Konkurences padomes uzliktie naudas sodi būvkompānijām būs nopietns satricinājums (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esoša informācija liecina, ka aizdomas par savstarpēju aizliegtu vienošanos jeb karteli ir pret 18 būvniecības uzņēmumiem. Kā raidījumā norāda KNAB izmeklētāja Anda Rumjanceva, ja Konkurences padome pierādīs būvniecības karteļa darbību, sodi būs ļoti "lieli un būtiski".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierakstītās sarunas atpūtas kompleksā "Taureņi", kur uzņēmējs Māris Martinsons regulāri tikās ar politiķiem, uzņēmējiem un baņķieriem jau devis pamatu vairākām KNAB krimināllietām, no kurām dažas jau atrodas tiesā. Tā saucamā būvnieku lieta jaunu pavērsienu ieguva 2015.gadā, kad atklājās, ka ne vien pirtī Babītes novadā, bet arī Jūrmalā neoficiāli vismaz divas reizes mēnesī tiekas būvniecības smagsvari, lai sadalītu valsts un pašvaldības iepirkumus visā Latvijā.

Būvnieki viens otram stāstīja par amatpersonu kukuļošanu. Tika konstatēti nopietni konkurences likumu pārkāpumi, bet pārliecinoši pierādījumi netika gūti. Maija vidū KNAB pieņēma lēmumu procesu izbeigt.

Trīs gadu garumā KNAB sarunas ieraksta arī šeit Lielupē, bijušā zvejnieku kolhoza "Jūras līcis" teritorijā. Lai gan kā teritorijas īpašnieks publiski ir zināms Andris Šķēle, šajās neoficiālajās būvnieku sarunās kā saimnieki jūtas Guntis Rāvis un Māris Martinsons.

No sarunām mājiņā "Jūras līča" teritorijā izriet, ka būvnieki vienojušies, kurš gūst uzvaru, kurā pašvaldības vai valsts iepirkumā. Vienojas par cenām un cenšas strikti pie šī nelegālā saraksta pieturēties.

Objektu ir daudz, sākot no Mežaparka estrādes līdz pat skolām, peldbaseiniem, ceļiem. Lai panāktu vēlamo, būvniekiem vajadzīgi sakari iepirkumu komisijās, savs cilvēks, kurš raksta konkursa nolikumu, un nepieciešams, lai pārējie nelegālās vienošanās dalībnieki pieturas pie solītā un pēkšņi nestartē konkursā objektā, kas pienākas citam.

Būvnieki apspriež, ka sarežģītākās situācijās ir jāpiekukuļo amatpersonas, kas var ietekmēt iepirkuma rezultātu. Tas darīts slēpti, visbiežāk caur ziedojumiem politiķu hobijam. Retāk nauda maksāta tieši. Uz neoficiālajām sanāksmēm Jūrmalā sanāk būvniecības smagsvari, kuri tajā brīdī vai nu ir kompānijas valdē, vai īpašniekos, vai kuram ir ietekme pār uzņēmumu.

Karteļa sarunās piedalās Guntis Rāvis un Ivars Millers no "Skonto būves", Māris Martinsons, kas pārstāv "Velvi", Armands Garkāns no "Binders" un "Arčers", Artjoms Milovs no "LNK Industries" , Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš no Re&RE , kompāniju "Merks" pārstāv Oskars Ozoliņš, uz sarunām nāk arī Juris Kravalis no "Abora" , Māris Saukāns no "RBSSKALS" un Valdis Koks no "Re&Re Būves".

Vienam no karteļa dalībniekiem Armandam Garkānam ir pieredze ar celtniecību Valmierā. "Arčers" tur būvējis baseinu.

2016.gada vasarā Garkāns ar Martinsonu spriež, kam pienāktos būvēt daudzstāvu sociālās mājas. "Valmieras namsaimnieks" tikko izsludinājis konkursu. Projekta summa vairāk nekā seši miljoni.

Tikšanās laikā atpūtas kompleksā "Taureņi" Martinsons ar Garkānu runā, ko darīt ar Valmieru. Martinsons apgalvo, ka viņu mierā neliekot Valmieras mērs Jānis Baiks un Klāvs, visdrīzāk, domājot Klāvu Olšteinu. Garkāns atsaucas uz kādu pagātnes darījumu, kur esot devis "kukulī" 50 tūkstošus. Arī šoreiz viņš esot tādu summu gatavs dod Martinsonam, kurš sola parunāt ar Baiku, lai sociālo māju projekts tiktu Garkāna uzņēmumam.

Konkurences padomes uzliktie naudas sodi būvkompānijām būs nopietns satricinājums nozarei 1.augustā būs zināmi naudas sodu apmēri. Konkurences padome var uzlikt naudas sodu piecu procentu apmērā, balstoties uz pēdējā finanšu gada apgrozījuma. Kompānijai " Velve" apgrozījums pērn vien bija 52 miljoni.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu