"Vakcīnu sastāvā nav svešķermeņi!" ZVA un SPKC komentē dezinformāciju par it kā "magnētizētiem" pleciem pēc pretkoronavīrusa potes (37)

Ilustratīvs attēls. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijā strauji izplatījusies dezinformācija ar it kā pierādījumi tam, ka Covid-19 vakcīnas injekcijas vieta pievelkot magnētu. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Zāļu valsts aģentūru (ZVA), lai viestu skaidrību.

Līdzīgas aktivitātes pamanītas arī citās valstīs. Daži cilvēki apgalvo, ka vakcīnās jābūt kaut kam magnētiskam, savukārt citi cilvēki apgalvo, ka līdz ar vakcīnām ir ievadītas mikroshēmas.

Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar SPKC pārstāvi Ilzi Arāju, kura norādīja, ka centrs šādus ziņojumus pagaidām neesot saņēmis.

"Šīs īsti nav tā saucamās blaknes pēc Covid-19 potes. Parasti cilvēki pēc potes ziņo par blakusparādībām ZVA, kur arī tiek apkopoti ziņojumi par blaknēm.

Katrs gadījums tiek izmeklēts, piemēram, ja cilvēks ir miris," norādīja SPKC pārstāve.

Arāja norādīja, ka sagaidāmās reakcijas pēc potes ir izziņojis arī pats vakcīnas ražotājs - paaugstināta temperatūra vai, piemēram, saaukstēšanās sajūta. Tāpat var sāpēt arī potēšanas vieta.

ZVA portālu "Apollo.lv" informēja, ka vakcīnu sastāvā nav svešķermeņi - magnēti vai citas vielas, kuras savstarpēji var pievilkties tieši vakcīnas injekcijas vietā.

Turklāt neviena vakcīna nesatur vielas, kas varētu jebkādā veidā veicināt magnēta pievilkšanos injekcijas vietai.

ZVA atgādina, ka vakcīnas nesatur mikročipus, magnētus un neizraisa nevienu no infekcijas slimībām, no kurām tās pasargā.

Vakcīnas tikai stimulē organisma imūno atbildi, lai brīdī, kad organisms sastapsies ar vīrusu, tas varētu ar to cīnīties un to uzveikt. Īsi pēc vakcinēšanās, vakcīna sadalās un izvadās no organisma.

Šādas informācijas izplatīšana sociālajos tīklos vai citviet ir uzskatāma par mērķtiecīgu sabiedrības maldināšanu.

Līdz ar to ZVA eksperti aicina kritiski izvērtēt jebkuru sociālajos tīklos izplatīto informāciju par vakcināciju pret Covid-19 un uzticēties tikai oficiāliem un zinātnē balstītiem informācijas avotiem – piemēram, ZVA un citu valsts pārvaldes iestāžu mājaslapās publicētajai informācijai par vakcīnām pret Covid-19.

Pirms vakcīnu reģistrēšanas par to drošumu un efektivitāti pārliecinās plaša zinātnieku un ārstu komanda. Eiropas Zāļu aģentūra vakcīnu pret Covid-19 apstiprina tikai gadījumā, ja tā saņem uzticamus un pārliecinošus zinātniskus pierādījumus.

Vakcīnas nekad netiktu apstiprinātas lietošanai, ja risks pēc to lietošanas būtu lielāks par ieguvumu.

Uzticama un zinātnē balstīta informācija par vakcīnām, tostarp vakcīnu pret Covid-19 izstrādes un apstiprināšanas procesu pieejama ZVA tīmekļvietnē www.zva.gov.lv sadaļā "Covid-19 ziņas".

 

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu