus, bet šāds risinājums neapmierināja premjeru un veselības ministru.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu