Vai drīkst taisīt testu pēc vakcinācijas pret Covid-19 un vai vakcinētas personas var pārnēsāt vīrusu? Skaidro SPKC un Uga Dumpis (41)

Ilustratīvs attēls. Foto: @siam.pukkato/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pie portāla "Apollo.lv" vērsās kāds lasītājs ar visai interesantu gadījumu - konkrētā persona strādā izglītības iestādē, kurā regulāri jāveic skrīninga testi. Persona bija saņēmusi otro poti pret Covid-19 un pēc divām dienām veica testu, kas uzrādīja pozitīvu rezultātu. Pozitīvs Covid-19 testa rezultāts bija arī lasītāja ģimenes loceklim. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Veselības ministrijas (VM) galveno infektologu Ugu Dumpi, lai noskaidrotu, vai tādas situācijas mēdz gadīties regulāri?

Kā portālam "Apollo.lv" norādīja lasītājs, viņš strādā izglītības iestādē, kurā katru nedēļu jāveic skrīninga testi. Persona aprīlī saņēma pirmo poti pret Covid-19 un pēc 28 dienām - otro.

Divas dienas pēc otrās potes bija jāveic skrīninga tests, kurš uzrādīja pozitīvu rezultātu. Nekavējoties uz testa veikšanu tika nosūtīts arī personas ģimenes loceklis, kuram tika konstatēta identiska situācija.

Kā vēlāk konstatēja personas ģimenes ārsts - pēc otrās potes koronavīrusa testu nemaz nevajag taisīt, jo tests jebkurā gadījumā būšot pozitīvs.

SPKC komentārs par situāciju

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja norādīja, ka skrīniga tests tiek pārtraukts personām, kuras ir pilnībā izgājušas vakcinācijas kursu.

Pieejamā informācija SPKC mājaslapā liecina, ka pēc "Pfizer"/"BioNTech" pirmās devas ir jāgaida 21 diena līdz otrās potes saņemšanai, bet 14 dienas pēc otrās devas saņemšanas persona tiek uzskatīta par pilnībā vakcinētu.

Savukārt "Moderna" vakcīnai intervāls starp abām potēm ir 28 dienas un pēc 14 dienām pēc izietā vakcinācijas kursa persona tiek uzskatīta par pilnībā vakcinētu.

Tikmēr "AstraZeneca" vakcīnas devu intervāls ir četras līdz 12 nedēļas.

"Saņemot poti, Covid-19 netiek personai ievadīts. Ja ir pozitīvs tests, tad cilvēks tiek uzskatīts par slimnieku arī pēc vakcinācijas, jo tā 100% nepasargā cilvēku no saslimšanas," skaidroja Arāja.

SPKC pārstāve norādīja, ka persona, iespējams, ar koronavīrusu inficējusies aptuveni divas līdz trīs dienas pirms potes saņemšanas. Tāpat Arāja norādīja, ka otrās potes saņemšana nav saistīta ar pozitīvo Covid-19 testu.

"Vēršam uzmanību, ka vakcinācija nevar būt iemesls pozitīvam Covid-19 PCR testam, jo vakcīnās nav dzīva vīrusa daļas," atklāja Arāja.

Viņa norādīja, ka pēc vakcinācijas var būt pozitīvs antivielu tests pret pīķa proteīnu. Ja pēc vakcinācijas ir pozitīvs Covid-19 PCR tests, tad cilvēks inficējies pirms vai pēc vakcinācijas un iespējams slimības gaita notiek bez simptomiem.

Aplūkojot detalizētāku informāciju, patiešām var secināt, ka pēc otrās potes personai nebija vajadzības veikt skrīninga testu, jo to veic tikai šādos gadījumos (3. punkts "Laboratoriskais skrīnings uz Covid-19 infekciju nav nepieciešams"):

1) personām, kuras ir pārslimojušas Covid-19 infekciju, nav nepieciešams veikt rutīnas skrīningu un izmeklēšanu pēc epidemioloģiskajām indikācijām uz Covid-19 infekciju līdz 180. dienai pēc saslimšanas datuma vai Covid-19 infekciju apstiprinošā parauga ņemšanas datuma, ja gadījums bija asimptomatisks.

2) personām, kuras ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 infekciju ar vakcīnu "Pfizer"/"BioNTech" vai vakcīnu "Moderna", vai "Janssen", nav nepieciešams veikt rutīnas skrīningu uz Covid-19 infekciju, pēc divām nedēļām pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas.

Tomēr minētajām personām ir ieteicams veikt izmeklējumu uz Covid-19 infekciju pēc epidemioloģiskajām indikācijām, piemēram, pēc augsta inficēšanās riska kontakta ar Covid-19 pacientu vai strādājot Covid-19 uzliesmojuma skartajā ārstniecības iestādes struktūrvienībā.

3) personām, kuras tiek vakcinētas pret Covid-19 ar vakcīnu "AstraZeneca", rutīnas skrīnings un izmeklēšana pēc epidemioloģiskajām indikācijām uz Covid-19 infekciju turpinās līdz 21. dienai pēc pirmās devas saņemšanas un pēc 90. dienām, ja nav saņemta otrā pote.

Pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas izmeklējumu uz Covid-19 infekciju veic pēc epidemioloģiskajām indikācijām.

Vai pilnu vakcinācijas kursu izgājusi persona var inficēt citus?

Arāja norādīja, ka, ja persona slimo ar viegliem simptomiem vai bez tiem, cilvēks esot mazāk infekciozs nekā tas, kuram, piemēram, ir izteikts klepus, temperatūra, vai citi simptomi.

"Saņemot vakcīnu, slimības gaita ir vieglāka, kas nozīmē, ka personai simptomi var arī neparādīties vai būt pavisam niecīgi. Šīs ir lietas, kas ir jāsaprot," sacīja SPKC pārstāve.

Portāls "Apollo.lv" sazinājās arī ar infektologu Ugu Dumpi, kurš norādīja, ka "īsti nevar un praktiski tas arī nenotiek. Riski ir ļoti minimāli".

"Vakcinētas personas var saslimt ar Covid-19, jā, bet inficēt citus? Diez vai, varbūt tikai atsevišķos gadījumos. Tikai tad, ja notiek imūnā supresija," skaidroja Dumpis.

Kāpēc Latvijā novērojams infekcijas izplatības samazinājums?

Pēdējā laikā Latvijā būtiski mazinās saslimstības rādītāji ar Covid-19. Arāja portālam "Apollo.lv" norādīja, ka viens no galvenajiem iemesliem ir vakcinācija, kas ar katru nedēļu palielina tempu.

"Tāpat būtiski faktori ir arī noteiktie drošības pasākumi un savā ziņā arī sezonalitāte, jo aktivitātes no iekštelpām tiek novirzītas uz ārtelpām," sacīja Arāja.

Skatoties ilgtermiņā, piemēram, sociālās aprūpes centrus un ārstniecības iestādes, kur gada sākumā bija aptuveni 10% līdz 14%, tad šobrīd šis rādītājs esot vien 1%.

Savukārt infektologs Dumpis izcēla divus būtiskākos faktorus - Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus un sezonalitāti.

"Vīrusiem vasarā ir kaut kāda sezonalitāte. Ir zināms, ka janvārī un februārī šie vīrusi izplatās visstraujāk," atklāja infektologs.

Viņš norādīja, ka kaut kādā ziņā to ietekmē arī vakcinācija, taču pašlaik tā nerada tik būtiskus uzlabojumus, jo pagaidām Latvijā vēl neesot vakcinējušies tik daudz cilvēku.

Dumpis sacīja, ka visās valstīs Covid-19 saslimstības rādītāji mazinās gandrīz vienādi, izņemot Dāniju.

"Dānijā Covid-19 saslimstības rādītāji pieaug, jo tur ir atviegloti ierobežojumi un vakcinācija ir daudz augstāka. Tā kā mums noteikti nevajag sapriecāties, jo redzam, ka, atceļot visus ierobežojumus, Dānijā saslimstība pieaug," atklāja Dumpis.

Vai pēc izieta vakcinācijas kursa Latvijā ir konstatēti gadījumi, kad vakcinētas personas inficējušās ar Covid-19?

SPKC pārstāve norādīja, ka šādi gadījumi Latvijā esot notikuši, taču statistika par šo situāciju netiek apkopota regulāri.

Šajā statistikas rādītājā tiek salīdzināti vakcinētie un saslimušie proporcionāli. Arāja norādīja, ka vakcinētajiem cilvēkiem esot septiņas reizes lielāka priekšrocība nekā nevakcinētajām personām.

"Ar laiku, protams, šie rādītāji aug. Pēdējie pilnie dati bija aprīlī, taču maija sākumā šie rādītāji sasniedza jau 10 reizes," norādīja eksperte.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu