Rudenī vairākās Latvijas pilsētās noteiks koronavīrusa klātbūtni notekūdeņos (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com.

Latvijas zinātnieki izstrādājuši pavisam jaunu metodi, kā noteikt koronavīrusa klātbūtni notekūdeņos. Rudenī to izmantos vairākas Latvijas pilsētās. Pēc tam šo metodi varēs izmantot citu slimību identificēšanai pašvaldībās, vēsta LTV Ziņu dienests.

Pamanot vīrusa klātbūtni notekūdeņos, epidemiologi attiecīgajā vietā var rīkoties tālāk, lai laikus identificētu saslimušos, piemēram, veiktu siekalu testus vai ieviestu kādus citus drošības pasākumus.

"Apmēram piecas dienas pirms slimības uzliesmojums sākas, jūs varat jau pamanīt, ka saslimstība ir. Bieži vien nejūt simptomus, bet vīruss jau parādās fekālijās, bet cilvēks vēl nejūt, ka ir saslimis," stāstīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Metodes izstrādes procesā iesaistījās RTU, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra, kā arī Valsts zinātniskā institūta "Bior" pētnieki.

Metodes izstrādes procesā paraugi ņemti dažādās Latvijas pilsētās, katrā no tām tika atrasts Covid-19. Jau oktobrī notekūdeņu monitorings turpināsies vismaz 10 pilsētās, kuras tiks izraudzītas sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologiem

Juhna uzsvēra, ka izstrādātā metode ir salīdzinoši lēta, tomēr efektīva. Tam piekrita arī institūta "Bior" direktors, uzsverot, ka šī informācija aptver krietni plašāku sabiedrības daļu.

"Šādas notekūdeņu sistēmas atspoguļo plašākā mērogā arī ar lielāku iedzīvotāju skaita tvērumu, var nostādīt uz signāliem, kas liecina, ka saslimstība pieaug vai samazinās,"

sacīja Bērziņš.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu