"Tādu ņirgāšanos par cilvēkiem sen nebija nācies pieredzēt." Kas par sagrābto "Ryanair" lidmašīnu zināms līdz šim? (56)

papildināts 07:27
Foto: Patryk Kosmider/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Svētdien, 23. maijā, Baltkrievijas varasiestādes pieprasīja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai veikt ārkārtas nosēšanos Minskā, lai arestētu neatkarīgā medija "Nexta" dibinātāju Romanu Protaseviču, sociālajos tīklos pavēstījusi Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.

Levits norāda, ka Baltkrievijā ir pārkāpusi starptautiskās gaisa telpas noteikumus

Baltkrievijā notikusī avioreisa nolaupīšana ir jautājums, kas jāapspriež ANO Drošības padomē, jo kaimiņvalsts ir pārkāpusi starptautiskās gaisa telpas noteikumus, uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, valsts pirmā persona jau vakar, ar Latvijas ārlietu ministru pārrunājot notikušo, nāca klajā ar šādu ierosinājumu.

Savukārt šodien, kad notika tiešsaistes tikšanās starp Baltijas valstu prezidentiem, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida informēja Latvijas un Lietuvas prezidentus, ka Igaunija kā šī brīža ANO Drošības padomes locekle arī ir pārliecināta, ka jautājums ir jāskata ANO Drošības padomes līmenī, un jau gatavo jautājuma izvirzīšanu darba kārtībā.

Attālinātās tikšanās laikā Levits, Kaljulaida un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pārrunāja kopīgu Baltijas valstu nostāju pirms šovakar Briselē notiekošās Eiropas Padomes tikšanās. Trīs prezidenti uzsvēra, ka Baltkrievijai ir nekavējoties jāatbrīvo aizturētais žurnālists un sabiedriskais darbinieks Romāns Protasevičs un viņa pavadone. Baltijas valstu prezidenti bija vienisprātis, ka pēc vakardienas incidenta, kas pārkāpj starptautiskās normas un ir pretlikumīgs, Eiropas Savienībai (ES) ir jānosaka jaunas, stingras sankcijas pret Baltkrieviju. Prezidenti norādīja, ka notikušais ir apliecinājums, ka došanās uz Baltkrieviju nav droša. Levits, Kaljulaida un Nausēda uzsvēra, ka šovakar Eiropas Padomes sanāksmē ir jārosina pārlidojumu slēgšana uz vai no ES valstīm pāri Baltkrievijas gaisa telpai. Tāpat jārosina aizliegt Baltkrievijas aviokompāniju lidojumus uz ES valstīm un atgriežoties no tām. Vienlaikus ES dalībvalstis turpina saskaņot rīcību, lai pieņemtu vienotu lēmumu un izvērtētu iespējamo vēršanos pret iesaistītajām baltkrievu amatpersonām.

Minskā reizē ar Protaseviču aizturēta arī viņa draudzene

Minskā svētdien reizē ar Baltkrievijas opozicionāru Romānu Protaseviču aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega, pirmdien paziņojusi Eiropas Humanitārā universitāte (EHU) Viļņā.

Sapega studē tieslietas EHU, kas 1992.gadā tika dibināta Minskā, bet 2004.gadā Baltkrievijas varasiestāžu spiediena dēļ bija spiesta pārcelties uz Lietuvu.

EHU pieprasījusi nekavējoties atbrīvot Sapegu, uzsverot, ka viņa aizturēta nepamatoti.

Universitāte norādīja, ka Sapega aizturēta svētdien, lidojot atpakaļ uz Viļņu uz maģistra darba aizstāvēšanu.

Sapega ir Krievijas pilsone, atklāja augstskola, aicinot nekavējoties nodrošināt viņai konsulāro palīdzību.

Lietuvas ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka Protaseviča draudzene ir aizturēta.

Biedrība: Baltkrievijas varas iestādes veikušas žurnālista Romāna Protaseviča nolaupīšanu

Baltkrievijas varas iestādes, rupji pārkāpjot starptautiskās aviosatiksmes drošības normas un pakļaujot dzīvības briesmām lidmašīnas pasažierus, veikusi žurnālista Romāna Protaseviča nolaupīšanu, aģentūru LETA informēja biedrībā "Latvijas PEN".

Biedrība uzsvēra, ka žurnālistu vajāšana ir nepieļaujama, un aicina Latvijas valdību asi vērsties pret šādu rīcību, pieņemot atbilstošas diplomātiskas sankcijas pret personām, kas atrodas Latvijas teritorijā un ir paudušas atklātu atbalstu noziedzīgajam Aleksandra Lukašenko režīmam Baltkrievijā.

Tāpat biedrība "Latvijas PEN" vēra uzmanību, ka 23.maijā aviokompānijas "Ryanair" lidmašīna "Boeing 737", kas lidoja reisā "FR4977" no Atēnām uz Viļņu, saņēma paziņojumu par to, ka tā ir mīnēta, un piespiedu kārtā Baltkrievijas iznīcinātāja pavadībā tika nosēdināta Minskas lidostā, kur Baltkrievijas Valsts drošības dienesta (VDK) darbinieki arestēja pasažieri Protaseviču - 26 gadus veco baltkrievu žurnālistu, blogeri un bijušo "Telegram" kanāla "Nexta" redaktoru, "Telegram" kanāla "Galvas smadzeņu Baltkrievija" vadītāju, kam izvirzītas apsūdzības pēc trim Baltkrievijas kriminālkodeksa pantiem: par masu nemieru organizēšanu, par darbībām, kas rupji pārkāpj sabiedrisko kārtību, un par sociālā naida kurināšanu pēc profesionālām pazīmēm.

2020.gada novembrī Baltkrievijas VDK Protaseviču iekļāva teroristu sarakstā. 2021.gada februārī Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra pieprasīja Polijai izdot Protaseviču, kurš šajā valstī bija lūdzis politisko patvērumu.

"Ryanair" vadītājs: Minskā nosēdinātajā lidmašīnā atradās Baltkrievijas slepenpolicijas aģenti

Īrijas zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnā, ko Baltkrievijas varasiestādes svētdien piespieda nosēsties Minskā, domājams, atradās Baltkrievijas slepenpolicijas aģenti, pirmdien norādījis "Ryanair" vadītājs Maikls O’Līrijs.

Baltkrievijas režīma varasiestādes svētdien piespieda aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, lai aizturētu opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču. 26 gadus vecais Protasevičs pagājušajā gadā pameta "Nexta" projektu.

Rietumu līderi nodēvēja šādu rīcību par "valsts terorismu", un gaidāms, ka Eiropas Savienība (ES) drīzumā pastiprinās sankcijas pret Baltkrieviju.

"Izskatās, ka varasiestāžu nolūks bija savākt žurnālistu un viņa ceļabiedri," Īrijas radio "Newstalk" sacīja O’Līrijs.

Jau ziņots, ka svētdien reizē ar Protaseviču tika aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega, kas ir Krievijas pilsone.

"Mēs uzskatām, ka lidostā izkāpa arī vairāki Krievijas drošības dienesta aģenti," norādīja O’Līrijs.

"Es domāju, ka tā ir pirmā reize, kad tas noticis ar Eiropas aviokompāniju," viņš piebilda.

"Tā bija valsts atbalstīta nolaupīšana, tas bija valsts atbalstīts pirātisms," sacīja O’Līrijs.

Arī Īrijas valdība vainoja Baltkrieviju lidmašīnas novirzīšanā un aicināja Briseli ieņemt stingrāku nostāju.

"Mēs nevaram ļaut šim incidentam pāriet, pamatojoties uz brīdinājumiem vai spēcīgiem paziņojumiem presei," raidorganizācijai RTE sacīja Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovnijs, uzsverot, ka nepieciešama stingrāka atbilde.

"Tā bija Īrijas aviokompānija, Polijā reģistrēta lidmašīna, pilna ar ES pilsoņiem, ceļā starp divām ES galvaspilsētām. (..) To var raksturot tikai kā aviācijas pirātismu," sacīja Kovnijs.

"Manuprāt, ES jādod ļoti skaidra atbilde, citādi mēs sniedzam visus nepareizos signālus," viņš piebilda.

Versijas par notikušo ir dažādas

Pēc Svetlanas Tihanovskas padomnieka, žurnālista Franaks Vjačorka teiktā, lai novirzītu lidmašīnu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs MiG -29, un Protaseviču Minskā aizturējusi Baltkrievijas kriminālpolicija.

"Viņi nolaupīja lidmašīnu gluži kā Somālijas pirāti," Vjačorka sacījis ziņu aģentūrai BNS, atgādinot, ka pirms nedēļas ar šo reisu lidojusi pati Cihanoska, kas acīmredzot arī būtu aizturēta, ja lidotu tagad.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un lidmašīnu pārmeklējuši sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

"Nexta" redaktors Tadeušs Gičans tviterī raksta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, jo Protasevičs pirms izlidošanas pamanījis aizdomīga izskata vīriešus, kuri viņu fotografējuši.

Kad lidmašīna ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, šie cilvēki izprovocējuši konfliktu ar apkalpi, lidmašīna nosūtījusi palīdzības lūgumu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt.

Baltkrievija pārmet Rietumiem nepamatotas apsūdzības saistībā ar "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā

Baltkrievijas varasiestādes pārmetušas Rietumiem nepamatotas apsūdzības par politiskiem iemesliem aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanai Minskā un apgalvojušas, ka rīkojušās saskaņā ar likumu.

Baltkrievijas režīma varasiestādes svētdien piespieda aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, lai aizturētu opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču. 26 gadus vecais Protasevičs pagājušajā gadā pameta "Nexta" projektu.

Rietumu līderi nodēvēja šādu rīcību par "valsts terorismu", un gaidāms, ka Eiropas Savienība (ES) drīzumā pastiprinās sankcijas pret Baltkrieviju.

"Nav šaubu, ka mūsu kompetento varasiestāžu rīcība (..) pilnībā atbilda noteiktajiem starptautiskajiem noteikumiem,"

paziņoja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Anatolijs Glazs, apsūdzot Rietumus situācijas politizēšanā.

"Tiek izvirzītas nepamatotas apsūdzības," sacīja ministrijas preses pārstāvis, pārmetot Rietumiem nevēlēšanos būt objektīviem un draudēšanu ar jaunām sankcijām.

Viņš pauda nožēlu, ka "Ryanair" reisa pasažieriem nācies piedzīvot zināmas neērtības. "Tomēr aviācijas drošības noteikumi ir absolūta prioritāte," viņš piebilda.

Lidmašīnā atradās divi Latvijas valstpiederīgie

​Baltkrievijas varas iestāžu sagrābtajā aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnā atradās divi Latvijas valstpiederīgie, mikroblogošanas vietnē "twitter" paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs apstiprināja, ka pašlaik ministrijai ir informācija par diviem Latvijas valstpiederīgajiem, bet tā turpina precizēt informāciju, kā arī uzturēt sakarus.

Divi pasažieri no Latvijas, kas lidoja Baltkrievijas sagrābtajā "Ryanair" lidmašīnā, patlaban ir atceļā uz mājām, aģentūru LETA informēja Ārlietu (ĀM) ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja viens no lidmašīnā bijušajiem Latvijas pasažieriem Jānis Zviedris, saskaņā ar pastāvošajiem Covid-19 ierobežojumiem Lietuvā personas tranzītā nedrīkst uzturēties ilgāk par 12 stundām, tomēr šajā gadījumā tika pieļauts izņēmums.

"Ņemot vērā apstākļus, tika panākta vienošanās, ka Lietuvas puse nekādus šķēršļus neliks un ka mēs drīkstam palikt viesnīcā, un, ja valsts šķērsošana aizņems vairāk par 12 stundām, tas nekādas problēmas nesagādās," sacīja Zviedris.

Skaidrojot to, kas lidmašīnā notika, Zviedris pauda, ka sākotnēji bijis neziņā par to, kādēļ lidmašīnai jāpietur Baltkrievijas galvaspilsētā, par iespējamajiem iemesliem uzskatot potenciālus drošības draudus, kas radušies Viļņas lidostā, vai problēmas pašam lidaparātam, kas licis veikt strauju nosēšanos.

"Kad mēs nolaidāmies, pamanījām ļoti daudz ugunsdzēsēju mašīnu, ātrās palīdzības dienestu un domājām, ka varbūt ir tehniskas problēmas lidmašīnai, tāpēc esam nolaidušies. Bet, kad mūs laida ārā grupās pa pieciem - sešiem un redzējām, ka mūsu mantas sāk apošņāt suņi, tad sapratām, ka te laikam tomēr ir kāds cits stāsts," teica Zviedris.

Viņš atzīmēja, ka pasažieru mantas pārbaudītas arī ar skeneru palīdzību un rinda esot kustējusies lēni. Tieši šajā brīdī, atrodoties lidostas gaitenī, Zviedris novērojis, ka garām viņam vests opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Pēc drošības pārbaudes pasažieri pavadīti uz lidostas zonām un viņiem paziņots, ka tur būs jāgaida turpmākas norādes. "Zona bija apsargāta. Bija divas ieejas, un pie katras stāvēja puiši uniformās, kas nedaudz padarīja tramīgāku, jo teorētiski - kam būtu jāliedz mums pārvietoties pa lidostas teritoriju?" retoriski vaicāja Zviedris.

Lidmašīnas pasažieris uzsvēra, ka visu gaidīšanas laiku pasažieriem bijusi neziņas sajūta par to, kādēļ lidmašīna apturēta Minskā un cik ilgu laiku Baltkrievijas galvaspilsētā nāksies pavadīt. Pasažieri no "Ryanair" saņēmuši īsziņas ar atvainošanos par nolaišanos Minskā un sagādātajām neērtībām, kā arī sūtīts paredzētais iekāpšanas laiks lidmašīnās, tomēr tas ticis vairākkārt pārlikts uz vēlāku laiku. "Arī tad, kad mēs tikām uz lidmašīnu, aptuveni stundu vēl riņķojām turpu-šurpu pa skrejceļiem, kamēr varējām pacelties," norādīja Zviedris.

Kā vienīgo pozitīvo pieredzi svētdienas gadījumā ceļotājs minēja savu saziņu ar ĀM Konsulāro departamentu un Latvijas vēstniecību Baltkrievijā.

Nausēda uzstāda ultimātu Baltkrievijai

Ja Baltkrievija neatbrīvos svētdien Minskā aizturēto opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, Eiropas Savienības (ES) līmenī tiks runāts par "ļoti nopietnām sankcijām" pret Minsku.

Iespējami arī citi soļi, tai skaitā Baltkrievijas gaisa telpas atzīšana par nedrošu civilās aviācijas lidojumiem un aizliegums Balkrievijas lidsabiedrības "Belavia" lidmašīnām nolaisties ES un NATO dalībvalstu lidostās, svētdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Uzskatu, ka pienācis laiks skaidri pateikt - tā vairs nedrīkst turpināties. Laiks beigt runāt ar [Minskas] režīmu tikai deklarāciju un pabaidīšanas valodā.

Ir vajadzīgi konkrēti soļi, kas palīdzētu mainīt Baltkrievijas režīma uzvedību, citādi vienkārši nāksies konstatēt, ka mums kaimiņos atrodas visnotaļ bīstama valsts, kura vairs neievēro ne tikai starptautiskās tiesības, bet arī cilvēciskas morāles normas. Ar to samierināties mēs nedrīkstam," viņš sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi.

"Un, bez šaubām, jāveic ļoti detalizēta izmeklēšana Starptautiskajā civilās aviācijas organizācijā (ICAO), lai atbildētu uz jautājumu, kas īsti notika, ka gaišā dienas laikā pastrādāts valsts terorisma akts, un kādi secinājumi jāizdara, lai tas neatkārtotos," piebildis Lietuvas prezidents.

Svētdienas vakarā lidmašīna nosēdusies galamērķī

Kā liecina lidojumu novērošanas portāli, lidmašīna, kam bija jāierodas Viļņā jau plkst.13, pacēlusies no Minskas lidostas plkst.20.45. Plkst.21.30 paziņots, ka tā nolaidusies Viļņā.

Kā iepriekš norādīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, lidmašīnā atradies 171 pasažieris, tai skaitā

94 Lietuvas pilsoņi, 11 pasažieri no Grieķijas, deviņi - no Francijas, kā arī cilvēki no Latvijas, Baltkrievijas, Polijas, Rumānijas, Vācijas, Krievijas, Gruzijas un citām valstīm. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) savukārt norādījis, ka tajā lidojuši divi Latvijas valstpiederīgie. Sākotnēji tika ziņots, ka lidmašīnā ir bijuši 120 pasažieri.

Lietuvas Ģenerāprokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu Minskā

Lietuvas Ģenerāprokuratūra svētdien ierosinājusi pirmstiesas izmeklēšanu par "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu Minskā un starptautiskajās tiesībās neatļautu izturēšanos pret cilvēkiem, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Elena Martinoniene.

Lietuvas Kriminālpolicijas birojs, kas veic izmeklēšanu, daļu lidmašīnas pasažieru nopratinājis jau svētdienas vakarā Viļņas lidostā, tūlīt pēc tam, kad lidmašīna beidzot sasniedza Lietuvas galvaspilsētu.

Lietuvas iekšlietu ministre vērsusies Interpolā par "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu Baltkrievijā

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien vērsusies Interpolā saistībā ar svētdien Baltkrievijā notikušo "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu un opozicionāra Romāna Protaseviča aizturēšanu Minskā.

Kā norāda ministrija, Lietuva tādējādi grib pievērst šīs starptautiskās kriminālpolicijas organizācijas uzmanību nedemokrātisku režīmu rīcībai, kuri nevairās laist darbā jebkādus līdzekļus, lai izrēķinātos ar saviem politiskajiem pretiniekiem.

Vēstulē Interpola ģenerālsekretāram ministre norāda, ka īpaša uzmanība jāpievērš Interpolam iesniegtajiem pieprasījumiem, lai pasargātu cilvēkus, kuri tiek vajāti politisku iemeslu dēļ.

"Mums jādara viss iespējamais, lai nepieļautu starptautisko juridisko instrumentu izmantošanu vajāšanai un represijām," viņa rakstījusi, cita starpā atgādinot arī par Krievijas centieniem safabricēt lietas pret Lietuvas izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem, kas bijuši iesaistīti 1991.gada 13.janvāra apvērsuma lietas iztiesāšanā.

"Bet runa nav tikai par 13. janvāra lietu un tajā iesaistīto tiesnešu drošību. Lietuvai kaimiņos notiek cilvēku vajāšana, un vakardienas incidents, kad privātas kompānijas lidmašīna ar varu tika nosēdināta Minskas lidostā un tika arestēts žurnālists, rada lielas bažas par cilvēku drošību," norādījusi Bilotaite.

Saskaņā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošajiem datiem kopš pērn augustā notikušajām nedemokrātiskajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā apcietināti vairāk nekā 35 000 cilvēku, kas piedalījušies mierīgos protestos.

Lai novērstu iespēju, ka nedemokrātiski režīmi nākotnē varētu censties izmantot Interpolu nelikumīgai un politiski motivētai personu vajāšanai, Lietuva lūgusi Eiropas Komisiju izanalizēt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tiesisko regulējumu un praksi šai jautājumā un meklēt kopēju risinājumu ES līmenī.

Lietuva grib panākt, lai tiktu izveidota kopēja ES sistēma, kurā būtu iespējama informācijas apmaiņa par nedemokrātisku režīmu vajātiem cilvēkiem, lai vismaz Eiropas Savienībā viņi varētu justies droši.

Lidmašīnas pasažieri stāsta par pieredzēto

Lidmašīnā tūlīt pēc nolaišanās ar pasažieriem tikās Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, kas lūdza viņus, neraugoties uz pieredzēto stresu un nogurumu, būt saprotošiem, jo policijas amatpersonām jāievāc izmeklēšanas informācija.

Žurnālistiem pasažieri lidostā stāstīja, ka pieredzējuši nepatīkamus brīžus, kas atsaukuši atmiņā padomju laikus, bet Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Tihanovskas štāba locekļa, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāja un galvenā redaktora Romāna Protaseviča aizturēšana Minskā atgādinājusi labi režisētu izrādi.

Gan lidmašīnā, gan vēlāk, gaidot izlidošanu uz Viļņu, pasažieriem sniegta tikai ļoti skopa informācija, un par notiekošo viņi uzzinājuši tikai no interneta.

"Paziņoja, ka mums jānolaižas Minskā, lidmašīna sašūpojās. Visi saprata, ka tur kaut kas sabojājies vai vēl kaut kas tāds noticis. Pilots mūs necik sīki neinformēja, (..) pateica, ka Minskā jānolaižas tehnisku kļūmju dēļ, bet pilota runā bija jūtams satraukums," stāstījis pasažieris Mants.

"Bija neomulīgi. Lidmašīna pēkšņi samazināja augstumu un veica strauju pagriezienu. Stjuarti paziņoja, ka nolaidīsimies Minskā. Nolaižoties pamanījām piebraucot ugunsdzēsēju mašīnas, redzējām, ka gaida karavīri, neatliekamās palīdzības automobiļi. Pēc nolaišanās mūs izlaida pa dažiem cilvēkiem, mantas pārmeklēja ar suņiem," piebildis cits vīrietis.

"Patiesībā tādu bandītismu, tādu ņirgāšanos par cilvēkiem sen nebija nācies pieredzēt," preses pārstāvjiem uzgaidāmajā zālē sacījis vēl viens pasažieris, kas nav vēlējies nosaukt savu vārdu. "Kad laidāmies lejā Minskā, mums neviens neko nepaskaidroja. Ar maziem bērniem nācās stāvēt stundu, pēc tam vēl sešas stundas turēja ieslēgtus."

"Redzējām aizturēšanu, viņš [Protasevičs] stāvēja līdzās, viņi [tiesībsargājošo iestāžu darbinieki] nospēlēja, ka suņi kaut ko atraduši somā. Pārbaudīja visus, visi izkāpa, tad salika bagāžu, piegāja suņi, pārbaudīja katru bagāžu un, protams, viena cilvēka bagāžā kaut ko "atrada", (..) pēc tam viņu aizveda uz autobusu, viņš aizbrauca kopā ar omonieti vai policistu," stāstījis vīrietis.

Mants redzējis, ka Protasevičs mēģina atdot savu datoru un telefonu, bet, viņaprāt, pieļāvis kļūdu, nododams šīs lietas savai draudzenei, kas lidojusi kopā ar viņu un, domājams, arī vēlāk aizturēta.

Kā savukārt stāstījis pasažieris Rims, lidmašīnā nav bijis nekādu incidentu, kuru dēļ to būtu vajadzējis nosēdināt Minskā.

"Tas, ko mēs lasījām, - ka bijuši kaut kādi incidenti, vēl kaut kas - ir pilnīgi meli un izdomājumi (..) Redzēju, kā viņam atņem pasi. Viņš noņēma masku, pateica - es esmu tas un tas, un šis viss tiek darīts manis dēļ," atcerējies pasažieris.

Pēc viņa teiktā, baltkrievu amatpersonas izlikušās, ka meklē sprāgstvielas. "Taču pēc acīm varēja redzēt, ka viņi dara, kas jādara. To cilvēku nolika rindas galā, un mēs viņu vairs neredzējām," stāstījis Rims, kuram kopā ar citiem pasažieriem Minskas lidostā nācies pavadīt sešas stundas. Kopā ar viņiem tādā pašā neziņā gaidījuši arī lidmašīnas piloti.

CAA pagaidām nav izdevusi rekomendācijas neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu vai neveikt lidojumus uz šo valsti

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) pagaidām vēl nav izdevusi rekomendācijas neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu vai neveikt lidojumus uz Baltkrieviju, ņemot vērā, ka patlaban ir nepietiekami daudz informācijas, lai noteiktu, vai lidojumi uz šo valsti vai tās gaisa telpas izmantošana rada apdraudējumu gaisa kuģim, aģentūrai LETA norādīja CAA pārstāvis Aivis Vincevs.

Viņš skaidroja CAA kopš svētdienas, 23.maija, seko līdzi notikumiem saistībā ar Īrijas aviokompānijas "Ryanair" novirzīto reisu uz Minskas lidlauku, vienlaikus esot pastāvīgā kontaktā ar Latvijas pārvadātājiem, citām valsts iestādēm un starptautiskajām organizācijām.

Vienlaikus CAA pārstāvis norādīja, ka par lēmumu neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu paziņojusi Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic", kā arī par šādu soli informējusi aviokompānija "SmartLynx", bet "RAF-Avia" paziņojusi CAA, ka tā tuvākajā laikā neplāno izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

Pašlaik CAA veic nepieciešamās informācijas iegūšanu un konsultējas ar nacionālajiem un starptautiskajiem partneriem, lai izvērtētu notikušā apstākļus un atbilstoši reaģētu. Par jebkuru rekomendāciju izdošanu tiks paziņots atsevišķi.

Amatpersonas pauž nosodījumu

Edgars Rinkēvičs Baltkrievijas varas iestāžu rīcību nosodīja un uzsvēra, ka tā ir pretrunā ar jebkurām starptautiskām tiesībām.

"Tas ir pilnīgi nepieņemami. Lidmašīna un visi tās pasažieri nekavējoties jāatbrīvo, un viņiem ir jāturpina ceļš līdz galamērķim. Starptautiskajai reakcijai ir jābūt spēcīgai un efektīvai," paziņoja ministrs.

Eiropas Savienībā (ES) būtu jāapsver iespēja pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Politiķis atzina, ka par svētdien notikušo incidentu saistībā ar lidmašīnas piespiešanu nosēsties Minskas lidostā diskutēs ES valstu līderi.

Ministrs uzskata, ka nepieciešams izskatīt iespēju pārtraukt Baltkrievijas gaisa telpas izmantošanu aviosatiksmei ES aviokompānijām.

Tāpat būtu jāskatās uz to, cik droši ir vispār lidot uz Baltkrieviju. Rinkēviča ieskatā būtu jāapsver arī Baltkrievijas nacionālās lidsabiedrības lidojumu aizliegums uz ES.

Politiķis uzsvēra, ka vakardienas situācijā apdraudēti tika visi lidmašīnas pasažieri. Reaģējot uz minēto, būtu nepieciešams domāt arī par plašākām sankcijām pret Baltkrieviju.

Notikušajā ir daudz pretrunīgas informācijas, un to jau izmeklē atbilstošie dienesti. Rinkēvičs prognozē, ka "skaidrāka bilde" par notikušo varētu būt jau tuvākajās pāris dienās.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nosodījis šādu rīcību un aicina veikt neatkarīgu un starptautisku minētā incidenta izmeklēšanu, kā arī nekavējoties atbrīvot aizturēto Baltkrievijas opozīcijas aktīvistu Protaseviču.

Notikušo nosodījis arī Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot, ka piespiedu lidmašīnas nosēšanās Minskā ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums, kas ir jāizmeklē.

Pabriks: ES un ASV nerīkojoties vienoti pret Baltkrievijas rīcību, sekos tikai formāls nosodījums un sankcijas

Eiropas Savienības (ES) un ASV reakcijai pret Baltkrievijas veikto civilās lidmašīnas sagrābšanu ir jābūt asai, un visos līmeņos, pretējā gadījumā mēs varam sagaidīt tikai formālu nosodījumu un sankcijas, aģentūrai LETA atzina Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Baltkrievijas spertais solis ir šokējošs, un tas savā veidā ir jāvērtē kā valsts sponsorēts terorisms, pret ko jābūt ļoti asai rietumu reakcijai un tai jānotiek visos līmeņos, uzsvēra ministrs.

"Protams, juristi varēs precīzi formulēt, kā nodēvēt Baltkrievijas rīcību, bet no politiskā skatupunkta tas viennozīmīgi ir sponsorēts terorisms. Turklāt šajā gadījumā starptautisko sporta organizāciju polemika, ka sports ir attālināts no politikas, neiztur kritiku, jo šādos gadījumos tas tā nav," piebilda Pabriks, tādējādi norādot uz to, ka būtu jāseko arī, piemēram, reakcijai no starptautiskās hokeja un futbola federācijām..

Pabriks uzskata, ka Baltkrievijai ne tikai jāatbrīvo aizturētais Baltkrievijas opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs, bet arī jāpieprasa sodīt aģentus, kuri piespieda lidmašīnu nosēsties Minskā.

Pabriks piekrīt savam kolēģim ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV), kurš pauda nepieciešamību apsvērt Eiropas Savienībai (ES) iespēju pārtraukt izmantot Baltkrievijas gaisa telpu. Tāpat jāapsver jautājums par plašām ekonomikas sankcijām.

Atgādinot par bijušā Krievijas militārās izlūkošanas virsnieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanu 2018.gadā un Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014.gadā, Pabriks vērsa uzmanību, ka tas nav prātam aptverams uz ko diktatori savā darbībā ir spējīgi.

"Indējam cilvēkus svešās valstīs, šaujam lidmašīnas ar raķetēm. Kas notiek? Tas nav prātam aptverams, uz ko šāda veida diktatori ir spējīgi," uzsvēra ministrs un piebilda, ja pēc pagājušās svētdienas notikuma rietumvalstu reakcija būs maiga un notiks mēģināšana parunāties, "tad tas ne pie kā nenovedīs".

"Šoreiz ir jārīkojas vienoti, un šajā gadījumā es domāju vienotu ES un ASV rīcību, jo pretējā gadījumā sekos tikai formāls nosodījums un sankcijas. Praksē tas nestrādā, jo katra vilcināšanās leģitimē šādu rīcību, ko šajā gadījumā paveikušas Baltkrievijas varas iestādes," secināja ministrs.

Tāpat rietumvalstīm, tostarp Latvijai ir praksē vēlreiz jāpārskata kādā veidā sniegt visa veida atbalstu disidentiem un tiem, kas no Krievijas un Baltkrievijas ir gatavi ierasties rietumos.

Kalniete: Lukašenko režīma lidmašīnas nolaupīšana ir starptautisko tiesību pārkāpums un valsts atbalstīts terorisms

Baltkrievijas autoritatīvā līdera Aleksandra Lukašenko režīma Eiropas Savienības (ES) lidmašīnas nolaupīšana ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums un valsts atbalstīts terorisms, uzsvēra Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas viceprezidente un Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

ETP grupa nākusi klajā ar paziņojumu, ka, ņemot vērā šokējošo aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas reisa nolaupīšanu Baltkrievijā, ES dalībvalstu valdībām pret Minskas režīmu ir jārīkojas vienoti un apņēmīgi. ETP grupa aicina izveidot lidojumu aizlieguma zonu virs Baltkrievijas, pieņemt sankciju paketi un pieprasa bez nosacījumiem atbrīvot opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču un viņa partneri.

"Līnijas ir pārkāptas! Mūsu valdībām ir jārīkojas jau tagad un ārkārtas Eiropadomē jāpieņem drosmīgs lēmums attiecībā uz Lukašenko režīmu. Uz spēles ir likta ne tikai Protaseviča dzīvība, bet paļaušanās uz visu ES. Tās dalībvalstis, kas kavē kopīgu ES rīcību šajā jautājumā, darbojas kā diktatora aģenti", uzstāja Kalniete.

Savukārt pēc ETP frakcijas deputāta no Rumānijas Mariana Marinesku paustā, tagad ir skaidrs, ka Baltkrievijas gaisa telpa nav droša. Viņa ieskatā, šim kliedzošajam un nelikumīgajam gadījumam ir jābūt ar spēcīgām sekām. Marinesku uzsvēra, ka ES atbildei ir jābūt sekojošai - nekādu lidojumu no un uz Baltkrieviju un nekādu lidojumu virs Baltkrievijas.

ETP grupa ir pieprasījusi steidzamas debates par šo jautājumu gaidāmajā EP Ārlietu komitejas sanāksmē.

Pētniece: Baltkrievijas neatkarīgā žurnālista Protaseviča dzīvība būs atkarīga no ES kolektīvās un proaktīvās rīcības

Baltkrievijā aizturētā neatkarīgā žurnālista Romāna Protaseviča dzīvība būs atkarīga no Eiropas Savienības (ES) kolektīvās un proaktīvās rīcības, aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētniece Beāta Livdanska.

Runājot par to, vai iespējamais politiskais spiediens varētu ietekmēt žurnālista likteni, pētniece skaidroja, ka Baltkrievijas likumdošana ir paredzējusi terorismā apsūdzētajiem bargāko soda mēru - nāvessodu, ko valsts joprojām piekopj, un tieši par to pret Protaseviču tiek virzītas apsūdzības.

Livdanska sacīja, ka atklāts paliek jautājums, vai Baltkrievijas autoritatīvais līderis Aleksandrs Lukašenko un Baltkrievijas režīms īstenos šo soda mēru, uzsverot, ka Baltkrievijas rīcība pret opozicionāriem, kas ir apcietinājumā, nav bijusi ar mērķi viņus tiesāt likumiskā ceļā, bet gan sodīt.

"Patlaban nav skaidrs, vai Protaseviča apcietināšana un piemērotais sods netiks izmantots kā sava veida ēsma, ar kuru manipulēt, lai Lukašenko panāktu sev izdevīgus nosacījumus, bet to rādīs laiks.

Jāuzsver, ka tas, kas notiks ar žurnālistu nākamo dienu laikā, lielā mērā būs atkarīgs no ES kolektīvas atbildes Baltkrievijas režīmam - ja tā būs stingra, konsekventa un ar konkrētiem mehānismiem, kā ietekmēt režīmu, tad ļoti iespējams, ka tā būs atslēga, kas ļaus izglābt šī cilvēka dzīvību," pauda pētniece.

Jautāta, kāda varētu būt Lukašenko motivācija rīkot lidmašīnas nolaupīšanu, Livdanska atzīmēja, ka par to vismaz pagaidām var izteikt vien spekulatīvas versijas, tomēr viens ir skaidrs - Lukašenko izrēķinās ar opozīciju, "aizvien ciešāk savelkot cilpu ap visu opozicionāru kakliem". Turklāt, ja ņem vērā, ka Protasevičs dibinājis opozīcijas mediju "Nexta", būtiski ir norādīt, ka "Nexta" bijusi daļa no plašākas protestu kustības, kur ar šī kanāla palīdzību cilvēki varēja organizēties un koordinēties protestiem, kuru kustība patlaban ir pilnībā apsīkusi.

"Pieļauju, ka kanāla darbība noteikti sagādāja Lukašenko galvassāpes, bet, kāda bija rīcības motivācija šobrīd, kādēļ tieši šobrīd šī vēršanās pret vienu no kanāla dibinātājiem, mēs varam tikai minēt. Iespējams, ka viens no šiem rīcības mērķiem bija signalizēt opozīcijai, lai tā pārtrauc proaktīvās darbības un pārtrauc aicināt nostāties pret Lukašenko režīmu," teica pētniece.

Tāpat viņa pieļāva, ka tā varētu būt daļa no plašākas operācijas, kuras mērķis ir pa vienam iznīcināt alternatīvos informatīvos koordinācijas centrus un kanālus, tādējādi cenšoties pielikt punktu alternatīvās informācijas apritei. Iespējams, ka, apturot šādas informācijas plūsmu, Lukašenko ieskatā, cilvēkiem būs grūtāk savā starpā koordinēties un radīt apstākļus, kas autoritārajam līderim būtu nelabvēlīgi.

"Kā viens no piemēriem ir arī neseno nedēļu notikumi, kas saistīti ar Baltkrievijas mediju "Tut.BY". Tā darbība tika bloķēta. Arī masveida žurnālistu aizturēšanas, apcietināšanas, arī tā ir daļa no režīma centieniem izrēķināties ar alternatīvo informācijas telpu un tādējādi, iespējams, Lukašenko cenšas panākt sava režīma stabilitāti, kas, protams, ir šobrīd maldīgs priekšstats," skaidroja Livdanska.

Kalniņa-Lukaševica: Pēc diplomātu izraidīšanas būs grūtības palīdzēt Latvijas pilsoņiem Baltkrievijā

Pēc Latvijas diplomātu izraidīšanas būs grūtības palīdzēt valsts pilsoņiem Baltkrievijā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Amatpersona skaidroja, ka Baltkrievija pieprasījusi valsti pamest visiem Latvijas diplomātiem, izņemot vienu tehnisko darbinieku, kas var pieskatīt vēstniecības ēku.

Diplomātu izraidīšana nozīmē to, ka prom dosies arī konsulāra darbinieki, kas ierasti sniedz palīdzību Latvijas pilsoņiem Baltkrievijā. Kalniņa-Lukaševica pauda, ka līdz ar diplomātu izraidīšanu turpmāk nebūs iespēju ne vien tiešā veidā palīdzēt Latvijas pilsoņiem, bet arī izsniegt vīzas Baltkrievijas patvēruma meklētājiem.

Jautāta, vai Latvijas valstspiederīgajiem nebūtu iesakāms nedoties uz Baltkrieviju, ĀM pārstāve uzsvēra, ka situācija attīstās spirālveidā un eskalējas. "Iespējas nodrošināt mūsu pilsoņu drošību tur ir ierobežotas, tāpēc jāsaka, ka situācija nav droša un risks pastāv," atzina Kalniņa-Lukaševica.

Kā ziņots, Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus Eiropas Savienības (ES) gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome šādi atbildēja uz pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas tika veikta ar mērķi aizturēt Baltkrievijas opozīcijas žurnālistu.

Eiropadome stingri nosodīja svētdien notikušo lidsabiedrības "Ryanair" piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas apdraud aviācijas drošību, un Baltkrievijas varas iestāžu veikto žurnālista Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas aizturēšanu.

Eiropadome pieprasīja nekavējoties atbrīvot abus aizturētos un garantēt viņu pārvietošanās brīvību. Tā arī aicināja Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO) steidzami izmeklēt šo nepieņemamo bezprecedenta incidentu.

ES valstu un valdību vadītāji aicināja Eiropadomi pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu par sankciju noteikšanu personām un organizācijām, kas saistītas ar šo incidentu, kā arī pieņemt turpmākas mērķtiecīgas ekonomiskās sankcijas.

Eiropadome aicināja visas ES bāzētās aviosabiedrības izvairīties no lidošanas virs Baltkrievijas.

ES valstu līderi aicināja Eiropadomi veikt nepieciešamos pasākumus, lai aizliegtu Baltkrievijas aviosabiedrībām pārlidot ES gaisa telpu un nepieļautu šo aviosabiedrību lidmašīnu piekļuvi ES lidostām.

Eiropadome arī solidarizējās ar Latviju pēc tās diplomātu nepamatotās izraidīšanas.

ASV pieprasa atbrīvot Baltkrievijas varasiestāžu aizturēto "Nexta" dibinātāju Protaseviču

Amerikas Savienotās Valstis stingri nosoda Baltkrievijas režīma rīcību, piespriežot aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu nolaisties Minskas lidostā, kā arī pieprasa atbrīvot opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču, kurš bija lidmašīnas pasažieru vidū, pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

ASV "stingri nosoda to, ka lidmašīna, kas bija ceļā starp divām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tika piespiesta mainīt kursu, un pēc tam Minskā (..) tika aizturēts žurnālists Romāns Protasevičs. Mēs pieprasām viņu nekavējoties atbrīvot", sacīts Blinkena paziņojumā.

Viņš uzsvēris, ka Baltkrievijas varasiestāžu rīcība apdraudējusi cilvēku dzīvību.

"Šī Lukašenko režīma šokējošā rīcība apdraudēja vairāk nekā 120 pasažieru, kuru vidū bija ASV pilsoņi, dzīvību," sacīts Blinkena paziņojumā.

"Sākotnējās ziņas, kas liecina, ka iesaistīti Baltkrievijas specdienesti un ka izmantota Baltkrievijas militārā lidmašīna (..), rada dziļas bažas un tās ir pilnībā jāizmeklē," norādījis ASV valsts sekretārs.

Paziņojumā teikts, ka ASV savu reakciju uz notikušo koordinē ar partneriem, tostarp ar Eiropas Savienības, Lietuvas un Grieķijas amatpersonām.

Savienotās Valstis ir kopā "ar baltkrievu tautu tās centienos pēc brīvas, demokrātiskas un labklājīgas nākotnes, kā arī atbalsta tās aicinājumu režīmam ievērot cilvēktiesības un pamatbrīvības", piebildis Blinkens.

Baidens nosoda lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Baltkrievijā, atbalsta sankcijas

SV prezidents Džo Baidens pirmdien nosodīja svētdien notikušo pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un Baltkrievijas opozīcijas žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanu, kā arī atbalstīja sankciju noteikšanu saistībā ar šo incidentu.

"Šis vardarbīgais incidents un video ar Protaseviču, kas tapis spaidu kārtā, ir kaunpilni uzbrukumi gan politiskajai opozīcijai, gan preses brīvībai," sacīja Baidens. Baltkrievijas valsts mediju publicētajā video Protasevičs sacījis, ka viņš "sniedz atzīšanos par masu nekārtību organizēšanu Minskā".

"Es apsveicu ziņu, ka Eiropas Savienība ir aicinājusi uz mērķtiecīgām ekonomiskām sankcijām un citiem pasākumiem, un esmu lūdzis savu komandu izstrādāt piemērotus variantus, lai sauktu [par šo incidentu] atbildīgos pie atbildības," piebilda Baidens savā paziņojumā.

"Savienotās Valstis pievienojas pasaules valstīm, kas aicina viņu (Protaseviču) atbrīvot, kā arī atbrīvot simtiem politieslodzīto, kurus netaisni aizturējis [Aleksandra] Lukašenko režīms," sacīja Baidens.

Baltkrievija izraida Latvijas vēstnieku un diplomātus, Latvija atbild ar to pašu

24. maijā Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti.

ĀM pavēstīja, ka vēstniekam jāpamet Baltkrievija 24 stundu laikā, savukārt pārējiem diplomātiem - 48 stundu laikā. Vēstniecībā darbu turpināt paliks viens administratīvais darbinieks.

Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM ir izsaukusi Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Situācija Baltkrievijā

Jau ziņots iepriekš, ka pagājušā gada nogalē Baltkrievijā vairākus mēnešus norisinājās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa organizētāji noraidījuši Baltkrievijas dziesmu, jo tajā izsmietas demonstrācijas pret Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) pieprasīja, lai Baltkrievija iesniedz konkursam jaunu dziesmu, norādot, ka pretēja gadījumā Baltkrievija var tikt diskvalificēta.

Dziesmā, kuras nosaukums ir "I'll teach you" ("Es tev iemācīšu"), izsmieti protesti pret Lukašenko režīmu.

Eirovīzijas oficiālajā "YouTube" lapā Baltkrievijas dziesma, kuru izpilda grupa "Galasy ZMesta", skatīta vairāk nekā pusmiljons reižu.

"Es tevi iemācīšu dancot pēc stabulītes, es tevi iemācīšu ķerties uz makšķeres, es tevi iemācīšu staigāt pa stīdziņu," dzied "Galasy ZMesta".

Dziesmas kritiķi uzskata, ka tā leģitimizē Lukašenko režīmu.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu