PVO: Covid-19 delta paveids kļūst par dominējošo vīrusa variantu pasaulē (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Covid-19 delta variants šobrīd kļūst par dominējošo vīrusa paveidu pasaulē, atzīst Pasaules Veselības organizācijas (PVO) speciālisti. 

Vairāku valstu veselības organizāciju pārstāvji ir pauduši bažas par delta varianta (saukts arī par Indijas variantu) izplatību. Lielbritānija ziņo par strauju inficēšanās gadījumu pieaugumu ar šo konkrēto vīrusa paveidu, kamēr Vācijā norāda, ka, neraugoties uz augošajiem vakcinācijas tempiem, pastāv bažas par delta varianta izplešanos. Krievijā tikmēr pauž pārliecību, ka straujā vīrusa izplatība ir saistīta ar iedzīvotāju zemo interesi par vakcināciju un pat "nihilismu" pret tām.

"Delta variants šobrīd ir ceļā, lai kļūtu par pasaulē dominējošo vīrusa paveidu, jo tas ir daudz lipīgāks par parasto variantu," preses konferencē izteicās PVO Galvenā zinātniece Somaja Svaminatana. 

Svaminatana arī pauda bažas, ka jaunā "CureVac" nav izrādījusies pietiekami efektīva. Izmēģinājuma fāzē tika iekļauti 13 dažādi vīrusa varianti, rezultātā vakcīna uzrādīja vien 47% iedarbību, pret PVO noteiktajiem 50%, lai vakcīnu varētu apstiprināt lietošanā. 

Tāpat viņa atklāja, ka būtu jāuzmana Āfrikas kontinents. Lai gan tajā tikuši reģistrēti vien 5% no kopējiem, pagājušajā nedēļā pasaulē atklātajiem Covid-19 inficēšanās gadījumiem, zinātnieki atklāj, ka zemie inficēšanās rādītāji ir proporcionāli zemajam testēšanas slieksnim - realitātē vīrusa inficēšanās gadījumu Āfrikā visticamāk ir krietni vairāk.

Kamēr Eiropā un citur saslimstības rādītāji lēnām krītas, atsevišķās Āfrikas valstīs (Namībijā, Libērijā, Ruandā u.c.), pēdējo nedēļu laikā inficēšanās gadījumu skaits ir pat dubultojies, kamēr vakcinēšanas temps saglabājas ļoti zems, atklāja PVO ārkārtas programu vadītājs Maikls Raiens.

Arī Latvijā Indijas jeb delta variants turpina izplatīties. Jau ziņots, ka nedēļas sākumā, šis paveids tika atklāts 43 no visiem inficēšanās gadījumiem. 

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu