Labklājības ministrs: Jautājums par 2. pensiju līmeņa pārdalīšanu vēl nav pārrunāts valdībā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gatis Eglītis.
Gatis Eglītis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Izmaiņas saistībā ar 2. pensiju līmeņa pārdalīšanu valdības koalīcijā nav pārrunātas, lai gan varētu diskutēt iemaksu obligātuma mazināšanu šajā pensiju līmenī, tādā veidā samazinot darbaspēka izmaksas un sociālās iemaksas, ceturtdien, 17. jūnijā, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Ministrs atzina, ka viņa sacītais par 2. pensiju līmeņa iemaksām ir izrauts no konteksta, jo par šo jautājumu valdību veidojošajā koalīcijā diskusijas nav notikušas un lēmumi nav pieņemti.

"Pieļauju, ka kontekstā ar 2022. gada valsts budžetu līdzīgs jautājums varētu nonākt dienaskārtībā, bet tas notiks augustā un noteikti šīs sarunas būs ļoti smagas," sacīja ministrs un piebilda, ka ministrija pašlaik analizē Igaunijas pieredzi, lai veiktu savus aprēķinus un piedāvātu savu redzējumu, iespējams, jau gatavus piedāvājumus šajā jautājumā.

Tomēr Eglītis pieļāva, ka šajā jautājumā runa varētu būt par 2.pensiju līmeņa iemaksu obligātuma mazināšanu, proti, pašlaik iemaksājamos 6% varētu sadalīt, tas ir kādu no tiem novirzīt 1. līmeņa pensiju izmaksām.

"Iespējams, šo efektu varētu izmantot, lai mazinātu darbaspēka izmaksas un sociālās iemaksas," bilda ministrs un uzsvēra, ka līdz šim uzkrātais pensiju kapitāls 5,5 miljardu eiro apmērā esot pilnīgā drošībā un ar šo naudu "nekas nevar notikt", jo nekad nav bijis runu, ka varētu veikt pārdales jau no uzkrātā.

Jau iepriekš Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks tiekoties ar Valsts prezidentu Egilu Levitu komentēja izskanējušās runas, ka Latvijā varētu tikt atceltas obligātās 2. pensijas līmeņa iemaksas. Latvijas Banka iebilst pret šādu domu, jo šīs iemaksas garantē iedzīvotāju sociālo drošību vecumdienās, turklāt lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju joprojām ir salīdzinoši zemi uzkrājumi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu