Lielveikali, pulcēšanās un policijas pārbaudes. Viss, kas jāzina par otrdien valdības sēdē nolemto (5)

Ilustratīvs attēls. Foto: Coolpicture/ Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pakāpeniski uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai un palielinoties vakcinācijas aptverei, valdība otrdien, 1. jūnijā, atbalstīja ierobežojumu mīkstināšanu. Portāls "Apollo.lv" apkopojis svarīgāko par nolemto.

Paplašina pulcēšanās iespējas privātos pasākumos

Saskaņā ar grozījumiem turpmāk privātos pasākumos, joprojām ievērojot divu mājsaimniecību principu,

iekštelpās varēs pulcēties līdz desmit cilvēkiem un brīvā dabā līdz 20 cilvēkiem.

Savukārt bēru un kristību ceremoniju norisē turpmāk varēs piedalīties cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot noteiktu dalībnieku skaitu - līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un līdz 20 cilvēkiem brīvā dabā.

Valdībai šodien apstiprinot Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos grozījumus par klātienes praktiskām mācībām, ko nevar veikt attālināti, paredzēts, ka pirmās palīdzības praktisko apmācību varēs veikt klātienē desmit cilvēku grupā, ievērojot noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības - apmācību laikā pasniedzējs un apmācāmā persona lieto respiratoru bez vārsta, nodrošināta divu metru distance, apmācību dalībniekiem ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs.

Savukārt tie cilvēki, kuri izgājuši pilnu vakcinācijas kursu un kopš vakcinācijas pagājušas 14 dienas, klātienē pirmās palīdzības apmācībās varēs piedalīties līdz 20 cilvēkiem grupā, neveicot Covid-19 testu, nelietojot mutes un deguna aizsegu, kā arī neievērojot divu metru distanci.

Atjauno lielo tirdzniecības centru darbību

EM lēmumu atcelt ierobežojumus lielajiem tirdzniecības centriem pamatoja ne tikai epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, bet ministrija atsaucās arī uz Būvniecības valsts kontroles biroja veiktās izpētes laikā secināto par augsto gaisa kvalitāti lielajos tirdzniecības centros, kā arī ierobežojumu atcelšanas pozitīvo ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi un vienlīdzīgas konkurences situācijas nodrošināšanu tirdzniecībā.

"Ir pamats uzskatīt, ka darbības ierobežojumu atcelšana tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 kvadrātmetru, ne tikai nodrošinās pilnīgu droša tirdzniecības modeļa ieviešanu tirdzniecības nozarē, bet kopumā novērsīs iepriekš minētos uzņēmējdarbības un godīgas konkurences ierobežojumus, kā arī mazinās Covid-19 infekcijas izplatības riskus tirdzniecība vietās," pauda EM.

Tāpat no noteikumiem svītrota prasība par tirdzniecības dalībnieku skaita ierobežojumu ielu tirdzniecības organizēšanas vietā. Turpmāk pašvaldības domei būs tiesības ielu tirdzniecības jomā noteikt maksimāli pieļaujamo tirdzniecības dalībnieku skaitu ielu tirdzniecības organizēšanas vietā pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Klātienē ierobežotā pret Covid-19 vakcinētu cilvēku lokā varēs norisināties vairāku nozaru praktisko zināšanu apguve

Ministru kabinets vienojās, ka personas, kurām ir derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kas apliecina personas statusu vakcinācijā pret Covid-19, varēs piedalīties pieaugušo profesionālās izglītības programmu apguvē klātienē līdz 20 personām grupā.

Šīm personām klātienes mācībās nebūs jāievēro prasības par masku nēsāšanu, distances ievērošanu un citas epidemioloģiskās drošības prasības. Izņēmums ir par regulāru telpu vēdināšanu.

Valsts policija sola sekot līdzi ierobežojumu ievērošanai 

Valsts policija (VP) novērojusi, ka iedzīvotāji aizvien vairāk vēlas pulcēties kompānijās, taču no otrdienas, 1. jūnija, stājoties spēkā jauniem atvieglojumiem, policija sola arī atsevišķas plānotas pārbaudes.

Policija gluži tāpat kā līdz šim, atbilstoši savai kompetencei turpinās uzraudzīt, lai tiktu ievērotas Covid-19 infekcijas ierobežošanai noteiktās drošības prasības.

Ņemot vērā, ka ar 1.jūniju paplašinās ierobežojumu uzraudzības jomas un veidi, policija attiecīgi pārplānos savus resursus. Policija ir gatava nodrošināt ierobežojumu kontroli gan ikdienas patruļās, gan arī veicot atsevišķas pārbaudes.

Policija novērojusi, ka līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu, cilvēki aizvien vairāk vēlas izbaudīt labos laikapstākļus un pulcēties kompānijās, tomēr policija aicina iedzīvotājiem būt atbildīgiem, ievērot spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus gan ārtelpās, gan iekštelpās, kā arī lietot sejas un deguna aizsegus, kur tas ir nepieciešams.

Valkas un Valgas iedzīvotāji varēs šķērsot robežu bez ierobežojumiem

Noteikumu grozījumu autore Ekonomikas ministrija (EM) skaidroja, ka Latvijas un Igaunijas pierobežas pilsēta Valka un Valga atšķirībā no pārējās Latvijas teritorijas ir viena funkcionālā teritorija, ko nav iespējams pilnībā nodalīt, jo atsevišķi pakalpojumi un infrastruktūra, kas ir paredzēti gan Valkas, gan Valgas iedzīvotājiem, atrodas tikai vienā robežas pusē.

Ministrijā atzīmēja, ka ir radusies situācija, kad praksē būtiski tiek traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, jo ir ierobežota brīva iedzīvotāju pārvietošanās vienas teritoriālās kopienas ietvaros un tādējādi dažādu ikdienas pakalpojumu pieejamība, kā arī būtiski ierobežota uzņēmējdarbība Valkas un Valgas teritorijā.

Lai novērstu pārmērīgu administratīvo slogu, papildu izmaksas un nemazinātu iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu loku un neradītu iedzīvotāju neapmierinātību, valdība nolēma turpmāk neattiecināt ieceļošanas ierobežojumus uz Valkas novadā un Valgas pagastā deklarētajiem Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju, ja viņi nepārvietojas ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām.

Turpmāk Valkas un Valgas iedzīvotāji drīkstēs atkal brīvi, bez ierobežojumiem ikdienā šķērsot Valkas un Valgas robežu, ja tie nepārvietosies ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām.

Pavisam drīz izmaiņas varētu būt arī ēdināšanas, sporta un skaistumkopšanas nozarēs

Operatīvās vadības grupas izstrādātais "četru soļu plāns" ierobežojumu mīkstināšanai paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 250, tad varētu atļaut individuālas nodarbības sporta zālē.

Tāpat varētu pilnībā atļaut skaistumkopšanas nozares darbu, bet ēdinātāji varētu sniegt pakalpojumus iekštelpās.

Nākamais solis ierobežojumu mīkstināšanā arī paredz atļaut brīvdabas pasākumus ar kontrolētu un ierobežotu apmeklētāju skaitu.

Citskovskis informēja, ka Operatīvā vadības grupa patlaban strādā pie iespējām īstenot "trešajā solī" ietveros pasākumus, tomēr to ieviešana būs atkarīga no epidemioloģiskās situācijas.

"Ja kumulatīvais saslimstības rādītājs sasniegs 250 un tas uzrādīs stabili sarūkošu tendenci, tad Operatīvā vadības grupa izstrādās priekšlikumus, atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam," pauda Valsts kancelejas direktors.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu