"Daudz kas ir liegts, lai varētu izbaudīt skaisto jaunību." 17 gadus veca siguldiete Zane, kura slimības dēļ vairākkārt "zaudējusi savu balsi" (6)

Zane Kuriņa. Foto: No personīgā arhīva/Apollo.lv kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Siguldiete Zane Kuriņa jau aptuveni 17 gadus cīnās ar slimību - balsenes papilomatozi. Meitene nevienā brīdī nav zaudējusi pozitīvo skatu uz dzīvi un par spīti daudzām operācijām joprojām bauda dzīvi, lai gan meitenei ir problēmas ar balseni un elpošanu. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Zanes mammu Sanitu, lai uzzinātu vairāk, kā meitenei klājās šobrīd.

2021. gada 1. jūnija rītā labdarības organizācija "BeOpen" savā sociālā tīkla "Facebook" lapā ievietoja ierakstu, kurā aicina cilvēkus ziedot līdzekļus 17 gadus vecajais Zanei Kuriņai.

"Trauslās 17-gadīgās Zanes slimība asociējas ar stāstu par skaisto, sirsnīgo nāriņu, kura pazaudēja savu balsi un kura sapņoja par savu laimīgo ikdienu uz zemes, brīvi un dziļi ieelpojot svaigo gaisu…" vēstīts ierakstā.

"Meitene jau 17 gadus cīnās ar balsenes slimību, tiek meklētas visas iespējas atvieglot meitenes elpošanu un saglabāt balsi. Tagad ir cerības atrast risinājumu Štutgartes klīnikā, veicot nopietnus izmeklējumus. Šobrīd meitenes cerību piepildījuma cena ir 5608 eiro," raksta labdarības organizācija.

Zane Kuriņa.
Zane Kuriņa. Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva

"2. jūnijā es sazinājos ar labdarības kompāniju, ar kuras palīdzību vācam naudiņu - mums principā jau dienas laikā ir saziedoti 3000 eiro.

Pati Zane arī piekrita aprunāties ar portālu "Apollo.lv" un viņa atklāja, ka jau divu dienu laikā viņai ir saziedoti 7000 eiro.

"Visa naudiņa, kas paliks pāri tiks likta atsevišķā kontā operācijai. Esmu jau samierinājusies, ka tas nebūs lēts prieks," sacīja Zane.

Abas ar Zani un visu ģimeni ceram, ka izdosies savākt arī atlikušo daļu, lai 24. jūlijā varam doties prom uz Štutgarti," portālam "Apollo.lv" pastāstīja Zanes mamma Sanita.

Sanita ļoti cer, ka Štutgartes klīnikā ārsti pateiks kaut ko "skaistu un tādu, ko ģimene gaidīja jau ilgu laiku".

"Ir bijušas vairākas operācijas un cita veida manipulācijas, taču Latvijā neviens neko labu nav pagaidām teicis," stāstīja Sanita.

Tieši šī iemesla dēļ ģimene sapratusi - jāmeklē cits veids, kā Zanei palīdzēt. "Atradu klīniku Štutgartē, kas varētu palīdzēt un viņi nolēma mūs arī uzņemt. Sūtījām uz Vāciju lielu skaitu dokumentu un izmeklējumu."

Taču, lai klīnika varētu vairāk izpētīt, Zani nepieciešams redzēt klātienē - tas nozīmē, ja ģimenei jādodas uz Vāciju, kur meitenes kakls tiks aplūkots no iekšpuses.

"Tas mums ir kaut kas jauns un nezināms, uz ko tagad ejam. Ir spriedze mums abām, taču ceram, ka viss būs labi," norādīja Sanita.

Slimības parādīšanās jau deviņu mēnešu vecumā

Sanita stāsta, ka slimība Zanei parādījusies jau deviņu mēnešu vecumā, kad meitene nokļuva Siguldas slimnīcā. Ārsti domāja, ka Zanei ir meningīts, taču kaimiņiene, kura bija daktere, pateikusi, ka meitene nekavējoties jāved uz Rīgu.

"Ej prom no tās slimnīcas, brauc uz Rīgu pie speciālistiem," kaimiņienes frāzi atminējās Sanita.

Tā Zane nonāca profesora Jāņa Sokolova aprūpē, kurš konstatēja, ka meitenei ir balss saišu papilomas. Tajā brīdī sākusies Zanes 17 gadu ilgā cīņa ar slimību.

Sanita stāstīja, ka papilomas (kārpveidīgas pumpas) aug uz balsenes un balss saitēm. "Viņas ir tik daudz, ka aizsprosto elpceļus un cilvēks sāk smakt."

Uz doto brīdi Zanei ir gan papilomas, gan arī rētaudi, kas radušies vairāku gadu laikā operāciju dēļ. Arī rētaudi aizsprosto elpošanas ceļu. Šajos brīžos ģimene vai nu pati reaģē un ved meiteni uz slimnīcu Rīgā vai sauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Zane Kuriņa.
Zane Kuriņa. Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva

"Pēdējās reizēs gan esam spiesti saukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un paši "vēja spārniem" traucamies līdzi. Dakteris jau mūs sagaida un operē," sacīja Sanita.

Meitenes mamma atklāja, ka pēdējā gada laikā Zanes veselības stāvoklis ir nestabils - meitene slimnīcā mēneša laikā ir pat nonākusi divas reizes. 

"Es kā mamma nedrīkstu izrādīt to, cik grūti ir vai kad ir uznācis "besis" un neko vairs negribas darīt.

Man ir jābūt stiprai! Bet Zanei ir dažādi - brīžiem ir grūti gan emocionāli, gan psiholoģiski, tad mājās notiek visādas lietas," pastāstīja Sanita.

Zanes mamma pauda prieku, ka meitai ir "fantastiski draugi, kas viņu gan sapurina, gan izpurina, lai meitene ietu ārā". Protams, tas viss ir ierobežoti un meitene ārā dodas tikai tad, kad viņa to var.

"Brīžos, kad paliek sliktāk, tad diemžēl Zane tālāk par gultu netiek. Līdz ar to viņai ir liegts braukt ar velosipēdu un skrituļslidām, dejot un dziedāt, ko viņa bērnībā vēlējās. Daudz kas ir liegts, lai varētu forši izbaudīt skaisto jaunību," teica meitenes mamma.

Cilvēku atbalsts ir jūtams

Mamma stāta, ka šobrīd Zanes galvā esot "kārtīgs virpulis". Tā kā ģimene ir iesaistījusies labdarības projektā, Zanei raksta daudz cilvēku, kuri meitenei vēl pozitīvas lietas.

"Viņai ir tāds patīkams satraukums, saviļņojums. Ir patīkama sajūta, ka par viņu kāds domā un uzraksta kaut ko labu. Ir daudzi cilvēki, kuri iepriekš baidījušies uzrakstīt un apvaicāties. Šobrīd Zane jūtas pacilāta, bet es zinu, ka iekšēji viņa ir ļoti satraukusies," stāstīja Sanita.

Ārstēšanās Vācijā

Zanei uz Vāciju bija paredzēts doties jau ātrāk, taču Štutgartes klīnikai kaut kas nobruka datos un līdz ar to došanos uz ārzemēm vajadzēja pārcelt uz jūlija beigām.

Ģimene Vācijā ieradīsies 24. jūlijā un pēc divām dienām Zanei pirmo reizi būs jāatrādās ārstiem, lai veiktu skrīningu. 29. jūlijā Zanei ir paredzēta vēl viena vizīte, kas tiks veikta vispārējā narkozē - mediķi vadīs iekšā mikroskopu, lai no iekšpuses redzētu, kā viss izskatās.

Tajā pašā dienā arī mediķi plāno dot gala vārdu - kā var Zani ārstēt. "Mediķiem nepietiek tikai ar fotogrāfijām un izrakstiem, viņi vēlas arī pašu Zani redzēt klātienē."

Ko Zanei patīk darīt brīvajā laikā?

Sanita stāsta, ka meitai ļoti iepaticies ar draugiem iet spēlēt volejbolu, bet tas arī tiek darīts tikai tad, kad meitene var elpot.

"Tas jau viņiem ir kļuvis par ik vakara rituālu, lai arī ir slikti laikapstākļi, viņi tāpat dodas spēlēt bumbu," norādīja Zanes mamma.

Zane Kuriņa.
Zane Kuriņa. Foto: No Zanes Kuriņas personīgā arhīva

Tāpat meitenei brīvajā laikā patīk sēdēt Gaujas malā, kur viņa izbauda dabu un pārdomā visādas lietas. 

Bērnībā Zane ļoti vēlējās kļūt par pediatru, kas nodarbojas tieši ar balsenes ārstēšanu. Vēlāk gan Zane vēlējās mācīties kaut ko, kas ir saistīts ar mākslu.

"Pagaidām pēdējā vēlme, ko viņa man vienreiz teica - viņa vēlas kļūt par psihologu," stāstīja Sanita.

"Protams, kā jau visām meitenēm viņai patīk arī ļoti ilgi gulēt. Tāpat Zanei ļoti garšo šokolāde, kā jau visām jaunietēm," smejoties sacīja Zanes mamma.

Zane ļoti vēlējās paust pateicību visiem par atbalstu. "Mazākais, ko varu darīt ir milzīgā pateicībā teikt paldies!

Nekad neesmu izjutusi šādas emocijas, kādas man ir bijušas šajās pēdējās divās dienās, asara nobira par katru privāto ziņu un novēlējumiem, kur nu vēl par noziedoto naudiņu. Man ir ļoti liels pārsteigums par operatīvo atsaucību!"

Kas ir balsenes papilomatoze?

Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka cilvēka papilomas vīruss (CPV) ir vīruss, kas inficē ādas un gļotādu dziļākos slāņus.

Ir sastopami vairāk nekā 100 CPV veidi. Vairums no tiem ir tā saucamie zema riska vīrusa tipi, kas rada labdabīgus ādas un gļotādu veidojumus, piemēram, kārpas.

Savukārt augsta riska tipi var veicināt izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās, kas izraisa priekšvēža un pēc tam arī vēža attīstību.

Visbiežākie dzemdes kakla vēža izraisītāji ir CPV 16. un 18. tips – aptuveni 72% no visiem dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju gadījumiem saistīti tieši ar šiem CPV tipiem.

Kārpas ir labdabīgi ādas un gļotādas izaugumi, ko izraisa CPV. Tās var rasties jebkurā ķermeņa vietā, bet visbiežāk uz plaukstām un pēdām.

Kārpu simptomi atšķiras atkarībā no to rašanās vietas un to izraisošā CPV vīrusa paveida.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu